آفتابنیوز : دکتر «سیدمحمد صابری» مدیر مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به آمار مسمومیتهای ناشی از مونوکسیدکربن سال گذشته استان کرمان گفت: متأسفانه در سال گذشته 400 نفر دچار مسمومیت به گاز منوکسید کربن شدهاند.
وی از فوت 11 نفر در سال گذشته بهعلت گاز گرفتگی خبر داد و گفت: 216 نفر در سال گذشته به بیمارستانهای استان کرمان بهعلت مسمومیت به گاز منوکسید کربن ارجاع دادهاند.
مدیر مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان به آمار مسمومیتهای ناشی از منوکسید کربن در سال جاری تا امروز 6 آبان ماه اشاره افزود: در سال جاری تاکنون 82 نفر دچار مسمومیتهای ناشی از گاز منوکسید کربن شدهاند که 44 نفر آنها به بیمارستانهای استان منتقل شده و متأسفانه یک نفر فوت شده است.
صابری با بیان این مطلب که منوکسید کربن گازی بیرنگ، بیبو و بیمزهای است، گفت: منوکسیدکربن در آغاز حتی غیر محرک است که در اثر سوختن ناقص مواد کربندار(سوختهای فسیلی. چوب و ذغال)به وجود میآید و به سرعت در هوا پخش شده وتوسط انسان غیرقابل تشخیص است.
وی ادامه داد: گاز منوکسیدکربن به طور بسیار محکمی به جای اکسیژن به گلبولهای قرمز خون متصل میشوند و قدرت اتصالی حدود 250 برابر اکسیژن در اتصال به هموگلبولین خون دارد و در نتیجه در موقع مسمومیت، حمل اکسیژن به بافتهای بدن توسط خون بسیار کاهش مییابد.
مدیر مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان آبگرمکن، بخاریهای گازی و نفت سوز خراب و معیوب را منابع رایج و مهم را مسبب مسمومیت با گاز co دانست و خاطرنشان کرد: بخاریهای گازسوز و نفتسوز دارای دودکشهای غیراستاندارد یا مسدود شده یا فاقد دودکش یا استفاده از چوب و ذغال در فضاهای سربسته دود اگزوز اتومبیلهای روشن در پارکینگهای سربسته و... از دیگر علل مسمومیت به گاز مونوکسید کربن است.
وی به علایم مسمومیت به گاز منوکسید کربن پرداخت و خاطرنشان کرد: سردرد، سرگیجه و تهوع از علایم این مسمومیت است و در صورت ادامه و تماس بیشتر با این گاز علائم استفراغ سوزش چشم، گلو و بینی، اختلال حواس، سنکوپ، کما، تشنج و در نهایت در موارد شدید به مرگ منتهی میشود.
صابری به اقدامات اولیه درمانی در صور ت مواجه شدن با فردی که دچار مسمومیت به گاز منوکسید کربن شده است، اشاره و اظهار کرد: فوراً فرد یا افراد مسموم شده را به فضای آزاد منتقل کرده و درب و پنجرههای اتاقها و فضای آلوده را باز کنید، ضمن آنکه مراقبت تنفسی خوبی از مصدومین به عمل آورید.
وی ادامه داد: راه تنفسی و تنفس فرد را کنترل کنید، همزمان اورژانس را جهت ارائه خدمات مورد نیاز و انتقال فرد مسموم به مراکز درمانی مطلع کنید.
مدیر مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی توصیه کرد: با توجه به اینکه اکثر مسمومیتها درفصل پاییز و زمستان و بهویژه شروع و انتهای فصل سرد سال میباشد توجه ویژه در این ایام لازم است.
وی افزود: معمولاً در آغاز فصل سرما هموطنان عزیز در فرصت مناسب اقدام به سرویس و راهاندازی وسایل گرمازای خود کرده و منتظر ورود موج سرما نشوند تا مجبور شوند خود سریع اقدام به راهاندازی و نصب بخاری و سایر وسایل گرما زا برای گرم کردن منزل خود، کنند، چه بسا در این موارد وسایل یا دودکش آنها دارای نقایصی بوده که منجر به ورود گاز co در فضای مسکونی شده و سلامت و جان آنها را تهدید میکند.
صابری ادامه داد: همچنین در مواردی هموطنان عزیز در تعطیلات پایان هفته جهت تفریح در مناطق ییلاقی و استفاده از ویلاهای این مناطق اقدام میکنند که نسبت به شهرها هوای سردتری دارند و در نتیجه جهت گرم کردن فضاهای استراحت از چوب و ذغال یا بخاری و چراغهای معیوبی استفاده میکنند که متأسفانه میتواند تهدید کنند سلامت و حیات آنها باشد.
وی خاطرنشان کرد: درموردی هم در ساختمانها در فصل تابستان لولههای دودکش وسایل مولد گرما براثر لانه پرندگان و یا انجام فعالیتهای ساختمانی یا حتی در مواردی توسط کودکان به طور کامل یا ناقص مسدود شده که خطرناک است، از اینرو هموطنان عزیز پیش از استفاده از وسایل گرمازا باید مسیر دودکشها را به طور کامل کنترل کنند.
مدیر مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ادامه داد: استفاده از وسایل گرمازا مثل بخاری و پکیج در فضاهای مسکونی کوچک حتی در مواردی که سالم بوده و لوله تخلیه دود مناسبی نیز داشته باشد بهعلت مصرف اکسیژن داخل فضای کوچک مسکونی و بسته بودن کامل درب و پنجره و عدم ورود اکسیژن جایگزین به فضای مسکونی میتواند بهعلت کمبود اکسیژن عوارض و ناراحتیهایی را به دنبال داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: استفاده از وسایل گرمازای بدون دودکش مثل بخاریهای گازسوز بدون دودکش به هیچ وجه توصیه نمیشود و اصولاً وسایل بدون دودکش به هیچ وجه استاندارد نیستند.
صابری به برخی باورهای اشتباه اشاره و خاطر نشان کرد: برخی هموطنان به اشتباه بیان میکنند که در صورتیکه لوله تخلیه دود بخاریها در درون مخزن آب مثلاً تشت آب وارد شود از ورود گاز منوکسید کربن به فضای اتاق جلوگیری کرده و میتواند از مسمومیت جلوگیری کند، اما این تصور کاملاً اشتباه است.