آفتابنیوز : سرویس بین الملل-رادیو عمومی امریکا (NPR) در گزارشی تخت عنوان «چرا عربستان سعودی به طور ناگهانی ارتش خود را دگرگون کرد»؟ اشاره میکند که عربستان درصدد جایگزین کردن نسلی از رهبران نظامی خود است و برای اولینبار برخی از مشاغل نظامی را به روی زنان باز کرده و برای نخستین بار یک زن را به عالیترین مقام در وزارت کار آن کشور رسانده است؛ اینها گامهایی نادر در پادشاهی فوقالعاده محافظهکار عربستان سعودی محسوب میشوند.
به گزارش آفتابنیوز، آخرین اقدام در این راستا اقدام جنجالی اخیر «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی برای اصلاح نهادهای آن کشور در مورد نیروهای نظامی بود. رهبران عربستان سعودی بدون هیچگونه توضیحی در تغییری ناگهانی تمام مقامهای ارشد نظامی آن کشور را تغییر دادند. گمانهزنیها مبتنی بر آن است که علت اصلی این اقدامات به دلیل ناکامی عربستان سعودی در جنگ یمن بوده است. با این حال، تحلیلگران میگویند این بخشی از اصلاحات گستردهتر است که شامل تغییرات سریع در سیاستهای اقتصادی و اجتماعی همچنین افزایش حضور نظامی در خارج از آن کشور میشود.
«برنارد هیکل» کارشناس مسائل خاورمیانه در دانشگاه «پرینستون» میگوید: «این بخشی از پروژهای بزرگتر برای اصلاح نظام در عربستان سعودی است. ضعف نظامی در جنگ یمن مشاهده شده است و به مقامهای سعودی کمک کرده تا مشکلات اصلی را درک کنند. عربستان سعودی سه سال است با تشکیل یک ائتلاف در کارزار نظامی علیه یمن برای مقابله با انصارالله گروه مورد حمایت ایران رقیب اصلی ریاض به سر میبرد. براساس گزارش سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری نزدیک به شش هزار غیرنظامی در جریان حملات نظامی عربستان سعودی در یمن کشته شدهاند و ۲۲.۲ نفر نیز نیاز به کمکهای بشردوستانه دارند».
این رادیو در ادامه مینویسد: «عربستان سعودی میلیاردها دلار هزینه صرف خرید آخرین سختافزارهای نظامی عمدتا از کشورهای غربی مانند ایالات متحده، بریتانیا و فرانسه کرده است با این حال، شکاف میان تجهیزات و قابلیتهای عربستان سعودی وجود دارد. همچنین، به نظر میرسد که محمد بن سلمان خواستار تاکید بر صنایع داخلی و بومی نظامی عربستان سعودی است. او میگوید عربستان سعودی در زمینه نظامی باید متکی به خود باشد».
این رادیو در ادامه اشاره میکند که این تغییرات در آستانه سفر سه هفتهای «محمد بن سلمان» در ماه مارس به لندن و سپس به امریکا صورت میگیرند. «تئودور کاراسیک» تحلیلگر مسائل خاورمیانه میگوید که این یک لحظه تاریخی برای عربستان سعودی است. او میافزاید: «این تنها در مورد ایجاد کارآمدی وزارت دفاع نیست بلکه بخشی از مذاکرات در آمریکا در مورد دفاع و تسلیحات نظامی است». کاراسیک معتقد است که این نمونهای از تغییر نسلی در عربستان سعودی است.
محمد بن سلمان پسر پادشاه کنونی عربستان سعودی به عنوان ولیعهد منصوب شد و توانست قدرت فوق العادهای کسب کند. او میداند که نسل جدید عربستان سعودی تشنه تغییر است.
این رادیو در پایان مینویسد: «این شاهزاده جوان میداند جمعیت جوان نیاز به شغل، سرگرمی و آزادیهای اجتماعی و کاهش نقش پلیس مذهبی دارد. زنان به زودی مجاز به رانندگی خواهند بود و میتوانند کسب و کار خود را بدون اجازه گرفتن از مردان اداره کنند. این فشاری است که جوانان عربستان سعودی برای خارج شدن از نظم کهن وارد میکنند».
اقداماتی نادر در عربستان
روزنامه «نیویورک تایمز» نیز با انتشار گزارشی به این موضوع پرداخته و آن را اقدامی در راستای ارتقای جوانان در عربستان سعودی در مقامهای بلندپایه قلمداد کرده است.
این روزنامه امریکایی نزدیک به دموکراتها مینویسد: «تعدادی از شاهزادگان جوان در مقامهای مهمی در فرمانداریها قرار داده شده و یک زن به عنوان معاون وزیر کار منصوب شده است. اینها همگی اقداماتی نادر در عربستان سعودی هستند. این تغییرات نشانهای از تغییر نسلی هستند که «محمد بن سلمان» ولیعهد ۳۲ ساله نیز نماد آن است. عربستان سعودی همچنان در جنگ در یمن به بن بست رسیده، محاصره را علیه قطر همسایهاش تحمیل کرده و به دنبال راههایی برای جلوگیری از نفوذ ایران است و منازعه مذهبی و سیاسی با آن کشور دارد. در داخل عربستان سعودی، محمد بن سلمان موقعیت خود را از طریق اصلاحات اقتصادی و زندگی اجتماعی در آن کشور تقویت میکند».
این روزنامه میافزاید: «همانگونه که در عربستان سعودی بسیار معمول است رهبری آن کشور هیچ توضیحی درباره تغییرات ناگهانی ارائه نداده است. با این حال، تحلیلگران گفتند که این تغییرات هماهنگ با برنامههای شاهزاده جوان سال سعودی هستند. «محمد الیحیی» تحلیلگر سعودی و پژوهشگر شورای «اتلانتیک» در واشنگتن میگوید: «قطعا یک حرکت به سوی نسل جوان وجود دارد».
«نیویورک تایمز» با اشاره به صدها میلیارد دلار هزینه عربستان سعودی برای ارتش آن کشور مینویسد: «این هزینههای سنگین در سالهای گذشته هرگز سبب نشدهاند تا ارتش آن کشور قادر به تاثیرگذاری و مشارکت فعال در فعالیتهای نظامی در خارج از عربستان سعودی شود. محمد بن سلمان تصمیمات اخیر را نشانهای از سرخوردگی در مورد شکاف میان هزینههای آن پادشاهی و تواناییهای نظامی ارتش آن میداند که در طول جنگ یمن مشخص شده است. به نظر میرسد تغییرات جدید بخشی از تلاش برای محدود کردن این شکاف است. اقدام اخیر پادشاهی عربستان سعودی نشان دهنده تلاشی در این راستا است تا ارتش عربستان سعودی به بازیگری قویتر و سازمان یافتهتر در منطقه تبدیل شده و استقلال بیشتری کسب کند».
هیچ خبری نیست
ملک سلمان با تغییرات گسترده به دنبال جنگ نیست
همچنین کسانی که به او نزدیکتر اند برمسند باشند