کد خبر: ۵۰۵۲۴
تاریخ انتشار : ۱۴ شهريور ۱۳۸۵ - ۲۱:۴۸

گروگان‌های سابق و سفر خاتمی به آمریکا

آفتاب‌‌نیوز : به گزارش روزنامه آمریکایی واشنگتن پست سفر خاتمی به پنج شهر آمریکا در این هفته باعث بروز مباحثات و هشدارهایی در کنگره آمریکا و همچنین ایجاد حس کنجکاوی در میان مردم و از سویی عصبانیت گروگان‌های سابق سفارت آمریکا در تهران شده است. 

این در حالی است که سفر خاتمی در داخل تهران نیز بحث‌برانگیز بوده و حتی تعدادی از ایرانیان مخالف حکومت ایران در آمریکا نیز از این سفر عصبانی هستند و تهدید به برگزاری تظاهراتی اعتراض‌آمیز کرده‌اند. 

واشنگتن پست در ادامه گزارش خود با اشاره به اینکه سفر خاتمی به آمریکا مقارن با آغاز تلاش وزارت امور خارجه آمریکا برای تحریم ایران به علت نادیده گرفتن مهلت شورای امنیت برای تعلیق غنی‌سازی بوده به نقل از نیکلاس برنز، معاون وزیر امور خارجه آمریکا آورده است:‌ ما به سختی تلاش کردیم تا نشان دهیم که دو راه برای ایران وجود دارد و به همین منظور بود که پیشنهاد مذاکره به ایران را دادیم. آنها راه مذاکره را نپذیرفتند بنابراین ما حالا باید مراحل تحریم را آغاز کنیم. 

نیکلاس برنز که در پنجشنبه با دیپلمات‌های انگلیس،‌ فرانسه، آلمان، چین و روسیه در راستای بحث و گفت‌وگو درباره تحریم ایران ملاقات خواهد کرد در خصوص سیاست‌های دولت آمریکا درباره اعطای ویزا به خاتمی اینطور توضیح می‌دهد: ‌ما قصد داریم به سیاست عدم برقراری تماس بین دو دولت ادامه بدهیم اما دولت قصد ندارد هرگونه گفت‌وگویی را قطع کند. 

برنز در ادامه اینطور توضیح داده است که این سیاست به این معنی نیست که سیاستمداران آمریکایی که در خارج از دولت هستند نباید با ایرانی‌ها صحبت کنند. در واقع آمریکایی‌ها باید از هر فرصتی برای بیان نگرانی‌هایشان در خصوص تروریسم و فعالیت‌های هسته‌ای ایران با ایرانی‌هایی که از کشور ما بازدید می‌کنند استفاده کنند. 

با وجود اظهارات برنز، تحلیلگران سیاست خارجی به واشنگتن پست می‌گویند که دولت آمریکا در حال فرستادن این سیگنال است که درب مذاکره را بر روی اصلاح‌طلبانی مانند خاتمی نمی‌بندد اما به سیاست خود برای منزوی کردن تندروهایی که درباره حذف اسرائیل از نقشه جهان صحبت می‌کنند و قطعنامه‌های شورای امنیت را نادیده می‌گیرند ادامه می‌دهد.
اما با وجودی که سیاستمداران وزارت امور خارجه آمریکا و تحلیلگران از اقدام وزارت امور خارجه برای دادن ویزا به خاتمی حمایت می‌کنند گروگان‌های سابق آمریکا در تهران نظر دیگری در مورد این بازدید خبرساز دارند. 

واشنگتن پست در همین خصوص به نقل از جان لیمبرت یکی از گروگان‌های سابق آمریکا در تهران، آورده است: آیا یک رئیس جمهور سابق آمریکا نیز می‌تواند چنین بازدیدی از ایران داشته باشد؟ 

کوین هرمتینگ یکی دیگر از گروگان‌های سابق آمریکا در تهران، نیز بر این باور است که مقامات آمریکا عقل خود را کاملاً در برابر ایران از دست داده‌اند. به نظر او موافقت آمریکا با گفت‌وگو با ایران از نظر ایرانی‌ها نشانه نقطه ضعف و تسلیم دیده می‌شود. 

باری روزن وابسته مطبوعاتی سفارت سابق آمریکا در تهران نیز با انتقاد از صدور ویزا برای خاتمی گفته است: تصمیم وزارت خارجه آمریکا برای دادن ویزا به خاتمی بسیار ناپسند بوده است. روزن در اظهارات خود مدعی شده است که گفت‌وگوی تمدن‌های خاتمی چیزی بیشتر از یک شیرین کاری ظاهری نیست. 

با وجود مخالفت‌هایی که تعدادی از سناتورها و دیپلمات‌های سابق آمریکا با سفر خاتمی به آمریکا کرده‌اند کارشناسان سیاست خارجی آمریکا با سفر خاتمی به آمریکا و دادن ویزا به او موافق هستند. 

جفری کمپ که از مقامات امنیت ملی آمریکا در دوران ریاست جمهوری ریگان بوده و حالا در مرکز نیکسون فعالیت می‌کند تصمیم وزارت امور خارجه آمریکا برای دادن ویزا به خاتمی را اقدامی کاملاً هوشمندانه توصیف کرده و افزوده است: ‌از آنجایی که خاتمی قدرت و نفوذ زیادی در پشت صحنه دارد ما با گوش کردن به سخنان خاتمی چیزی را از دست نمی‌دهیم. 

وندی شرمن یکی از مقامات وزارت امور خارجه دولت کلینتون نیز با حمایت از اقدام وزارت امور خارجه برای دادن ویزا به خاتمی گفته است:‌ اگر ملاقات خاتمی از آمریکا 6 سال پیش اتفاق افتاده بود ممکن بود هم اکنون آمریکا در مسیر رویارویی با ایران قرار نگیرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین