آفتابنیوز : سرویس بینالملل- همزمان با برسمیت شناختن المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل از سوی ترامپ رییسجمهوری آمریکا، رسانههای منطقهای نیز به انتشار گزارشهای انتقادی از موضع کشورهای عربی منطقه در اینباره پرداختهاند.
به گزارش آفتابنیوز، سایت «میدل ایست ای» اشاره میکند که ترامپ نمیتواند تصمیمات منطقهای خود را اعلام کند مگر آن که از حمایت متحدان منطقهای برخوردار باشد. ترامپ در نهایت تصمیم خود را در مورد المقدس اعلام کرد. در این راستا او هرگونه تردید طولانیمدتی مبنی بر این که آمریکا قادر به میانجیگری بین اسرائیل و فسلطین است را کنار گذاشت و نشان داد که در حال حاضر هیچ موضع بیطرفی از سوی امریکا وجود ندارد.
واقعیت اما آن است که تنها قدرتمندترین نهاد مانند بیتالمقدس میتواند فلسطینیها را در کنار یکدیگر قرار دهد و از «محمودعباس» رییس تشکیلات خودگردان فلسطین تا «اسماعیل هنیه» رهبر حماس را در کنار یکدیگر قرار دهد. تنها بیتالمقدس است که میتواند تبعیدیهای فلسطینی و زندانیان را در کنار یکدیگر قرار دهد. فقط بیتالمقدس است که از زمان اشغال در سال ۱۹۴۸ میلادی به این سو میلیاردها مسلمان در سرتاسر جهان را متحد کرده است. ترامپ نیز بهزودی یاد خواهد گرفت که نمادها قدرتمند هستند. ترامپ میگوید امریکا قدس را به عنوان پایتخت اسرائیل برسمیت میشناسد اما او نمیتواند و نمیخواهد به تنهایی کاری کند مگر این که حامیان منطقهایاش را با خود داشته باشد. او حمایت حزب لیکود تحت رهبری نتانیاهو و ملیگرایان افراطی اسرائیلی حزب خانه یهودی را با خود دارد. در مقابل اما حمایت عجیب و بینظیر نسل جدید حاکمان مستبد خلیج فارس با اوست. پشت سر ترامپ را محوری از خودکامگان عرب تشکیل دادهاند. جاهطلبیهای ژئوپولیتیک آنان به همان اندازه کیف پولشان گسترده و فراخ است. آنان واقعا فکر میکنند که قدرت تحمیل اراده خود را نه تنها بر مسئله فلسطین بلکه بر سرتاسر مسائل دیگر نیز دارند. در این چارچوب ذهنی آنان لیکود را شریک طبیعی خود و «جارد کوشنر» داماد ترامپ را همکار مخفی خود میبینند. به همینخاطر است که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان فکر کرد که میتواند محمود عباس رییس بیمار دولت فلسطین را در آغوش بگیرد. او در دیدار با عباس گفته بود که او باید شرایط آمریکا را در مورد قدس بپذیرد.
چند منبع مطلع گفتهاند که او به عباس پیشنهاد داده بود که در ازای پرداخت مستقیم پول این پیشنهاد را بپذیرد که عباس از پذیرش آن خودداری کرده بود. بنسلمان همچنین به طور هماهنگ دستور داده که حکومت عربستان سعودی با شماری از روزنامهنگاران و نویسندگانی که که مخالف عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای عرب هستند مقابله کند. درمقابل او از کسانی حمایت میکند که خواستار روابط عادی با اسرائیل هستند. برای مثال، «حمزه محمد السلیم» نویسنده و تحلیلگر اقتصادی در توئیتر نوشت زمانی که صلح با اسرائیل حاصل شود عربستان نخستین مقصد گردشگری اسرائیلیها خواهد بود. «سعود الفزان» نیز نوشت من مدافع یهودیان نیستم اما اگر بگویید یک یهودی یک سعودی را کشته است من میتوانم نام سعودیهایی را ببرم که با کمربند انفجاری هموطنان خود را کشتهاند. عبدالرحمان الراشد مدیر سابق تلویزیون العربیه نیز نوشت که اکنون زمان بازبینی مفهوم توافق فلسطینی و اسرائیلی فرارسیده است. حمد الشیخ نیز نوشت فلسطین دیگر مسئله ما نیست».
میدل ایست ای مینویسد اجازه دادن به این صداها در عربستان سعودی اتفاقی نیست. این سایت میافزاید: «رهبران امارات، بحرین، مصر و عربستان سعودی همه شخصا وابسته به ترامپ هستند. ترامپ شاهزاده بنسلمان را قادر ساخته تا رقبای داخلی خود را نابود کند و به نام مدرنیزاسیون و اصلاحات کارهایش را انجام دهد. آنان نیز در مقابل به ترامپ اجازه میدهند تا ممنوعیت ورود مسلمانان به امریکا را اجرایی کند».
این سایت مینویسد: «در این میان اردوغان تصمیم ترامپ را اشتباه خواند. ملیگرایان ترک نیز به او پیوستهاند. «دولت باهچلی» رهبر حزب ناسیونالیست «حرکت ملی» اقدام اخیر ترامپ را «اشتباهی تاریخی» خواند. گروه دیگر ایران، عراق، سوریه و حزبالله هستند. برسمیت شناختن قدس توسط ترامپ فرصت و هدیهای بزرگ برای آنان برای جبران خسارتهای ناشی از جنگ داخلی در سوریه بود که روابط ایران و حزب الله با گروه های سنی را بدتر کرد. اکنون ایران و حزبالله میگویند ما در مورد بیتالمقدس در کنار شما هستیم».
این سایت در پایان مینویسد: «هیچ فلسطینی ملیگرا، سکولار، اسلامگرا و مسیحیای نمیتواند قدس را به عنوان پایتختاش از دست دهد. این چیزی است که در روزها و هفتههای آینده خواهیم دید. جمعه این هفته اولین سالگرد انتفاضه خواهد بود».
«تی ار تی» ترکیه نیز در تحلیلی مینویسد عربستان سعودی و امریکا با کنترل اسرائیل بر قدس موافقت کردند تا بر روی ایران تمرکز کنند. این سایت مینویسد: «اکنون مسئله فلسطین برای کشورهای عربی منطقه و امریکا به اولویت ثانویه تبدیل شده است. از نظر آنها، اولویت نخست تهدید متوجه از جانب ایران است. قدس در روز روشن به سرقت رفته است اما نه با انفجار بلکه از طریق دیکتاتورهای عرب که به واشنگتن و تلآویو مشروعیت بخشیدهاند. سعودیها را ببینید در ظاهر نگهبانان دو مکان مقدس هستند. با این حال، محمد بنسلمان در توافق با کوشنر داماد ترامپ با توافق اسرائیلیها و امریکاییها موافقت میکند. سعودیها و اماراتی در سالیان اخیر نظرات اندیشکدههای طرفدار اسرائیل را پذیرفتهاند. آنان خود را دولتهای عربی میانهرو معرفی کردهاند که مقابل ایران هستند. همزمان با تشدید اشغالگری اسرائیل و بدبختی فلسطینیان، عربستان سعودی با اسرائیل همکاریهای بیسابقه اطلاعاتی دارد و امارات نیز خواستار حکومتهای «سکولار، قوی و پایدار در جهان عرب» است. امارات و عربستان مدعی سردمداری میانهروی هستند در حالی که با اسرائیل و امریکاییها همکاری میکنند که به سوی افراطگرایی اسلامستیز و اسلامهراسی حرکت میکنند».