به گزارش ایسنا، بعد از این که طرح کارت اعتباری خرید کالای ایرانی در حدود سه سال پیش و در قالب بسته تسریع رونق اقتصادی به اجرا درآمد و قرار بود تا با مشارکت بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) تا سقف ۱۰ میلیون تومان و با سود ۱۲ درصد و البته با تامین اعتبار ۴۲۰۰ میلیاردی از منابع بانک مرکزی به اجرا درآید در نهایت به دلیل مسائل مختلفی از جمله مناسب نبودن کالاهای انتخابی رسما شکست آن از سوی رئیس کل بانک مرکزی و حتی وزارت صمت اعلام شد.
گر چه این طرح در سال گذشته متوقف شد، ولی طبق مصوبه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی بار دیگر طرح جدیدی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت به بانک مرکزی پیشنهاد شد، ولی طولی نکشید که این بانک پیشنهاد مطرح شده را ظاهرا متوقف کرد و طرح دیگری را خود در دستور کار قرار داد.
براساس آنچه که پیگیری موضوع از مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی به عنوان مسوول بررسی طرح نشان میدهد این بانک در حال برطرف کردن نقایص پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت بوده و برنامههای جدیدی در این رابطه دارد.
بنابر گفته میرمحمد صادقی مهمترین نقصی که در پیشنهاد وزارت صمت برای طرح کارتهای اعتباری وجود دارد، این است که باید بتوان تمامی تولید کنندگان را به سامانههایی مجهز کرد که از واریز پول ناشی از خرید به حساب آنها مطمئن شد. این در حالی است که اکنون به غیر از چند تولید کننده معتبر مابقی به چنین سامانهای مجهز نیستند و باید وزارت صمت در این باره بررسیهای لازم را انجام داده و بازنگری کند.
نقص پیشنهاد وزارت صمت
وی ادامه داد: اگر بتوانیم تولید کنندگان بیشتری را به سامانه معتبر وارد کرده و در این باره هماهنگیهای لازم انجام شود، در نهایت نتیجه در کنار سایر مسائل مورد تصویب کمیسیون اعتباری قرار گرفته و اعلام خواهد شد.
اما در رابطه با این که چه ویژگیهای در کارت اعتباری جدید وجود دارد، مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی عنوان کرد که هنوز بررسیها نهایی نیست و در مورد برخی مسائل به توافق نرسیدیم ولی به طور حتم باید این کارتها برای خرید کالای ایرانی تجهیز شود.
وی در مورد این که در دوره قبل هم خرید کالای ایرانی صرفا از طریق کارتهای اعتباری امکان پذیر بود، اما در نهایت دلیل شکست این کالاها وجود کالاهای بیکیفیت عنوان شد پس در این شرایط چرا همچنان بر خرید تنها براساس کالای ایرانی تاکید میشود گفت که ما معتقدیم در حال حاضر بسیاری از کالاهای ایرانی با کالاهای خارجی رقابت میکنند و اگر این اتفاق بیفتد میتوان سرمایه ما برای رونق اقتصادی و تولید خودمان صرف شود و از سویی دیگر مردم هم که در موارد زیادی متمایل به خرید کالای ایرانی هستند میتوانند از کالاهای باکیفیت استفاده کنند.
وی در این باره ادامه داد:امیدواریم برخی موجود در خرید کالای ایرانی را با تجهیز تولید کنندگان به سامانه و ثبت مشخصات خریدار و همچنین اطمینان از واریز پول به حساب فروشنده برطرف کرد که در این حالت برندهای بیشتری قابلیت استفاده داشته و مردم میتوانند به کالاهایی که تمایل به خرید آن دارند، وارد شوند.
مبلغ نهایی نیست/ سود احتمالا کمتر از ١٨ درصد
مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی در رابطه با مبلغ کارتها و همچنین سود متعلقه به آن و از سوی دیگر نحوهی تامین اعتباری که در دوره قبل از طریق بانک مرکزی انجام شده بود توضیحاتی ارائه کرد.
بنابر گفته میرمحمد صادقی در طرح جدید کارتهای اعتباری قرار نیست منابعی تحت عنوان خط اعتباری بانک مرکزی اختصاص پیدا کند و صرفا از محل منابع بانکها خواهد بود. در رابطه با نرخ سود نیز باید یادآور شد که ظاهرا مذاکراتی در حال انجام است و اگر توافقات به نتیجه برسد، آنگاه سود متعلقه به کارتهای اعتباری کمتر از نرخ سود رایج بانکی که اکنون ۱۸ درصد است، خواهد شد.
وی این را هم گفت که سقف مبلغ کارتهای اعتباری هنوز مشخص و نهایی نشده است.