آفتابنیوز : وی افزود: اگر چه تهدید تحریمها میتواند به عنوان ابزار دیپلماتیک موثر مورد استفاده قرار بگیرد، اما مخالفتهای چین و روسیه با اقدامات تنبیهی علیه ایران میتواند این ابزار موثر را ناکارآمد سازد وی در مورد گزینه استفاده از نیروی نظامی نیز گفت: واقعیت این است که تحریمهای شدید از جمله محدودیتهای اقتصادی علیه ایران بسیار سخت خواهد بود. از سوی دیگر حتی اگر این تحریمها علیه ایران تحمیل شود نمیتوان مطمئن بود که بتوانند ایران را مجبور به تعلیق فعالیتهای هستهایاش کنند.
وی در خصوص گزینههای دیگر گفت: اگر مذاکره و تحریم نتایج مورد نظر را به همراه نداشته باشد، آمریکا میتواند خطرات یک حمله نظامی را بپذیرد. اما باید توجه داشت برای اینکه یک حمله موفق و موثر باشد نیاز به اطلاعات بیشتر از تاسیسات هستهای ایران وجود دارد. بعلاوه، گزینه نظامی میتواند منافع آمریکا و اسرائیل در منطقه خاورمیانه را به خطر بیندازد. چون احتمالا ایران برای واکنش نشان دادن به حملات صورت گرفته وارد عمل خواهد شد.
گری سیمور در عین حال معتقد است احتمال کمی وجود دارد که تلاشهای دیپلماتیک بتواند به طور کامل باعث توقف فعالیت هستهای ایران شود، اما ناکامی در این عرصه جامعه بینالملل را با گزینههایی روبرو میکند که احتمال موفقیت در آنها نیز کم است.
به نظر این کارشناس مسائل بینالملل در واقع مشوقها و تهدیدهای موجود به اندازه کافی برای متقاعد کردن رهبران ایران به تعلیق غنیسازی اورانیوم، قوی نیستند. در عوض در حالی که قدرتهای بزرگ در مورد نحوه برخورد با ایران دچار اختلاف شدهاند و قیمتهای انرژی درحال افزایش است، ایران فرصت مییابد تا برنامه هستهایاش را به پیش ببرد.
در عین حال ممکن است به دلائل فنی، ایران برای مدتی نیز تعلیق موقت را بپذیرد. چرا که مشکلات فنی یکی از موانع تکمیل برنامه هستهایاش است. بنا به ادعای سیمور ایران قادر نیست سانتریفوژهای قابل اطمینان بسازد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز وجود اشکال در عملکرد سانتریفوژهای ایران را تایید کرده است.
این کارشناس هستهای اگرچه دیدی مثبتی نسبت به فعالیتهای هستهای ایران ندارد و گاه نیز ایران را متهم به وقتکشی در جریان مذاکرات میکند اما در نهایت به ناکارآمدی گزینههای دیگر یعنی تحریم و استفاده از نیروی نظامی نیز اعتراف میکند.
گری سیمور از کارشناسان هستهای آمریکا مدیر ارشد مطالعات شورای روابط خارجی این کشور است. وی دستیار ویژه بیل کلینتون رئیس جمهور پیشین آمریکا در امور عدم تکثیر تسلیحات هستهای بود.