آفتابنیوز : حضور دیپلماتی اقتصاددادن در یکی از مهمترین کشورهای اروپایی که با ایران نیز تعاملات اقتصادی و مالی بسیار دارد و در دو سال گذشته با اجرایی شدن برجام نیز این تعاملات افزایش یافته، حاکی از اهمیت و نوع نگاه این کشور و دیگر کشورهای اروپایی به گسترش و عمق بخشیدن به روابط تجاری و مالی با ایران است.
هر چند این دیپلمات سوییسی تجربه قابل توجه حضور در کشور بزرگ مصر در شمال آفریقا را دارد اما تجربیات و کارنامه اقتصادی و مالی او بر تجربیات سیاسی و دیپلماتیکش سنگینی میکند.
به گزارش ایسنا، لایتنر در سال 1996 به خدمات دیپلماتیک سوئیس پیوست و پس از اتمام آموزش دیپلماتیک خود در سفارت سوئیس در مادرید و آکادمی دیپلماتیک اسپانیا در سال 1997 به بخش اقتصادی و مالی وزارت امور خارجه در برن ملحق شد که در آنجا با دامنه گستردهای از موضوعات سیاست خارجی مرتبط با مسائل اقتصادی و مالی سر و کار داشت.
او همچنین در ژوئیه 2002، به سفارت سوئیس در پرتوریا پایتخت اداری و اجرای آفریقای جنوبی منتقل شد که در آنجا مسوول همکاری اقتصادی، تجاری و علمی دو جانبه بود. در ژوئن 2006، هم معاون سفارت سوئیس در سانتیاگو شیلی شد.
لایتنر در ژانویه سال 2009 مسوولیت حوزه سیاست صلح را در بخش امنیت انسانی وزارت امور خارجه سوییس را به عهده گرفت و در سال 2011، معاون بخش امنیت انسانی شد.
این دیپلمات سوئیسی همچنین از ژوئن 2013 تا ژوئن 2017، به عنوان سفیر سوئیس در مصر خدمت کرده است.
او اقتصاددان و فارغ التحصیل دانشگاه فریبورگ و دانشگاه علوم کاربردی زوریخ است و قبل از کار دیپلماتیک، تجربه کسب و کار در صنعت تجارت و مالی را به دست آورد.
مارکوس لایتنر متاهل و دارای دو فرزند است.
پیش از لایتنر، جولیو هاز، به عنوان سفیر سوئیس در تهران فعالیت میکرد. او فردی رسانهای بود و در نمایشگاههای بسیاری حتی به همراه همسر خود حضور مییافت و در طول دوره ماموریتش به مشهد مقدس هم سفر کرده و عکسهای این سفر بازتاب قابل توجهی در رسانهها پیدا کرد.
بر اساس این گزارش، از 31 خرداد 1359 که روابط دیپلماتیک و کنسولی ایالات متحده آمریکا و ایران قطع شده است، بخش حافظ منافع خارجی سفارت سوئیس به عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران به مراجعان خدمات میدهد. با توجه به تنشهایی که میان ایران و آمریکا در سه دهه گذشته وجود داشته است، سفارت سوییس در تهران همواره بخش مهمی از بار انتقال پیامها میان ایران و آمریکا را بر دوش داشته است که از این منظر تعامل سفارت این کشور با تهران از اهمیت سیاسی بالایی برخوردار است.
رییسجمهور سوییس پس از اجرایی شدن برجام از اولین روسای جمهوری بود که در راس هیاتی بلندپایه به ایران آمد و با مقامات کشورمان دیدار کرد.
در این سفر علاوه بر مذاکره روسای جمهور و هیأتهای دو طرف؛ موافقتنامههایی در زمینههای مختلف اقتصادی، تسهیل مراودات بانکی، سیاسی، حقوقی و فرهنگی میان دو کشور امضا شد.