آفتابنیوز :
روزنامه هرالدتریبون، در تحلیلی در اینباره مینویسد: در دو سوی آتلانتیک جواب به این سوال با تردیدها و نگرانیهای زیادی روبروست. به گزارش این روزنامه، نتیجه نظرسنجی یک مؤسسه آلمانی که روز چهارشنبه منتشر شد نشان میدهد که دو سوم پاسخدهندگان دستیابی ایران به سلاح اتمی را به مداخله نظامی در این کشور ترجیح میدهند. کمتر از نیمی از پاسخدهندگان (45 درصد در آمریکا و 37 درصد در 12 کشور اروپایی که در این پژوهش مورد سوال قرار گرفتند) خواهان استفاده از نیروی نظامی در صورت شکست مذاکرات هستند.
به نظر میرسد رهبران آمریکا و کشورهای اروپایی در این موقعیت که نه ایران و نه غرب از مواضع خود عقبنشینی نمیکنند، در انتخاب راه مسالمتجویانه یا خشونتآمیز دچار سردرگمی شدهاند چرا که هر دوی این راهها به نوعی مشکلآفرین هستند.
نتایج این نظرسنجی نشان میدهد که مردم آمریکا و اروپا در یک مورد با هم توافق دارند و آن مخالف با سیاستهای جنگطلبانه جورج بوش است. نتایج نظرسنجیهای دیگر هم نشان میدهد که در سال 2006، 58 درصد از آمریکاییها (در مقایسه با 48 درصد در سال 2005) با سیاست خارجی بوش مخالف بودهاند. در اروپا این رقم حدود 75 درصد است.
در مورد ایران، 84 درصد اروپاییها و 79 درصد آمریکاییها خواهان ادامه روند دیپلماتیک و مذاکره با ایران هستند و 20 درصد آمریکاییها و 25 درصد اروپاییها عقیدهای در مورد حمله نظامی به ایران ندارند.
با این همه حتی در کل اروپا هم در اینباره نظر یکسانی وجود ندارد. در فرانسه که از اصلیترین مخالفان آمریکا در حمله نظامی به عراق به شمار می رفت، 54 درصد مردم به حمله نظامی به ایران در صورت شکست راه دیپلماسی رأی دادهاند. این رقم در اسلواکی 23 درصد است.
پنج سال پس از حوادث یازده سپتامبر، نتایج این نظرسنجی نشان میدهد که بیش از 70 درصد اروپاییها و آمریکاییها، در مورد اهمیت تهدید تروریسم، مهاجرت غیرقانونی و بنیادگرایی اسلامی توافق دارند و اکثریت آنها معتقدند که تهدید اصلی نه از جانب اسلام بلکه از جانب گروههای افراطی اسلامگراست.
در مورد مذاکرات ایران، 36 درصد آمریکاییها خواهان اعمال تحریمهای اقتصادی علیه ایران و 46 درصد اروپاییها خواهان ارایه تشویقهای اقتصادی به ایران هستند.
علاوه بر آمریکا، کشورهایی که در این نظرسنجی شرکت داشتهاند آلمان، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا، هلند، لهستان، پرتغال، اسلواکی، اسپانیا، ترکیه، رومانی و بلغارستان بودهاند.