کد خبر: ۴۹۶۵۶
تاریخ انتشار : ۲۳ مرداد ۱۳۸۵ - ۲۲:۱۲

فصل خانه تکانی کابینه

آفتاب‌‌نیوز :
مدتی است که زمزمه بررسی عملکرد وزرای دولت توسط رییس جمهور نقل محافل سیاسی کشور شده است. «علي‌اكبر جوانفكر» مشاور مطبوعاتي رييس‌جمهور در این باره می گوید: «رييس‌جمهور بر اساس اهداف و انتظاراتي كه از وزراي خود داشته است گزارش ارائه شده از عملكرد را بررسي و تصميم نهايي خود را به مردم اعلام مي‌كند».

با شنیدن خبر بررسی عملکرد وزرا، شاید اولین موضوعی که ذهن می رسد این پرسش باشد که آیا احتمال تغییر وزرا نیز وجود دارد؟ به عبارت دیگر آیا رییس جمهور حاضر خواهد شد که یک بار دیگر برای گرفتن رای اعتماد وزرای خود به مجلس برود؟

«غلامحسین الهام»، سخنگوی دولت، با بیان اینکه «هر ارزيابي به معناي تغيير و جابه‌جايي نيست» می گوید: «در حال حاضر رييس‌جمهور در حال گفت‌وگو با وزيران است و به وزرا تاكيد كرده‌ كه با قاطعيت در محل‌هاي كار خود حضور داشته و به كار خود ادامه دهند، چراكه هر ارزيابي به معناي تغيير و جابه‌جايي نيست و شخص رييس‌جمهور تغييرات احتمالي را اعلام مي‌كند».

از سخنان الهام این گونه بر می آید که او می‌خواهد فضای روانی ناشی از بحث بررسی عملکرد وزرا را تا حدودی تعدیل کند، برخوردی که گویا جوانفکر به آن اعتقادی ندارد.

مشاور مطبوعاتی رییس جمهور، برای نشان دادن جدیت احمدی نژاد در نظارت بر عملکرد کابینه‌اش با بيان اينكه «احتمال كنار گذاشته شدن وزرا نيز وجود دارد» می گوید: «بايد صبر كرد؛ زيرا همه چيز به نتيجه‌ بررسی رييس‌ جمهور بستگي دارد، اما در نهايت مردم از نتايج آن راضي خواهند بود».

کنار گذاشتن وزرا و معرفی وزیران جدید از سوی دولت به مجلس، جریانات مربوط به رای اعتماد مجلس به دولت نهم را به یاد می آورد. بعید است که رییس جمهور دردسرهای گرفتن رای اعتماد برای کابینه‌اش را از یاد برده باشد. فراموش نکنیم که رای عدم اعتماد به چهار وزیر احمدی نژاد از سوی مجلس، در میان تمامی دولت‌های پیشین بی‌سابقه بود، ضمن اینکه سه  رای عدم اعتماد پیاپی به سه وزیر نفت پیشنهادی دولت  نیز در نوع خود جالب توجه بود.

این بار نیز تنها زمزمه تغییر در کابینه دولت کافی بود تا نمایندگان مجلس واکنش نشان بدهند. «داريوش قنبری»، نماینده ایلام، با بيان اين كه «بر اساس شنيده‌ها احتمال تغيير دو وزير بازرگاني و راه و ترابری بيش از ساير وزرا است»، گفت: «اگر دولت در تغيير وزرا به نظر مجلس توجه نكند، حتماً مجلس هم در ايده‌های خود در استفاده از ابزارهاي نظارتي تجديدنظر خواهد كرد».

قنبری در مورد نظر مجلس در این رابطه، گفت: «حساسيت و نارضايتي نمايندگان متوجه وزرايي همچون آموزش و پرورش، جهاد كشاورزي و بهداشت و درمان است».

اشاره قنبری به وزیر آموزش و پرورش در حالی است که هاجر تحریری از اعضای کمیسیون آموزش مجلس هفتم، در گفت و گو با خبرنگار آفتاب طرح بحث برکناری وزیر آموزش در این کمیسیون را رد کرده و می گوید: «با توجه به اینکه ایشان طی مدت مسئولیت خود تلاش کرده اند تا در حد توان نسبت به وظایفشان پاسخگو باشند، در کمیسیون بحث مشخصی در مورد درخواست برکناری ایشان صورت نگرفته است».

تحریری در مورد انتقادات برخی نمایندگان به عملکرد وزیر آموزش و پرورش می گوید: «اعتراض نمایندگان به ایشان بیشتر مربوط به مسئولین و مدیرانی است که در استان ها انتخاب کرده‌اند. بحث ما هم در حال حاضر این نیست که عملکرد ایشان تا کنون برای ما قابل قبول نبوده، مسئله این است که با توجه به وعده‌هایی که ایشان در زمان انتخاب خود داده بودند ما انتظار بیشتری داشته ایم. در حال حاضر هم ما خواستار برکناری ایشان نشده‌ایم و معتقدیم می توان صبر کرد و امیدوار بود که این عملکرد بهبود پیدا کند».

نظر «محمد خوش چهره» اما بیشتر در رد صحبت های قنبری است. عضو کمیسیون اقتصاد مجلس هفتم در گفت و گو با خبرنگار آفتاب می گوید: «اگر قرار باشم مطالبات مردم را در نظر بگیریم، بیشتر وزاری اقتصادی باید تغییر کنند، چرا که وعده های اقتصادی دولت محقق نشده است و این بحث در اولویت قرار دارد».

خوش چهره هم مانند تحریری، طرح بحث تغییر وزرا را در کمیسیون خود رد می کند و می گوید: «در کمیسیون اقتصادی به صورت مشخص بر روی این مسئله بحث نشده است و باید گفت که این مشکل خود دولت است که باید کابینه‌اش را ترمیم کند. دولت شعارها و وعده هایی داده که بسیار سنگین بوده‌اند و تحقق نیز نیافته اند. باید بررسی شود که عدم تحقق وعده های اقتصادی دولت به چه دلیلی بوده است؟ آیا وزرا مقصرند؟ به هر حال این یک بحث آسیب شناسی است».

علی رغم سخنان این نمایندگان که به نوعی هر یک به بخشی از نارضایتی های مجلس از عدم تناسب وعده های تبلیغاتی با کارنامه وزای دولت اشاره دارد، «مهدی کوچک زاده» این مسئله را رد می کند و در پاسخ به سخنان قنبری به خبرنگار آفتاب می گوید: «کدام سیستم نظر سنجی در مجلس فعالیت کرده که چنین نظراتی به دست آمده است. تمامی این ها نظرات شخصی افراد است و نباید آن را به عنوان موضع مجلس اعلام نماییم».

هرچند کوچک زاده سعی می کند تا انتقادات نمایندگان مجلس از دولت را اظهار نظرات شخصی و موردی نشان دهد، اما تجربه رای اعتماد ضعیف مجلس به دولت اجازه نمی‌دهد که به سادگی از کنار این گونه اضهار نظرات عبور کنیم.

عده زیادی چشم انتظار نتایج بررسی عملکرد وزرا از سوی رییس جمهورند. آینده نشان می دهد که آیا رییس جمهور با تایید عملکرد تمامی وزرای خود حاضر خواهد شد تا مسئولیت عدم تحقق وعده های انتخاباتی دولت را خود به عهده بگیرد؟ و یا اینکه دردسرهای چانه‌زنی مجدد با مجلس را به قبول شکست برخی وعده های انتخاباتی ترجیح می‌دهد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین