تایمز آنلاین در گزارشی یادآور شد تلاش مصر و ترکیه برای پیوستن به باشگاه هستهای در کنار نگرانیهای مربوط به برنامه هستهای ایران میتواند به شکلگیری مسابقه هستهای در سراسر خاورمیانه بینجامد.
بنا به این گزارش پس از ناکامی آمریکا در مهار توسعه هستهای در ایران از جمله تعلیق غنیسازی اورانیوم کارشناسان نگرانند که سایر کشورهای منطقه نیز احساس کنند مجبورند بازدارندگی خود را تقویت کنند.
مقامات مصر تاکید دارند که این کشور تنها قصد دستیابی به منابع ارزان، پاک و امن انرژی برای تامین نیازهای آینده جمیت رو به رشد خود را دارد و قصد ندارد از تکنولوژی هستهای برای ساخت بمب اتم استفاده کند.
مصر از سال 1957 پروژه محدود هستهای را آغاز کرده و هم اکنون دورآکتور تحقیقاتی فعال یکی در خارج از قاهره و دیگری در کنار لیبیان، دارد.
با این حال به نظر میرسد زمان اعلام این مساله نشان دهنده تمایل مصر برای پیوستن به باشگاه کشورهای دارنده سلاح اتمی است.
مارک فیتز پاتریک کارشناس هستهای در موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک در لندن معتقد است، بزرگترین خطر دستیابی ایران به سلاح هستهای به راه افتادن مسابقه تسلیحاتی هستهای در منطقه خاورمیانه است.
وی مصر، ترکیه و عربستان سعودی را سه کشوری میداند که احتمال دارد قصد توسعه توان هستهای خود را داشته باشند.
این کارشناس هستهای میافزاید: برنامه صلحآمیز هستهای قدم اول در طی کردن روند ساخت سلاح اتمی است، بهانهای که پاکستان نیز قبل از توسعه اولین کلاهک هستهای خود از آن استفاده کرد.
علاوه بر مصر ترکیه نیز خواستار توسعه برنامه هستهای خود است. این کشور هم اکنون برنامههای هستهای پیشرفتهای دارد. طیب اردوغان نخست وزیر این کشور در ماه ژوئن نیز اعلام کرد ترکیه تا سال 2015 سه نیروگاه هستهای را راهاندازی خواهد کرد. پیشبینی میشود یکی از این نیروگاهها که در کنار دریای سیاه و نزدیکی شهر سیناپ ساخته میشود تا سال 2014 تکمیل شود.
اردوغان در بیان دلایل ترکیه برای پیشروی در زمینه دستیابی به انرژی هستهای گفت: به عنوان کشوری که با افزایش مصرف سریع انرژی روبروست، قصد داریم هرچه سریعتر از مزایای انرژی هستهای بهرهمند شویم.
مصر و ترکیه هر دو معاهده عدم تکثیر هستهای (NPT) را امضا کردهاند.
این معاهده به همه کشورهای عضو اجازه ساخت نیروگاه هستهای تحت نظارتهای بینالمللی را میدهد.
این نظارتها برای آن صورت میگیرد که برنامه هستهای کشورها به سمت ساخت بمب اتم منحرف نشود.
عربستان سعودی تاکنون طرحی برای ساخت نیروگاه هستهای اعلام نکرده و ریاض همواره تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی را انکار کرده است.