آفتابنیوز : سازمان مردم نهاد موسوم به 'گروه بین المللی بحران' یا'آی سی جی' روز شنبه با صدور بیانیه ای با محکوم کردن اقدام ترامپ به خودداری از تائید پایبندی ایران به برجام تصریح کرده است که برخلاف این اقدام، ایران و حامیان جهانی این توافقنامه قادر به حفظ آن هستند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، در این بیانیه آمده است:تصمیم رئیس جمهوری آمریکا در روز 21 مهر ماه در عدم تائید پایبندی ایران به برجام بر اساس این ارزیابی که هزینه های این توافقنامه از فواید آن بیشتر است، به خودی خود به مثابه خروج آمریکا از برجام نیست اما آن را بدون دلیل و غیرمسئولانه تضعیف می کند.
بیانیه این گروه افزود: در بهترین حالت، این اقدام سبب ایجاد بی ثباتی و تردید در منطقه ای خواهد شد که به حد وافر از هر دو این خصوصیات برخوردار هست و در بدترین حالت، گامی در جهت تقابل که نهایتا به از بین رفتن توافقنامه و شدت گرفتن احتمال برخورد نظامی و عدم امکان حل مسالمت آمیز بحرانی به مراتب خطرناکتر یعنی کره شمالی می انجامد.
این بیانیه افزود: سرنوشت برجام اکنون در دست دیگران است؛ ایران، که می تواند با تدبیر و شکیبایی از واکنش های تحریک آمیز پرهیز کند؛ اروپا که به توافق پایبند است و باید در مقابل فشار آمریکا ایستادگی کند و کنگره آمریکا که باید در دامی که رئیس جمهوری به روشنی در مقابلش گسترده نیفتد.
بیانیه گروه بین المللی بحران ادامه داد:کنگره از بازگرداندن تحریم هایی که نقض برجام محسوب خواهند شد یا اعمال تغییرات یکجانبه در توافقی چندجانبه ابا کند، چرا که تصور اینکه فشار ایران را به سمت مذاکره دوباره می کشاند، خیال خامی بیش نیست.
این گروه افزود: در این که ایران به تعهداتش تحت برجام پایبند بوده ، هیچ شکی وجود ندارد و این واقعیت را آژانس بین المللی انرژی اتمی با بهره گیری از یکی از گسترده ترین بازرسی های موجود به طور مستمر مورد راستی آزمایی قرار داده است و دیگر اعضای گروه 1+5 حتی خود آمریکا نیز بر پایبندی تهران مهر تائید زده اند.
این گروه مردم نهاد بین المللی افزود: از آن جایی که وزارت خارجه و دستگاه های نظامی-امنیتی همین دولت آمریکا اثری از تخلف ایران نیافته اند، رئیس جمهوری مسیر دیگری را که کنگره در اختیار او قرار داده بود برای تضعیف برجام انتخاب کرده است. یعنی عدم صدور گواهی لازم برای برجام بر این اساس که رفع تحریم ها با عملکرد ایران انطباق ندارد.
در این بیانیه آمده است: نه دولت و نه اعضای مهم کنگره، تمایلی برای دست زدن به اقدامی که به منزله نقض فاحش برجام و خروج یک جانبه آمریکا از توافق و محکومیتش توسط متحدان اروپایی اش خواهد بود، ندارند.
گروه بین المللی بحران ادامه داد: بنابراین به سمت اقدامی ظریف تر ولی مخرب تر یعنی اعمال تحریم های غیر هسته ای و تهدید بازگرداندن تحریم های معلق شده هسته ای در صورت عدم پایبندی ایران حتی بعد از انقضای محدودیت های برجام یا خودداری دیگر کشورهای مذاکره کننده از 'ترمیم' به اصطلاح کاستی های برجام روی آورده اند.
این بیانیه تصریح کرده است: تردیدی نیست که اعمال تحریم و فشار برای تغییر یکجانبه برجام خود نقض برجام محسوب می شود در واقع ترامپ به دیگر متحدان آمریکا در گروه 1+5 می گوید یا در نقض برجام با من همراه شوید یا به تنهایی آن را نقض می کنم.
بیانیه این گروه تاکید کرد: مذاکره دوباره هم توهم خطرناکی است و رهبران ایران به روشنی مذاکره مجدد بر سر توافقی که به تازگی بدست آمده را رد کرده اند، بخصوص در شرایطی که در پایبندی طرفی که با فشار و تهدید به ترک توافق به دنبال مذاکره است، تردید دارند.
گروه بین المللی بحران یادآورشد: ایران در هر گونه مذاکره دوباره بی شک خواهان امتیازات متقابلی خواهد بود که دولت فعلی آمریکا هیچ تمایلی به ارائه آنها از خود بروز نداده است.
بیانیه این گروه به این احتمال نیز اشاره کرد که کاخ سفید امکان دارد به جای تلاش برای یک مذاکره دست نیافتنی سعی کند ایران را بدون بهره مندی از مزایای برجام در قید محدودیت ها به سمتی براند که اولین گام را برای خروج از توافق بردارد.
گروه بین المللی بحران تصریح کرد: منطق دولت آمریکا ناقص و مخرب است چرا که از یک سو جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای را یک اولویت مهم می شمارد و به پایبندی تهران ه تعهداتی که این هدف را برآورده می کنند، اعتراف می کند اما از سوی دیگر دست به اقداماتی می زند که توافق را به مخاطره می اندازد.
این بیانیه افزود: حال که ترامپ تصمیمش را اعلام کرده است، دولت های اروپایی هم باید بار دیگر موضع خود را به روشنی اعلام کنند تا برای آمریکا واضح و مبرهن باشد که اروپا از تحریم های یکجانبه و غیر موجه واشنگتن تبعیت نخواهد کرد و به تعهدات خود تحت برجام پایبند خواهند ماند.
گروه بین المللی بحران افزود: اروپا می تواند از این یک گام فراتر هم برود و 'قوانین مسدود کننده' خود را احیا کند که شرکت های اروپایی را از تبعیت از تحریم های یکجانبه آمریکا معاف می کند و خساراتی را که جریمه های دولت واشنگتن به آنها وارد خواهد کرد را به آنها بازگرداند.
بیانیه این گروه ادامه داد: برای کنگره آمریکا بازگرداندن تحریم های تعلیق شده نا محتمل ترین گزینه بوده اما آنچه برخی 'راه سوم' نامیده اند و به جای بازگرداندن تحریم ها اعمال فشار با هدف وادار کردن ایران به اقداماتی که به نقض این توافقنامه منجر می شود را دنبال می کند نیز انتخاب بسیار خطر ناکی است .