کد خبر: ۴۸۲۹۱
تاریخ انتشار : ۱۲ تير ۱۳۸۵ - ۲۳:۵۹
ربودن گوي سبقت از غرب

ژاپن به دنبال تحريم ايران است

آفتاب‌‌نیوز :  خبرگزاری کیودوی ژاپن، به نقل از منابع دولتی ژاپن می افزاید که اگر صحبت بر سر اقدام شورای امنیت در مورد ایران دوباره آغاز شود، صدور یک قطعنامه راه را برای تحریم های اقتصادی باز خواهد کرد و در پیش گرفتن اقدامات دیگری علیه ایران را مورد توجه قرار خواهد داد. 

با این حال این منابع که نامی از آنها آورده نشده است، گفته اند که مشخص نیست سران گروه هشت بتوانند در مورد نیاز به صحبت در شورای امنیت به توافق برسند زیرا روسیه که خود میزبان این دور از نشست های گروه هشت است ،تمایلی به انتشار چنین قطعنامه ای علیه ایران ندارد. 

به گزارش خبرگزاری کیودو، منابع ژاپنی گفته اند که دولت این کشور قصد دارد علاوه بر نشست آینده گروه هشت، از 
روش های دیگری برای ترغیب ایران به پذیرش بسته پیشنهادی استفاده کند. 

هشدار ایران به ژاپن
این در حالی است که حميد رضا آصفی، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز یکشنبه در کنفرانس خبری هفتگی خود هشدار داده که ژاپن و دیگر کشورها در صورت پیوستن ژاپن به تحریم  احتمالی ایران، به شدت ضربه خواهند خورد. 

وی گفته که ایران نگران تحریم نیست و اگر چنین اتفاقی بیافتد طرف مقابل بیشتر صدمه می خورد. بنابراین ژاپن و سایر کشورها باید توجه کنند که این قبیل اقدامات بیشتر متوجه خود آنها خواهد شد. 

آصفی افزوده است که هنوز زود است که ما در مورد بحث تحریم ها پیش بینی و پیش داوری شود ولی ایران تدابیر لازم را برای همه این حالات پیش بینی کرده است و اگر دشواریهایی برای این کشور به وجود آید، این دشواریها به نحوی نیست که تهران نتواند آن را مدیریت کند.

واردات نفت از ایران
گفته های سخنگوی وزارت خارجه ایران احتمالا اشاره به موقعیت ایران به عنوان چهارمین تولید کننده نفت در جهان دارد که به گزارش" آژانس انرژی و منابع طبیعی توکیو"، تامین کننده 8/13 درصد از واردات نفت خام ژاپن در سال 2005 بوده است. 

ژاپن سومین مصرف کننده بزرگ نفت در جهان پس از آمریکا و چین است و اخیرا به دلیل نگرانی از مناقشه هسته ای ایران، واردات نفت خود را از ایران محدود کرده است.
 
به گزارش شبکه خبری بلومبرگ، وزارت بازرگانی ژاپن اعلام کرده که واردات نفت از ایران با کاهش 20 درصدی به 18/2 میلیون کیلولیتر رسیده و توکیو برای جبران آن به خرید بیشتر نفت از عربستان سعودی و امارات متحده عربی روی آورده است. 

نفت نیپون، بزرگترین شرکت پالایش نفت ژاپن قصد دارد در سال جاری واردات از ایران را تا 15 درصد کاهش دهد و به این ترتیب میزان نفت دریافتی از ایران را از 142 هزار بشکه در روز در سال قبل، به 120 هزار بشکه در سال جاری برساند. 

این در حالی است که به گفته وزارت بازرگانی ژاپن میزان واردات را از عربستان سعودی و امارات متحده عربی به ترتیب 15 و 11 درصد افزایش داده است. 

بلومبرگ با اشاره به اینکه ایران سومین تأمین کننده انرژی ژاپن است، می نویسد که این کشور سعی دارد تاثیر هرگونه اختلالی در تامین نفتی خود را کاهش دهد زیرا تقریبا تمامی نفتی که ژاپن – دومین اقتصاد بزرگ جهان – نیاز دارد از طریق واردات تأمین می شود.

پروژه نفتی آزادگان
از این مسئله نیز نباید غفلت کرد که هرگونه تحریم علیه ایران، موقعیت ژاپن را در توسعه پروژه میدان نفتی آزادگان که شرکت اینپکس این کشور مجری آن است، به خطر خواهد انداخت؛ هر چند مدت اندکی تا پایان قرارداد توکیو و تهران برای توسعه این میدان نفتی در جنوب غرب ایران باقی مانده است. 

مدت قرارداد ایران و ژاپن بر سر توسعه میدان نفتی آزادگان، شهریور امسال با کمترین پیشرفت پیش بینی شده، پایان 
می گیرد. 

به گزارش کیودو، ژاپن دلیل تاخیر در توسعه این میدان را اقدام نکردن طرف ایرانی برای مین روبی این منطقه اعلام کرده است اما به نظر می رسد که تعلل طرف ایرانی در مین روبی منطقه و خطر خیزی آن برای مهندسان ژاپنی، زمینه را برای کارگر افتادن فشار ایالات متحده و خروج ژاپن از پروژه فراهم کرده است زیرا از هنگام عقد قرارداد ایران و ژاپن، توکیو  تحت فشار زیادی از سوی ایالات متحده قرار داشت تا از این قرارداد کنار بکشد.

حجم ذخيره نفت ميدان نفتي آزادگان که در 80 کيلومتري جنوب غربي اهواز قرار دارد، 25 ميليارد بشكه و با پيش بيني ظرفيت توليد 300 هزار بشكه در روز است که این میدان نفتی را تبدیل به دومین ذخیره نفتی جهان کرده است، اما این منطقه نیاز به پاکسازی مین های باقیمانده از جنگ ایران - عراق داشته که در اردیبهشت سال گذشته شركت مهندسي و توسعه نفت ایران اعلام کرد بيش از ۲۷ ميليون مترمربع از محدوده این ميدان مين روبي شده است.

در این میان همزمان با احتمال خروج ژاپن از پروژه آزادگان، تهران می گوید که چینی ها که به شریک استراتژیک ایران بدل شده اند، در صورت تمایل می توانند به آزادگان بیایند و جایگزین شرکت های ژاپنی شوند.

همراهی با آمریکا
جونیچیرو کویزومی، نخست وزیر ژاپن که اخیرا به آمریکا سفر کرده بود، در حضور جورج بوش، رییس جمهور آمریکا از برنامه اتمی ایران ابراز نگرانی کرده و حتی آن را یک نگرانی مهم برای جهان خوانده است. وی برنامه اتمی ایران را مساله ای جدی برای اقتصاد جهان توصیف کرده و گفته است که کشورش آرزو دارد با آمریکا و دیگر کشورهای فعال در این پرونده، همکاری کند. 

پیش از این موضع گیری بی سابقه و علنی توکیو برای همراهی با آمریکا، برخی از مقامات ژاپنی اعلام آمادگی کرده بودند که برای حمایت از مواضع ایالات متحده علیه ایران، حساب های بانکی ایران را در ژاپن مسدود کنند. مقامات ژاپنی با اشاره به اینکه تمایلی به تعیین ضرب الاجل یا اقدامات دیگر ندارند، گفته بودند که در صورتی که جامعه جهانی تصمیمی در مورد ایران بگیرد، ژاپن ناگزیر از پیوستن به آن است. 

به گفته یکی از این مقامات، ژاپن می تواند با استفاده از قانون ارزی خود حساب های خارجی را مسدود کند چنانکه پیشتر هم این کار را در مورد کره شمالی انجام داده است. به نوشته روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز، توکیو مطمئن است که ایران صادرات نفت خود را قطع نمی کند ولی ممکن است در صورت مسدود کردن حساب ها از سوی ژاپن، بازپرداخت وام های خود را متوقف کند. 

چندی پیش هم تارو آسو، وزیر خارجه ژاپن در گفتگو با خبرگزاری رویترز اظهار داشته بود که در صورت اعمال تحریم های جهانی علیه ایران، این کشور هم در این تحریم ها شرکت می کند هرچند تاکید کرده بود که هنوز برای چنین اقدامی زود است. وی از مقامات ایرانی خواسته بود به طور جدی بسته پیشنهادی اروپا را که مورد حمایت گروه هشت و سایر کشورهای صنعتی است، بررسی کنند زیرا اگر جامعه جهانی اقدامی عینی صورت دهد ژاپن نمی تواند از پیوستن به آن خودداری کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین