کد خبر: ۵۱۸۲۳
تاریخ انتشار : ۱۴ مهر ۱۳۸۵ - ۲۲:۳۹
«نشست لندن» بی‌نتیجه به پایان رسید

اولین گام برای تحریم ایران

آفتاب‌‌نیوز : تقریباً تمام رسانه‌های آمریکایی و اروپایی در آستانه این اجلاس که راس ساعت 16 به وقت گرینویچ (19:30 به وقت تهران) تشکیل شد، تاکید کرده بودند که تصمیم‌گیری نهایی درباره پرونده هسته‌ای ایران به نشست‌های بعدی این گروه موکول می‌گردد. قرار بر این است كه كشورهاى عضو دایمى شوراى امنیت سازمان ملل و آلمان روز دوشنبه و یا سه‌شنبه این هفته بار دیگر تشكیل جلسه دهند.

با پایان یافتن نشست گروه «1+5» شامگاه جمعه در لندن اعلام شد که این گروه به تلاش‌های خود برای یافتن راه‌حل بحران هسته‌ای ایران از طریق دیپلماسی و مذاکره ادامه می‌دهد. مارگارت بكت وزیر خارجه انگلیس ضمن اشاره به تاریخچه مذاكرات اروپا با ایران اعلام كرد «پیشنهادهای ما كه در اول ژوئن ارایه شد، همچنان به قوت خود باقی است». وی در عین حال یادآور شد که جهان غرب راهی جز بازگشت به پیگیری پرونده در شورای امنیت و تحریم ایران ندارد.

علاوه ‌بر نمایندگان تروئیكای اروپا به همراه روسیه، چین و آمریكا، خاویر سولانا مسوول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در نشست لندن شركت داشت و گزارش خود را به شركت‌كنندگان ارایه كرد. سولانا و شش كشور شركت‌كننده در نشست لندن در اظهارنظرهایی متفاوت و حتی متضاد، طیف متفاوتی از راهکارها اعم از «مذاكره» تا «تحریم» را در قبال ایران مطرح كردند. بر مبنای اطلاعات موجود، روسیه و چین به صورت مشخص تداوم مذاكره را موثرترین روش برای برون رفت از بن‌بست كنونی می‌دانند. نقطه مقابل این رویكرد، انگلیس و آمریكا هستند كه با اصرار بر مواضع خود خواستار اعمال تحریم‌ها با استناد به فصل هفتم منشور ملل متحد شده‌اند. در این میان، فرانسه و آلمان نیز با گرایش به دو سوی طیف در مقطع كنونی خواستار افزایش فشار و مذاكرات بیشتر با تهران برای یافتن یک راه حل دیپلماتیک هستند.

قرار بود وزرای خارجه شش دولت درگیر با پرونده اتمی ایران در جلسه لندن در مورد تحریم ایران تصمیم بگیرند تا این تصمیم مبنای اجلاس آتی شورای امنیت شود که قرار است هفته جاری در مورد نحوه برخورد با سرپیچی ایران از قطعنامه 1696 این شورا تصمیم‌گیری کند. آمریکا با همراهی آلمان در حال تدوین قطعنامه تازه‌ای علیه ایران است که در آن از شورای امنیت خواسته می‌شود تهران را تحت تحریم قرار دهد.

تاخیر کاندولیزا رایس
چند ساعت پیش از تشکیل این نشست، وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که انتظار نمی‌رود به علت تاخیر در ورود کاندولیزا رایس به لندن ، گروه 1+5 درباره اعمال تحریم علیه برنامه هسته‌ای ایران تصمیم گیری کند. «شان مک کورمک» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اظهارداشت: ما زمانی برای تصمیم‌گیری نداریم، زیرا کاندولیزا رایس به دلیل نقص فنی درهواپیمای نظامی‌اش در ورود به لندن تاخیرخواهد داشت.
مک کورمک درباره دلیل تاخیر سفر رایس به لندن گفت: هواپیمای نظامی‌ای که امروز رایس را به اربیل عراق آورد به دلیل ترک برداشتن تیغه توربین موتورش نتوانست به موقع این شهر را ترک کند و به این دلیل عزیمت وزیر امور خارجه آمریکا بیش از دوساعت به تاخیر افتاد.
وی با بیان اینکه نمی‌تواند پیش‌بینی کند که درنهایت چه تصمیمی گرفته خواهد شد، افزود: بسیار زود است در این باره سخن بگوییم.

فرانسه: مسیر آینده مشخص است
وزارت امور خارجه فرانسه نیز قبل از این اجلاس اعلام کرد که اعضای گروه 1+5 درنشست لندن درباره گام‌های بعدی که درباره برنامه هسته‌ای ایران برداشته خواهد شد، گفتگو خواهند کرد اما درباره جزئیات اعمال هرگونه تحریم علیه تهران تصمیم گیری نخواهد شد.
«ژان باتیست ماتئی» افزود: آنچه می‌توانم بگویم این است که مذاکرات لندن برای بررسی اقدامات بعدی در چارچوب قطعنامه 1696 خواهد بود چرا که این قطعنامه کاملا واضح است.
وی اظهار داشت: بار دیگر تاکید می کنم که این نشست تنها برای بررسی اقدامات بعدی است. امروز درباره جزئیات اقداماتی که باید در چارچوب بند 41 فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد اتخاذ شود، بحث نخواهد شد و این مسئله درچارچوب وظایف شورای امنیت است.
سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه ادامه داد: نمی توانم درباره نتایج پیش داوری کنم، اما باید بدانیم که تا کنون پاسخ ایرانی‌ها راضی کننده نبوده است. این قطعنامه به طور طبیعی بازگشت پرونده ایران به شورای امنیت و بررسی برخی اقدامات در این زمینه را بر اساس ماده 41 منشور سازمان ملل متحد در نظر گرفته است.
ماتئی در پاسخ به این سئوال که «چرا روسیه با تحریم ایران مخالفت کرده است» گفت: در این باره قطعنامه‌ای وجود دارد یعنی قطعنامه 1696. همچنین شش کشور در نشست 12ژولای (21 تیر) بیانیه‌ای درباره ایران صادر کردند که این بیانیه راه را برای اقدامات بعدی مشخص کرده است. البته باید گفت که حساسیت کشورها ممکن است در مورد موضوع هسته‌ای ایران متفاوت باشد که این مسئله در اظهارنظرها منعکس می‌شود. با وجود این تفاوتها، وحدت جامعه بین‌المللی درباره مسئله ایران مهم است.

مخالفت روسیه و چین
در مسکو اما معاون وزیر خارجه روسیه ظهر جمعه اعلام کرد که روسیه و چین معتقدند تصویب یک اولتیماتوم علیه برنامه هسته‌ای ایران زیان‌بخش است. «الکساندر الکسیف» گفت: «مواضع کشورهای ما منطبق با غیرقابل قبول بودن استفاده از زور و تهدید به استفاده ازآن است. ما معتقدیم که برخورد با ایران با زبان اولتیماتوم و تلاش برای در تنگنا قراردادن تهران روندی زیانبخش است». 





بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین