کد خبر: ۵۱۳۶۹۸
تاریخ انتشار : ۲۱ اسفند ۱۳۹۶ - ۲۰:۰۷

بحران کم‌آبی در ۳۰ شهر و 1151 روستای خراسان رضوی

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی گفت: با توجه به وضعیت بارش‌ها در سال آبی جاری، 30 شهر و 1151 روستای استان دچار کم آبی هستند.
آفتاب‌‌نیوز :
محمد مقدوری اظهار کرد: 30 شهر استان با جمعیت یک میلیون و 470  هزار نفر، دچار تنش آبی هستند و کسری مخزن آب در این شهرها 450 لیتر بر ثانیه است.

وی عنوان کرد: 1151 روستای استان نیز دچار کم‌آبی بوده که هم‌اکنون 520 روستا با جمعیت 250 هزار نفر با حدود 100 دستگاه تانکر به صورت سیار آبرسانی می‌شود. 631 روستای دیگر استان هم با جمعیتی بالغ بر 504 هزار نفر با کمبود آب به میزان 756 لیتر بر ثانیه مواجه‌اند.

مقدوری تصریح کرد: برای مدیریت این چالش و تامین آب مورد نیاز این بخش‌ها، تلاش‌ها و اقداماتی انجام شده و در این میان مشارکت و همراهی مردم در بخش‌های مختلف کشاورزی و شرب جدی است.

وی با بیان اینکه خراسان رضوی برای هجدهمین سال پیاپی با خشکسالی مواجه است، گفت: وضعیت بارش‌های سال آبی جاری در 40 سال گذشته این خطه بی‌سابقه بوده است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی با تاکید بر اینکه بر اساس جمع‌بندی‌های صورت گرفته تاکنون فقط 1.3 درصد وسعت استان در شرایط نرمال از نظر بارندگی‌ قرار دارد، افزود: 98.7 درصد وسعت استان تحت تاثیر خشکسالی با شدت و ضعف‌های مختلف است.

مقدوری خاطرنشان کرد: همچنین 22 درصد وسعت استان در شرایط خشکسالی بسیار شدید، 56 درصد دچار خشکسالی شدید ،17 درصد متوسط و 3.7 درصد ضعیف قرار دارد. بر اساس اعلام آمار هواشناسی از ابتدای مهرماه تا 17 اسفندماه میزان نزولات جوی در استان  55.6 میلیمتر بوده که نسبت به سال قبل در همین زمان که 120.1 میلیمتر بارندگی رخ داده، کاهش53 درصدی را شاهد بودیم.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی تاکید کرد: این میزان نسبت به متوسط دوره آماری بلندمدت هم که 14.5 میلیمتر بوده، کاهش 51 درصدی دارد.

مقدوری بیان کرد: در مشهد هم این بارش‌ها تاکنون 70.2 میلیمتر بوده که نسبت به 155 میلیمتر بارندگی پارسال در این زمان کاهش 55 درصدی نشان می‌دهد و در مقایسه با دوره آماری بلند مدت که 129.2 میلیمتر است، با کسری  42 درصد مواجه است.

وی اظهار کرد : علاوه بر آن شهرستان تایباد در این مدت با 21.8 میلیمتر بارش خشک‌ترین شهرستان استان شناخته می شد که نسبت به 170.8 میلیمتر بارش‌های سال قبل این منطقه 87 درصد و نسبت به دوره آماری بلندمدت که 95.5 میلیمتر است، 77 درصد کاهش دارد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی عنوان کرد: تمام شهرستان‌های استان نسبت به دوره آماری بلندمدت کاهش قابل ملاحظه‌ای دارند که کمترین میزان این کاهش هم مربوط به شهرستان کلات است که تاکنون در مجموع 78.4 میلیمتر بارندگی داشته و نسبت به سال قبل 35 درصد و دوره آماری بلندمدت شهرستان 48 درصد کاهش دارد.

به گزارش ایسنا و به نقل اداره کل روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، مقدوری با بیان اینکه وضعیت روان آب‌ها هم همینگونه است و کاهش بسیار محسوس و قابل توجهی دارد، تصریح کرد: در واقع 74 درصد وسعت استان در منطقه خشک و 26 درصد نیمه خشک قرار داد و خشکسالی‌های پی در پی و تغییر اقلیم و افزایش درجه حرارت خود بر شدت این مشکل و بحران افزوده است.

وی گفت: در این میان در کنار بارش کم و خشکی استان با مصرف بسیار بالاتر از ظرفیت موجود آبخوان‌های استان مواجهیم که عمده این مصارف هم مربوط به بخش کشاورزی است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی بیان کرد: مجموع میزان اضافه برداشت از مخازن آبی زیرزمینی و آبخوان‌های استان یک میلیارد و 100 میلیون متر مکعب بیش از ظرفیت و تغذیه سالانه آبخوان‌ها بوده که در مجموع این میزان، 20 درصد اضافه برداشت آبخوان‌های کشور است.

مقدوری اظهار کرد: امروز از 37 دشت آبی استان، 34 دشت  ممنوعه است و در بسیاری از دشت‌ها با فرو نشست زمین به دلیل اضافه برداشت‌های بسیار از مخازن آب زیرزمینی مواجهیم.

وی ادامه داد: تاثیر این شرایط در بخش کشاورزی هم بیشتر بوده چنانکه اگر وضعیت بارش‌ها بهبود نیابد، کشت دیم استان تا حد زیادی از دست می‌رود و خسارت این شرایط بر کشت آبی هم حداقل 20 درصد خواهد بود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی اضافه کرد: گرم شدن هوا و افزایش یک درجه‌ای دما نیز باعث تشدید تنش در بخش کشاورزی شده است. برای مقابله و مواجهه با این شرایط و مدیریت مصرف نیازمند همکاری گسترده و مسئولان همه آحاد، گروه‌ها و بخش‌ها هستیم .

وی با بیان اینکه برنامه‌ریزی‌هایی در این حوزه صورت گرفته و برای تامین نیاز استان برای سال آتی اقداماتی هم در دست انجام است، تاکید کرد: در کنار همکاری و همراهی مردم، مسئولان دولتی و متولیان حوزه آب اعم از شرکت‌های تامین و توزیع و مسئولان بخش کشاورزی برای رفع نگرانی‌ها و مدیریت  این شرایط باید برنامه‌های مصوب را به صورت جدی پیگری کرده و نسبت به تعدیل مصارف و کاهش شدت مشکل اقدام کنند.


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین