آفتابنیوز : هاشمی در مراسم آیین آغاز عملیات ساخت بیمارستان اماس امام رضا(ع)، از بیمارستان سینا به عنوان یکی از افتخارات جامعه پزشکی و قدیمی ترین مرکز درمانی ایران یاد کرد و گفت: راهاندازی بیمارستان ام اس در بیمارستان سینا میتواند تراز خدمترسانی برای بیماران صعبالعلاج را در کشور افزایش دهد.
او با بیان اینکه هیچ لذتی بالاتر از محبت به دیگران و خدمت کردن به انسانها نیست، گفت: شعف و شادمانی ناشی از کمک و محبت به دیگران با هیچ نشاط دیگری قابل مقایسه نیست و انسان در این زمان از خودش راضی است زیرا این کار، عمل صالح است. وزیر بهداشت از مردم ایران به عنوان افرادی کم توقع و قدرشناس یاد کرد و گفت: امیدوارم ساخت این بیمارستان بر اساس برنامه زمانبندی شده انجام شود تا باعث آرامش خاطر بیماران اماس شود.
هاشمی گفت: بیماران ام اس هیچ تقصیری در بهوجود آمدن بیماری خود ندارند و جوانانی بسیار باهوش، مهربان و با احساس هستند. وزیر بهداشت ضمن تقدیر از شهردار جوان منطقه ۱۲ تهران به دلیل کمک به حوزه سلامت، گفت: باید کارهای نشدنی را شدنی کنیم چراکه وضعیت بیمارستانهای تهران مناسب نیست و اکثر بیمارستانها در شهر تهران، فرسوده هستند.
هاشمی تاکید کرد: باید زلزلههای اخیر تهران که مانند مانور بود را جدی بگیریم و در مورد بازسازی و نوسازی بیمارستانهای تهران، تصمیمات مهمی بگیریم و آن را عملی کنیم. شهرداری میتواند زمین مورد نیاز برای ساخت مراکز بهداشتی و درمانی را در اختیار ما قرار دهد و وزارت بهداشت یا خیرین سلامت اقدام به ساخت بیمارستانهای مقاوم کنند چراکه هر لحظه ممکن است دچار زلزله یا حوادث طبیعی دیگر شویم.
وزیر بهداشت با تاکید بر پیشگیری در مواقع بحرانی، یادآور شد: در بیمارستانهای تهران، موضوع پدافند غیرعامل رعایت نشده و بیمارستانها در محلهایی ساخته شدهاند که امروز از شلوغترین مناطق شهر هستند و در مواقع بحرانی، دسترسی به آنها دشوار میشود بنابراین باید مسئولان باید برای ساخت بیمارستانهای جدید در تهران، توجه ویژهای داشته باشند. عملیات ساخت بیمارستان فوق تخصصی خیریه امام رضا(ع)؛ اولین و مجهزترین بیمارستان بیماران اماس خاورمیانه در بیمارستان سینا تهران صبح امروز با حضور وزیر بهداشت آغاز شد. این مرکز درمانی در ۱۱ طبقه و در زمینی با زیربنای ۱۲ هزار متر مربع توسط شاه حسینی؛ یکی از خیرین سلامت ساخته می شود.
روند ابتلا به بیماری ام اس در کشور رو به افزایش است و در حال حاضر تعداد ۵۶ هزار بیمار ام اس در کشور ثبت شده و برآورد میشود که تعداد آنها ۷۰ هزار بیمار باشد. یکی از مهمترین مشکلات بیماران ام اس، جابجایی برای دریافت خدمات تخصصی مختلف است و مرکز جامع یا بیمارستان اماس، شامل بخشهای مختلف از جمله خدمات اولیه، بستری، توانبخشی، آب درمانی، تصویربرداری، نوجوانان و بخش تحقیقات است که بیماران خدمات را در یک مرکز جامع دریافت می کنند.
اضافه شدن شش بالگرد ویژه به ناوگان اورژانس تهران
وزیر بهداشت از اضافه شدن شش بالگرد ویژه اورژانس در تهران خبر داد و از شورای شهر خواست که زمینی را برای ساخت بیمارستان در اختیار وزارت بهداشت قرار دهد.
سیدحسن هاشمی با گرامیداشت یاد پروفسور یلدا که در شب یلدای امسال درگذشت، گفت: پروفسور یلدا استاد برجستهای بودند که ۶۶ سال در دانشگاه تهران خدمت کردند. ویژگی تکرار نشدنی ایشان خدمت به مردم بود، او مدام توصیه میکرد که مردم را مانند کیف پول نبینید و به آنها محبت کنید. البته اکنون دیگر جسم او در بین ما نیست اما باید فرهنگ او را تبلیغ کنیم.
هاشمی با اشاره به زلزله اخیر تهران و قفل شدن خیابانها به دلیل ترافیک و لزوم استفاده از اورژانس هوایی در تهران، گفت: در این حوزه اقداماتی انجام شده و بزودی شش دستگاه آمبولانس هوایی را وارد مدار میکنیم تا برای تهران استفاده شوند البته تا امروز هوانیروز، ارتش و نیروی انتظامی به طور اجارهای ۳۵ بالگرد را در اختیار ما قرار داده بودند اما این بالگردها نمیتوانند در هر جای تهران بنشینند این در حالی است که بالگردهای ویژه اورژانس دو موتورهاند، وزنشان کم است و میتوانند در هر کجا فرود آیند بنابراین امیدواریم بتوانیم این خدمت را هر چه سریعتر ایجاد کنیم.
او در ادامه محل استقرار بیمارستانهای تهران را نگرانکننده خواند و گفت: این بیمارستانها در گذشته در حاشیه شهر بودند اما اکنون در مرکز شهر قرار گرفتهاند. در شب زلزله تهران به بیمارستانهای امام خمینی و شریعتی در تهران و بیمارستان شهید مدنی در کرج فکر میکردم. ما طی سالهای اخیر اقدامات خوبی انجام دادهایم اما توجه به بیمارستانها در کارهایمان مغفول مانده است. در این زمینه شوراهای شهر و شهردار تهران میتوانند کمکهای بیشتری انجام دهند. در این زمینه شورای شهر باید تصمیمی انقلابی بگیرد و حداقل زمین را برای ساخت بیمارستان در اختیار ما قرار دهد.
در برخی مراکز کشورمان به ازای هر هزار نفر ۰.۶ درصد پرستار داریم
او در بخش دیگری از صحبتهایش درباره موضوع کمبود پرستار در سیستم بهداشت و درمان کشور، گفت: در این حوزه طرحهایی را اجرا کردیم و بین ما و سازمان برنامه و بودجه در این زمینه اتفاق نظرهایی وجود دارد. باید توجه کرد که در قانون صراحتا اعلام شده که به جای هر یک نفر بازنشسته در پستهای حساس، یک نفر جایگزین شود. این در حالی است که این کار در حال حاضر به ازای هر سه نفر انجام میشود.
هاشمی با بیان اینکه در طی سالهای اخیر ۲۳ تا ۲۴ هزار تخت بیمارستانی توسعه یافته اما متناسب با این میزان توسعه پرسنل را نداشتهایم، ادامه داد: شاخص تعداد پرسنل ما به ازای هر تخت در مقایسه با کشورهای اطرافمان قابل قبول نیست. در حال حاضر میبینیم که حتی در کشورهای جنوب شرق آسیا مانند چین و کره به ازای هر هزار نفر، ۹ یا ۱۱ پرستار دارند. در ژاپن این تعداد به ۱۴ نفر به ازای هر هزار نفر نیز میرسد. این در حالی است که در برخی مراکز کشورمان به ازای هر هزار نفر، ۰.۶ پرستار داریم.
وزیر بهداشت با بیان اینکه اجرای طرحهایی مانند آموزش کمک بهیار در این حوزه موثر است، گفت: البته اعتراض این افراد هم این است که چرا در سیستم استخدام نمیشوند حال از طرفی به این پرسنل نیاز داریم و از سوی دیگر هم در استخدام با محدودیتهایی مواجهیم بنابراین باید در مدیریت بودجه اولویتها را رعایت کنیم. گاهی پول داریم اما این پول را به درستی هزینه نمیکنیم.
او در پاسخ به سوالی درباره موضوعات مطرح شده در حوزه بیمه سلامت، افزود: دولت آقای روحانی بعد از بیست سال از تصویب قانون، افراد فاقد بیمه را تحت پوشش بیمه بردند. ما در آن زمان پیشنهاد کردیم که چهار تا پنج میلیون نفر که افراد کم بضاعت یا بیبضاعت تحت پوشش بیمه قرار گیرند اما وزارت رفاه ۱۱ میلیون نفر را تحت پوشش بیمه قرار داد. در آغاز کار همه مردم خوشحال بودند اما کسانی که میخواستند ارائه خدمت انجام دهند با مشتریان بدحساب مواجه شده و در نتیجه کسریهای زیادی ایجاد شد.
هاشمی با تاکید بر لزوم دیده شدن منابع کافی در این حوزه، گفت: من به عنوان مسئول بخش سلامت باید با هر محدودیتی در ارائه خدمات مخالفت کنم اما وقتی باید بین توقف طرح و یا ادامه آن انتخاب کنیم، ما ادامه دادن را انتخاب میکنیم اما باید بسته خدمتی را کوچکتر کنیم در نتیجه یا باید تعداد بیمه شدگان را کاهش داد و یا فکری دیگر کرد. وزیر بهداشت درباره بحث تجمیع بیمهها نیز بیان کرد: هنوز تجمیع بیمهها به معنای تجمیع منابع اتفاق نیفتاده است. باید توجه کرد که قانون در این زمینه صراحت دارد و همه اجرای قانون را مطالبه میکنند اما هنوز کسی پاسخگوی عدم اجرای آن نیست.
وزیر بهداشت درباره نحوه استفاده از ظرفیت خیرین در این زمینه نیز بیان کرد: خیرین فقط میتوانند هشت درصد از هزینههای این حوزه را تامین کنند البته در کشور ما خیرین کمکهای زیادی کردهاند اما واقعیت این است که این موارد وظیفه حاکمیت است. ما نباید هزینه در امنیت و آموزش و پرورش را به چشم هزینهای نگاه کنیم چرا که هزینه برای آنها نوعی سرمایهگذاری است.
هاشمی در پاسخ به سوالی درباره موضوع بحث پزشک خانواده نیز گفت: موضوع پزشک خانواده بسیار مهم است و اگر همه چیز به خوبی پیش رود میتوانیم تا سال ۱۴۰۴ نظام ارجاع را در به طور کامل در کشور داشته باشیم. البته تکمیل پرونده الکترونیک سلامت تا دو سال دیگر به زمان نیاز دارد اما اگر همین الان وارد سامانه سیب شوید این سامانه به لحظه گزارش میکند که امروز چند میلیون خدمت به مردم ارائه شده است. البته همه این سیستمها اعم از داروخانه، مراکز بهداشتی، بیمارستانها و ... باید به هم متصل شوند.
او با بیان اینکه تا نظام ارجاع شکل نگیرد، نمیتوانیم کارهایمان را سامان داده و هزینهها را کنترل کنیم، گفت: باید توجه کرد که اجرای این برنامهها کاری علمی است و باید از تجربیات جهانی نیز استفاده کنیم. در عین حال این نوید را میدهم که در مسیر درستی حرکت میکنیم. ما کار را در زمینه نظام ارجاع و پزشک خانواده از شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر آغاز کردیم و در حال حاضر در حال استقرار پزشک خانواده در شهرهای زیر ۵۰۰ هزار نفر هستیم. البته باید توجه کرد که استقرار پزشک خانواده، کارشناس تغذیه، کارشناس سلامت روان و ... به نوعی ابزار محسوب میشوند و فراهم کردن آنها هنر نیست بلکه خروجی این کار مهم است و باید دید این اقدامات چه اثری دارد. اگر با اجرای این اقدامات چاقی، فشار خون، اعتیاد و سکته کاهش یافت و مردم از نظر روحی و روانی شرایط بهتری پیدا کردند نشان میدهد که کارمان را درست انجام دادهایم.
وزیر بهداشت ادامه داد: بنابراین در بحث اجرای پزشک خانواده و استقرار نظام ارجاع در مسیر درستی حرکت میکنیم اما انجام آن کار آسانی نیست و اگر این حرکت دوباره با حاشیهها دچار اشکال نشود و در مدیران هم تردید ایجاد نشود تا ۱۰ سال آینده به نتایج مورد انتظارمان خواهیم رسید.
هاشمی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت میکرد، در پاسخ به سوالی درباره ادامه طرح تحول نظام سلامت در دولتهای آینده، گفت: به دلیل نگرانیهایی که دارم، نمیتوانم این موضوع را پیشبینی کنم. مهم این است که دولت و مجلس چه رفتاری با حوزه سلامت و طرح تحول داشته باشند. اگر سلامت در اولویت بودجه سال آینده باشد طرح ادامه پیدا خواهد کرد اما اگر حمایتها در حد شعار باقی بماند نمیتوان درباره ادامه این طرح اظهارنظر کرد بنابراین دولت و مجلس باید کمک کنند و هر کجا که فکر میکنند اشتباهی رخ داده حتما آن را به ما گوشزد کنند تا آن را اصلاح کنیم اما کلیگویی نکنند. ما معتقدیم سیستم به درستی اداره میشود البته نقایصی هم وجود دارد که باید آنها را رفع کنیم.
پیشنهادی برای خاص شدن ۴۰ بیماری
وزیر بهداشت بااشاره به اینکه بیش از ۷۰ هزار نفر در کشور مبتلا به بیماری ام اس هستند، از ارایه پیشنهادی خبر داد که طی آن ۴۰ بیماری به عنوان بیماری خاص شناخته شوند. حسن هاشمی در حاشیه آیین آغاز عملیات ساخت بیمارستان ام اس امام رضا(ع) در بیمارستان سینا تهران، گفت: این مرکز یکی از بهترین و پیشرفتهترین مراکز ارائه خدمات به بیماران مبتلا به اماس از نظر آموزشی، پژوهشی و خدمات تشخیصی، درمانی و توانبخشی در خاورمیانه و دنیا خواهد بود.
او انجام امور خیریه را اوج انسانیت و ایثار عنوان کرد و افزود: انسان به خاطر دیگران از خود عبور می کند یکی با نگاه، یکی با اموال و یکی هم با جان خود به دیگران کمک میکند. وزیر بهداشت تاکید کرد: نه تنها در حوزه بیماری اماس بلکه در سایر رشتهها و بیماریها، ایجاد مراکز جامع و مراکز درمانی بسیار ضروری است زیرا اساتید و پزشکان دانشمند و ماهری در کشور وجود دارند و حیف است که ابزار کار را در تراز بینالمللی برای آنها فراهم نکنیم و از سوی دیگر، بیمارانی در کشور هستند که نیاز به توجه بیشتری دارند بنابراین لازم است که در همه رشتههای پزشکی بتوانیم در عالی ترین سطح، در نقطه ای از کشور مانند مراکز استانها، حداقل برای بیماران صعب العلاج مراکز علمی، آموزشی، پژوهشی و خدماتی را ایجاد کنیم.
هاشمی با اشاره به جمعیت ۸۰ میلیون نفری ایران و وجود صدها نوع بیماری در کشور، گفت: بیماران حق و حقوقی دارند اما در مورد بیماری ام اس هر قدر در توان داشته ایم به آنها کمک کرده ایم و توان و امکانات در اختیار ما، بیشتر از این نبوده است. وزیر بهداشت اظهار داشت: در مورد بسیاری از بیماری ها هنوز کمبودها و کاستی هایی وجود دارد اما مهمترین مشکل ما در مورد بیماری اماس، توانبخشی بیماران است که در کشور وجود دارد اما از آن مهمتر، عدم توجه دستگاههای مختلف به حقوق شهروندی است که این بیماران از حقوق خود محروم هستند و فردی که باید از خدمات ویژه معلولین در مراحل پیشرفته بیماری برخوردار باشد، از نظر تسهیلات و امکانات در مناطق مسکونی، بازار، مراکز خرید و فضای شهری محدودیت دارد اما در مورد بیماری اماس در حوزه دارو، تشخیص و پزشک، انجمن اماس کمک زیادی کرده و موفقتهای این حوزه به دلیل حضور مردم است.
هاشمی در خصوص خاص تلقی شدن بیماری اماس، گفت: اینکه بیماری اماس به عنوان بیماری خاص شناخته شود از تصمیمات هیات وزیران و مجلس است و ما چندین سال است که پیشنهاد کردهایم ۴۰ بیماری به عنوان بیماری خاص شناخته شوند و امیدواریم با بهبود شرایط اقتصادی کشور، این بیماری ها به تدریج بتوانند از امکانات مشابه بیماران خاص، بهرهمند شوند.
منبع: ایسنا