آفتابنیوز : 'دهکده پارسی' روستایی احاطه شده در میان رودها و دریاچه ها، مملو از درختان کاج و دشت های وسیعی است که ساکنان آن پیوندی درونی و عمیق با ایرانیان دارند.
آن طور که در تحقیقات و پژوهش های محلی آمده است دلیل نامگذاری این دهکده به نام 'دهکده پارسیان' این است که یک قهرمان پارسی ساکن منطقه، حدود ۶۰۰ سال پیش برای نجات جان و مال مردم از دست راهزنان، مردم روستا را در جنگ علیه آنان رهبری کرده و در این راه جان خود را از دست داده است، مردم نیز به منظور یادبود این قهرمان بزرگ شهید دهکده را ' دهکده پارسیان ' نام نهادند و رودخانه ای که پیکر قهرمان را بکام خود گرفت هم ' رودخانه بوسی ' یعنی رودخانه پارسی نامیدند.
در دوران سلسله تانگ در حدود سال 600 میلادی، شهر 'یانگ جو یا یانگژو' (yangzhou) یکی از بنادر عمده بازرگانی بین المللی آسیا بود با موقعیت استثنایی یعنی جایی که جاده ابریشم به خط ارتباطی دریا می پیوست.
بر اساس پژوهش های انجام شده در این سال های حدود پنج هزار ایرانی و عرب برای کارهای تجاری در این ناحیه مستقر شدند و بیشتر پارسیان به داد و ستد مروارید و دیگر سنگ های گرانبها پرداختند.
این نکته مورد قبول همگان است که ده پارسی در زمان های بسیار دور یک بندر بوده است جایی که کشتی های پارسیان و تجار ایرانی از طریق جاده ابریشم دریایی در آن لنگر می انداخته است.
امروزه هنوز مردم این روستا در مورد کسی که خودنمایی می کند و ثروت و دارایی خود را به رخ دیگران می کشد، ضرب المثلی دارند که نشان از گذشته پرافتخاری مردم ایران دارد در این ضرب المثلی می گویند 'پارسیان با جواهر بازی می کنند'.
بازرگانان ایرانی زندگی مسالمت آمیزی با همسایگان چینی خود داشتند تا این که به سبب بارش فراوان در این منطقه بلایای طبیعی از جمله سیل بسیار رخ داد، به همین سبب مردم دچار فقر شدند، به دنبال آن دزدی و غارت به اموال کشاورزان بسیار رخ داد.
در این میان مردم دهکده 'جو شو گه' در یانگ جو، از همسایگان ایرانی خود برای مبارزه با دزدان کمک خواستند گفته می شود یک مرد ایرانی به عنوان فرمانده مدت های طولانی از دهکده حفاظت کرد تا اینکه او در جنگ با غارتگران کشته شد، بعدها مردم دهکده جسد فرد ایرانی کشته شده که در رودخانه رها شده بود را بیرون آورده و با احترام و با رسم مسلمانان پارس او را دفن کردند.
در سال 1994 دولت محلی سنگ نوشته ای که در آن داستان پارسیان را نقل کرده است به منظور دوستی دو ملت در دهکده قرار داد.
امروز یکشنبه شماری از خبرنگاران رسانه های ایرانی مقیم پکن و رادیو بین المللی چین از این دهکده بازدید کردند.
منبع: ایرنا