کد خبر: ۵۰۷۵۲۷
تاریخ انتشار : ۲۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۸:۴۵

وعده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به نامزدهای چهارمین دوره پایتخت کتاب

نشست شهرداران و مدیران ارشاد ۲۰ شهر حاضر در مرحله نهایی پایتخت کتاب ایران به میزبانی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و محمد جوادی معاون فرهنگی این وزارتخانه برگزار شد.
آفتاب‌‌نیوز :
 موضوع این نشست، انتخاب ۶ عضو شورای هماهنگی شبکه شهرهای دوستدار کتاب و ۲ بازرس این شورا بود. عضو هفتم این شورا نیز شهری خواهد بود که امسال به عنوان پایتخت کتاب ایران معرفی خواهد شد.

سرمایه‌های اجتماعی شهرها به میان آمد

سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست نکاتی را درباره طرح انتخاب پایتخت کتاب ایران گفت. او از طرح‌هایی گفت که وقتی مطرح می‌شوند زیبا به نظر می‌رسند اما قابلیت اجراء ندارند و ادامه داد: ویژگی طرح پایتخت کتاب این بود که نقشه راه دارد. امسال ما شاهد این هستیم که در فرصتی اندک ۱۵۰ شهر درگیر این طرح شده‌اند. در این طرح فوایدی بود که ما دیدیم که سال به سال که از اجرای آن می‌گذرد انگیزه‌ها کاهش پیدا نکرده و استقبال از آن بیشتر شده است.

صالحی، تغییر تصویر از شهر را نکته‌ی دیگر طرح پایتخت کتاب عنوان کرد و گفت: این طرح باعث شده است که ایده‌های فرهنگی مجال بیشتری پیدا کنند. این طرح باعث فعال شدن سرمایه‌های اجتماعی در حوزه فرهنگ شده است. ما باید بدانیم که سرمایه‌های یک شهر صرفا منابع مادی و معدنی آن نیست و این سرمایه اجتماعی است که پشتوانه توسعه پایدار است. این طرح توانسته در سه سال گذشته سرمایه‌های اجتماعی شهرها را معطوف به حوزه فرهنگ مکتوب و کتابخوانی بکند و این تجربه‌ای است برای فعال‌سازی سرمایه‌های اجتماعی.

کار کارشناسی در حوزه فرهنگ

صالحی مزیت دیگر طرح پایتخت کتاب ایران را ارتقای سطح برنامه‌ریزی و کار کارشناسی در حوزه فرهنگ دانست و گفت: ما در حوزه فرهنگ کمتر به کار کارشناسی و برنامه‌ریزی توجه می‌کنیم. این طرح توانسته است کارشناسی مدیریت فرهنگی را در سطح ادارات و ادارات‌کل شهرستان‌ها و استان‌ها فعال کند. این نکته‌ای است که فواید آن را پس از ۱۰ سال از اجرایی شدن این طرح شاهد خواهیم بود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یک مزیت مهم این طرح را نگاه به آینده آن توصیف کرد و گفت: این طرح به داشته‌های شهرها توجه نمی‌کند بلکه به این توجه می‌کند که هر شهر چه می‌آورد. اگر این طرح قرار بود به داشته‌ها اکتفاء کند رقابت تنها در کلان‌شهرها اتفاق می‌افتاد و شهرهای کوچک حذف می‌شدند. این باعث شد که ظرفیت‌ها و توانایی‌ها در شهرهای کوچک به چشم بیاید و آنان مجال رقابت با شهرهای بزرگ را پیدا کنند.

صالحی فعال شدن زنان در این طرح را مزیت دیگر آن عنوان کرد و گفت: در طرح پایتخت کتاب زنان بسیار فعال بودند و مجال این پیدا شد که بتوانند خلاقیت خود را به نمایش بگذارند و ایده‌های خلاق بسیاری به دست آمد.

وعده وزیر ارشاد به شهرهای شرکت‌کننده در طرح پایتخت کتاب

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به حضور شهرداران در جلسه نیز اشاره کرد و گفت: منابع مادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بسیار محدود است و این حضور شهرداران و استفاده از ظرفیت‌های آنان در شهرشان بود که توانست ایده شهر فرهنگ‌بنیان را به جلو ببرد. طبیعتا باید این مسیر را در آینده با همکاری به جلو ببریم. این جزو برنامه‌های آتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که فضاهای فرهنگی و هنری شهری را بیشتر کنیم. ما با توجه به محدودیت منابع نباید به دنبال فضاهای بزرگ فرهنگی باشیم. گاهی یک خانه، یک فضای کوچک را می‌توان تغییر کاربری فرهنگی داد و آن را به فضای فرهنگ مکتوب تبدیل کرد و این‌گونه فضای شهری را فرهنگی‌تر کرد.

صالحی در پایان سخنانش از ضرورت پایش پیوسته آسیب‌ها و نقاط ضعف این طرح گفت و تاکید کرد: این مسابقه‌ای است که بازنده ندارد. نه تنها نفر اول بلکه نفر دوم و نفر صدم هم برنده‌اند چراکه یک انرژی مثبت برای کار فرهنگ شهرشان به وجود آمده است.

او همچنین وعده داد که در بودجه‌ریزی استانی شهرهایی که جزو ۲۰ شهر نهایی آمدند و بعد شهرهایی که جزو ۵ شهر برتر انتخاب شدند و همچنین پایتخت آینده کتاب ایران، نگاه ویژه‌ای به لحاظ بودجه‌ای به آنان شود.

اهداف و ارکان شورای هماهنگی

پیش از سخنان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی‌اصغر سیدآبادی، دبیر طرح انتخاب پایتخت کتاب که مسئولیت جلسه را نیز بر عهده داشت، در ابتدای این نشست به همه حاضران تذکر داد که جلسه داوری نهایی انتخاب پایتخت کتاب انجام شده است و از حاضران خواست که معطوف به دستور جلسه صحبت کنند و حرف‌های آنان تاثیری در انتخاب شهرشان به عنوان پایتخت کتاب نخواهد داشت.

او سپس توضیحاتی درباره این‌که چرا امروز این انتخابات برگزار خواهد شد، داد و گفت: استقبال شهرها از طرح پایتخت کتاب شگفت‌انگیز بود، به‌نحوی که امسال در حدود ۱۵۰ شهر کشور درگیر این طرح شده‌اند. این مسئله ضرورت سازوکاری را برای هماهنگی شهرهای دوستدار کتاب ایجاب می‌کند.

او همچنین گفت که مدل‌های مختلفی برای تشکیل شورای هماهنگی بررسی شده است و در نهایت به مدل حاضر رسیده‌اند که «توسعه پایدار فرهنگی از طریق تامین امکانات و فضای کتابخوانی مناسب در مناطق شهری و هم‌افزایی بین نهادها و دستگاه‌های مختلف دولتی و غیردولتی در ترویج کتابخوانی» دو هدف اصلی این شوراء است.

سیدآبادی همچنین توضیحاتی درباره وظایف و ارکان شورا داد و گفت: سه رکن اصلی در شورا دیده شده است. مجمع عمومی، که ۲۰ شهر راه‌یافته به مرحله نهایی داوری انتخاب پایتخت کتاب هستند، شورای هماهنگی و بازرسان، این سه رکن را تشکیل می‌دهند.

رقابت‌های انتخاباتی و منتخبان اولین دوره

در بخشی از نشست، سیدآبادی خواست که هم از شهرداران و هم از مدیران ارشاد نامزد باشند و هم از خانم‌ها و هم از آقایان و از نقاط مختلف کشور هم نامزد شوند تا فعالیت شورا همه‌شمول‌تر گردد.
از ۲۰ شهر حاضر در این نشست ۱۷ شهر نامزد شدند تا فرصت سخن‌گفتن داشته باشند و اکثریت آن‌ها هم موقع سخن گفتن از فضایل شهرشان، مشاهیر و مفاخر فرهنگی و هنری‌شان سخن گفتند. با این وجود برخی از نامزدها مانند جمالی‌نژاد، شهردار یزد که از سابقه مدیریتی خودش گفت و ضرورت توجه به توسعه فرهنگی در بستر شهری را مورد توجه قرار داد؛ دیگر نامزدها به سابقه و صلاحیت خودشان برای حضور در شوراء اشاره کردند. در این میان چند وعده انتخاباتی هم رد و بدل شد. شهردار لاهیجان قول داد که در صورت انتخاب چای یک سال آینده اعضای مجمع عمومی را تامین کند. همین وعده را شهردار برازجان با تنباکو داد. شهردار خورموج نیز از همه اعضای شورا و وزیر ارشاد دعوت کرد که به خورموج بیایند و جلسه بعدی را آنجا تشکیل دهند.
پس از ارایه برنامه‌های حاضران و رای‌گیری، فروغ هاشمی رییس اداره ارشاد اوز، احمد شیخیانی شهردار خورموج، محمد موسوی رییس ارشاد شهرری، جمالی‌نژاد شهردار یزد، علی صفری شهردار قزوین و حیدر اسکندرپور شهردار شیراز به عضویت شورای هماهنگی شبکه شهرهای دوستدار کتاب در آمدند. همچنین موسوی رییس اداره ارشاد رامهرمز و علی‌آبادی رییس اداره ارشاد سبزوار به عنوان بازرس انتخاب شدند.

منبع: خبرانلاین
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین