آفتابنیوز : تارنمای روزنامه انگلیسی گاردین در اين گزارش كه امروز ( يكشنبه 6 اسفند) منتشر شد، تصریح کرد: حافظان زیست محیطی در هشداری جدی میگویند گونههای این پرندگان مهاجر در معرض خطر انقراض قرار دارند، مگر این که اقدامی فوری در این باره صورت گیرد.
به گزارش آفتابنیوز؛ این حافظان زیست محیطی هفته گذشته در نامهای به مجله ساینس (Science)، تالاب فریدونکنار را به عنوان محل این کشتار گسترده، مشخص کردند.
سه تالاب اصلی «فریدونکنار»، «ازباران» و «سرخرود» استراحتگاه زمستانی گونه هایی چون درنای سیبریایی هستند که اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) آن را در شمار گونههای در معرض خطر انقراض، قرار داده است.
اردک سر سفید، عروس غاز، غاز پیشانی سفید کوچک، خروس کولی و پرندگان شکاری چون شاهین از دیگر گونههای روبه انقراض یا در معرض تهدید در این تالابها به شمار میآیند.
با این وجود این پرندگان روزانه بیش از پیش هدف شکارچیان محلی و بازدیدکنندگان از منطقه، قرار میگیرند.
جمشید پرچی زاده از فعالان ایرانی محیط زیست و ساموئل ویلیامز جانورشناس دانشگاه وندای آفریقای جنوبی، در نامه خود به مجله ساینس نوشتهاند که «شکارچیان بومی روزانه چیزی در حدود 3 هزار عدد از این پرندهها را برای فروش در بازارهای محلی، میکشند. این میتواند برای گونههایی که حیاتشان به این اکوسیستم وابسته است، تاثیرات فاجعه باری به همراه داشته باشد.»
ویلیامز در گفتگو با آبزرور (روزنامه انگلیسی) با بیان این که نرخ این کشتار در فریدونکنار سرسام آور است، گفت که «ممکن است این نرخ به یک میلیون پرنده در سال برسد که نصف تعداد کل پرندههایی که به این پناهگاه میآیند.»
گاردین اضافه کرد: درنای سیبریایی نمونهای است از این که این کشتارها چه تاثیری بر گونههای مهاجر داشته است. این گونه به دو دسته بندی تقسیم میشود؛ گونه شرقی که جمعیتی سه هزاری دارد و گونه غربی که براساس آخرین دانستهها تنها یک عدد از آن باقی مانده است و آن هم زمستان خود را در تالاب فریدونکنار میگذراند؛ جایی که هر بار به آن مهاجرت میکند ممکن است توسط شکارچیان بومی کشته شود. گمان برده میشود که باقی جمعیت درنای سیبریایی در سالهای ابتدایی قرن بیست و یکم در تالاب فریدونکنار کشته شده باشند.
بسیاری از پرندگانی که به این تالاب مهاجرت میکنند، برای تامین غذا کشته میشوند. برخی نیز به مجموعه دارانی که میخواهند این پرندگان را به کلکسیون تاکسیدرمی خود اضافه کنند، فروخته میشوند. کشتار این پرندهها اخیرا با استفاده از تورهای پلاستیکی شفاف ارزان قیمت (تور هوایی) تسهیل شده است. اثبات شده است که این تورها که پرندگان آنها را نمیبینند، در هر بار پهن شدن قادرند تعداد زیادی از این گونهها را صید کند.
این کشتارها غیرقانونی هستند اما با این حال تاکنون کار چندانی برای متوقف کردن آنها صورت نگرفته است. پرچی زاده و ویلیامز میگویند که «سازمان حفاظت از محیط زیست ایران نتوانسته این فعالیتهای غیرقانونی را مهار کند. وقتی محیط بانان میکوشند قوانین موجود در مورد کنترل شکار را اجرایی کنند، با مقاومت زیاد بومیان مسلح روبه رو میشوند.»
منبع: خبرگزاری ایرنا