آفتابنیوز : یک - آقای کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان را برادرانه دوست دارم. ویژگیهای اخلاقی ارزندهای دارد که قابل ستایش است، از جمله سادهزیستی. چون از امروز تا قیامت قصد نامزدی در هیچ انتخاباتی را ندارم، این جملهام قطعا حاوی تملق و خدای ناکرده دروغ نیست.
دو - موقعیت شغلی آقای کدخدایی و دیگر سخنگویان سازمانها و دستگاهها کاملا قابل درک است. یعنی هرگز نباید آنچه را میگویند لزوما به حساب اعتقاد و باورشان گذاشت. هرچند که در برخی موارد هم با آنچه که میگویند موافقند. بعلاوه، هرچند که آقای کدخدایی گاه و بیگاه سخنانش طابق النعل بالنعل شبیه مااصولگراها ست، اما خصلت انصاف و حریت در او انصافا پررنگ است.
سه - با این همه در گفتههای دیروز ایشان به خصوص در باره بودجه، نکاتی بود که قابل نقد است. ایشان گفته است بودجه شورای نگهبان از پول توجیبی برخی مسئولان کمتر است. من حساب جیب مسئولان را ندارم اما با توضیح آقای کدخدایی معلوم میشود بعضی مسئولان پول توجیبیشان بیشتر از 105 میلیاردتومانی است که در بودجه شورای نگهبان امده است. خب،ایشان حساب وکتاب همین یک قلم را در اختیار رسانهها بگذارند تا مسئولان پاسخ دهند.
اما نکته مهمتر این است که تکثیراشکال،رفع اشکال نمی کند. آقای کدخدایی نمی تواند با این توجیه که فلانجا فلان کس فلان مقدار بودجه دارد، بودجه هنگفت شورای نگهبان را توجیه کند.گیرم همه خلاف کنند،آیا این مجوز برای شورای نگهبان هم می شود؟
سخنگوی محترم در پاسخ به اینکه چرا در سال97 که انتخابات برگزار نمی شود 50میلیارد تومان به شورای نگهبان اختصاص یافته پاسخ داده اندکه این اعتراض توهین به کارشناسان سازمان برنامه و بودجه است! به نظر می آید اگر آقای کدخدایی کلاهشان را قاضی کنند می پذیرند که باید محاسبه کنند خروجی بودجه شان چیست؟ یعنی همانطور که در مدیریت، پارامتری به نام "قیمت تمام شده" وجود دارد، در اینجا هم به بررسی ارقام بپردازیم.
اگر فرض کنیم شورای نگهبان فقط برای نظارت بر انتخابات، سالی 50 میلیارد تومان بودجه بگیرد. این رقم هر 4سال (که یک انتخابات برگزار میشود) بالغ بر 200 میلیارد تومان میشود. محصول این 200میلیارد چیست؟ انتخاب 290 نماینده و یک رئیسجمهور. فرض کنیم سه چهارم این مبلغ (یعنی 150میلیارد) برای انتخابات مجلس و مابقی در انتخابات ریاست جمهوری صرف شود.
اگر 150میلیارد را به 290 نماینده تقسیم کنیم، عدد 517 میلیون تومان به دست می آید و به این معنی است که فقط هزینه نظارت بر انتخاب هرنماینده 517 میلیون تومان است. اگر طور دیگری محاسبه کنیم و فرض کنیم بودجه 150میلیاردی، صرف تایید صلاحیت 6300 نفر(تعداد تایید صلاحیت شدههای انتخابات اخیر مجلس همین تعداد است) می شود، قیمتتمام شده برای هر نامزد حدود 24میلیون تومان می شود. حالا اگر 150میلیاردتومان را به کل 12000نفری که کاندیدا شده اند(اعم از تایید یا ردصلاحیت شده) تقسیم کنیم سهم هر نفر 12میلیون تومان می شود.
به نظر شما این رقم بالا نیست؟
اگر خشکه حساب کنید و همین پول را نقدا به کاندیداها داده شوند که کنار بروند مقرون به صرفهتر نیست؟!
چهار - شورای نگهبان از سال 90 به بعد بودجهای در اختیار دارد که در ردیف 1002052001به کمکهای بلاعوض شورای نگهبان به اشخاص حقیقی و حقوقی اختصاص دارد. رقمش در بودجه سالهای 90 تا 96 جمعا حدود 16میلیارد تومان است و در بودجه 97 هم قرار است 3میلیارد تومان تخصیص یابد.
البته چنین بودجهای البته با رقمهای بالاتر در اختیار برخی مدیران ارشد کشور هم هست و در جای خود باید در باره نحوه هزینه کرد ان سوال کرد. اما فی الحال از آقای کدخدایی میپرسم این رقم مصداق پول توجیبی نیست؟ و ضمنا کجا و چرا هزینه میشود؟ مگر شورای نگهبان، نهاد کمکرسان است؟
پنج - قطعا هر انتقاد مستندی نه تنها تضعیف نیست که چون به شفافیت میانجامد باعث تقویت هم هست.
منبع: خبرآنلاین/ نویسنده: محمد مهاجری