کد خبر: ۴۸۲۹۰
تاریخ انتشار : ۱۲ تير ۱۳۸۵ - ۱۷:۵۶

بازی هسته ای با کارت نفت

آفتاب‌‌نیوز :
این افزایش البته موجب افزایش درآمدهای نفتی ایران هم شده و موقعیت این کشور را در کنترل بهای نفت در بازارهای جهانی نفت مهم تر از گذشته ساخته است.

   به گزارش آسوشیتدپرس با وجود اینکه آمریکا خود با مشکل افزایش قیمت بنزین مواجه است و در معرض تاثیرات ناشی از بالا رفتن بهای نفت قرار دارد، هم چنان به موضع گیری های شدید در مقابل ایران ادامه داده و خواهان پاسخگویی ایران به بسته پیشنهادی تا  14  تیر است ،هر چند ایران این تاریخ را رد کرده است. 

در همین حال به نوشته نیویورکر مقامات پنتاگون به دولت بوش گفته اند که بمباران تاسیسات هسته ای ایران، موجب از بین رفتن برنامه هسته ای این کشور نخواهد شد و هشدار داده اند که هرگونه حمله ای در صورت شکست دیپلماسی در قبال مناقشه هسته ای ایران، پیامدهای اقتصادی، سیاسی و نظامی جدی برای آمریکا خواهد داشت. 

پیش از این موضع گیری های مختلف ایران در قبال مناقشه هسته ای با غرب و بسته پیشنهادی اروپا، بهای نفت را تحت تاثیر قرار داده بود که مهم ترین آنها اظهارات وزیری هامانه، نفت ایران در گفتگویی تلویزیونی بود که گفته بود اگر منافع کشور در خطر باشد ایران از نفت به عنوان سلاح استفاده می کند. 

به گزارش بلومبرگ این تهدید نفتی ایران پس از آن اعلام شد که  رهبری این کشور طی سخنانی اظهار داشته بود که اگر آمریکا دست از پا خطا کند، جریان انرژی در منطقه به خطر 
می افتد. 

چنین موضع گیری هایی از سوی مقامات ایران بازتاب زیادی در رسانه های خارجی پیدا کرد ولی پس از آن غلامحسین الهام، سخنگوی دولت ایران گفت که قطع صادرات نفت، آخرین سلاح ایران در مناقشه هسته ای است و اضافه کرد دلیلی وجود ندارد که از چنین ابزارهایی برای حفظ منافع کشور استفاده نشود. وی با تاکید بر اینکه این تهدیدات متوجه آنهایی است که در پی استفاده از زور هستند گفت ایران هیچ قصد ندارد در فضای کنونی و شرایط فعلی چنین برنامه هایی را پیاده کند. 

همانطور که بلومبرگ هم اشاره کرده بود، وزیر نفت ایران که گفته در صورت حمله به ایران، این کشور از تمامی ابزار در دسترس از جمله نفت، به عنوان سلاح استفاده می کند، اشاره دقیقی به چگونگی استفاده از نفت نکرد و پیش از آن  رهبری ایران نیز مشخص نکرده بود که ایران ممکن است چه کاری انجام دهد. 

سفیر عربستان در آمریکا هم طی سخنانی هشدار داده بود که اگر مناقشه هسته ای ایران منجر به درگیری نظامی شود، بهای نفت در جهان ممکن است دو یا سه برابر شود.

 وی با اشاره به اینکه کنترل بهای نفت در بازارهای جهانی در دست ایران قرار گرفته است، گفته بود از آنجایی که نفت تمامی تولید کنندگان خاورمیانه باید از تنگه هرمز گذر کند، هرگونه عملیات نظامی در منطقه علیه ایران، جریان نفت را به خطر خواهد انداخت. 

تنگه هرمز در حال حاضر مسیر انتقال نفت تولید شده در کشورهای حاشیه خلیج فارس است و بستن آن از سوی ایران تحت شرایط خاص، پیامدهای جبران ناپذیری برای این کشورها به دنبال دارد به طوری که آنها طرحی احتمالی برای جایگزین کردن تنگه هرمز با تنگه باب المندب دارند که هر چند هزینه بیشتری در بر خواهد داشت ولی می تواند در صورت هرگونه اقدامی از سوی ایران، راه گریزی برای عرب های همسایه ایران باشد. 
از آنجا که در شرایط انتخاب بین بد و بدتر، گزینه بد ناگزیر باید انتخاب شود، به نظر می رسد بسیاری از مصرف کنندگان نفت در صورت بسته شدن تنگه هرمز ناچار به خرید نفت گران شوند زیرا در صورت تعرض به ایران، گران خریدن نفت به مراتب به صرفه تر از نخریدن آن است.

اما کارشناسان معتقدند که ایران از درآمدهای نفتی خود چشم پوشی نخواهد کرد زیرا شدیدا به درآمدهای نفتی خود وابسته است و حدود 80 درصد درآمد این کشور را صادرات نفت تشکیل می دهد.
آنچه مشخص است این است که اگر نفت خلیج فارس نتواند از تنگه هرمز گذر کند دیگر مهم نیست که تولید نفت کاهش یا بهای آن افزایش پیدا کند زیرا صادرات نفت باید مسیر امن و مطمئنی برای ورود به بازارهای جهانی داشته باشد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین