کد خبر: ۵۱۸۹۸
تاریخ انتشار : ۱۶ مهر ۱۳۸۵ - ۱۴:۰۰

مصر و آینده مبهم سیاسی

آفتاب‌‌نیوز : رئیس جمهور 78 ساله مصر در زمان سوء قصد به جان انور سادات ژنرال و معاون وی بود. روز ششم اکتبر سال 1981زمانی که انورسادات دوشادوش حسنی مبارک نشسته بود به ضرب گلوله افرادی که به برقراری احکام اسلامی در کشور پس از وی امیدوار بودند از پای درآمد. حسنی مبارک از آن روز تاکنون رئیس جمهور مصر باقی مانده است. 

رهبران گروهی که نقشه سوءقصد به جان انور سادات را طرحی کرده بودند پس از گذشت چندین سال از قتل وی به خشونت خود اعتراف کرده و قتل انور سادات را اشتباه خواندند. برخی وی را شهید نامیدند. 

ناجح ابراهیم که ریاست یک گروه اسلامی در مصر را برعهده دارد، در این خصوص می‌گوید: اگر بتوانیم زمان را به عقب بازگردانیم، سادات را نخواهیم کشت. بی‌شک به ارزش‌های وی احترام خواهیم گذاشت. 

ناجح ابراهیم بیست و چهار سال به اتهام سوءقصد به جان سادات در زندان به سر برده و اخیرا آزاد شده است.
اما این روزها متحد ایالات متحده در جهان عرب چندان به انور سادات نمی‌اندیشد. 

در حال حاضر اوضاع نابسامان سیاسی، استاندارد پایین زندگی و ترس از جانشینی پسر حسنی مبارک، رویای مصری‌ها را به کابوسی تلخ مبدل کرده است. 

یک روزنامه‌نگار مصری در توضیح شرایط فعلی می‌نویسد: بیست و پنج سال بی هیچ رخداد خاصی گذشت. بیست و پنج سال بی حتی یک تصویر زیبا یا انگیزه‌ای برای ماندن. 

تنها دستاورد این بیست و پنج سال افزایش تعداد نیروهای پلیس برای محافظت از جان حسنی مبارک بود. 

یکی از اعضای اپوزیسیون مخالف دولت ادعا می‌کند که مصری‌ها احساس می‌کنند که کشورشان هیچ هدف یا بینش خاصی را برای رویارویی با حوادث بین‌المللی دنبال نمی‌کند. دولت حتی برای مبارزه با فساد نیز طرحی ندارد. 

حسنی مبارک در طول این بیست و پنج سال همواره از انتخاب معاون رئیس جمهور به دو دلیل امتناع می ورزید: یک عدم یافتن شخص مناسب و دلیل دوم عدم ذکر لزوم حضور فردی با این مقام در قانون اساسی. 

اما اپوزیسیون مخالف دولت بر این باورند که مبارک عمدا با عدم انتخاب معاون برای خود، این پست را برای پسرش حفظ کرده است. جمال مبارک همواره امکان انتقال قدرت به خود را در مصاحبه‌های علنی تکذیب می‌کند اما طرفداران وی همواره او را جانشینی مناسب برای پدر می‌دانند. 

حسام بدروی که به جمال مبارک بسیار نزدیک است، در این خصوص می‌گوید: جمال مبارک یکی از بهترین و موفق‌ترین چهره‌های سیاسی حزب است. بی‌شک زمان انتخابات نیز ما بهترین گزینه خود را کاندید خواهیم کرد. 

حسنی‌مبارک که ظاهرا از سلامت کامل جسمی برخوردار است در انتخابات سال گذشته میلادی مجددا اکثریت را به خود اختصاص داده و تا سال 2011 در قدرت باقی خواهد ماند. البته این درحالی است که برخی سیاستمداران ادعا می‌کنند که وی چندان هم به ترک قدرت بی میل نیست. 

جمال مبارک در حال حاضر 42 سال سن دارد در طول چهار سال گذشته به سرعت در حزب دموکرات ملی پیشرفت کرده و به عنوان معاون دبیرکل فعالیت می‌کند. 

وی تاکنون چندین بار با جرج بوش و سایر مقامات رده بالای کاخ سفید دیدار کرده است است. اخیرا نیز تمجید جرج بوش از عقد قرارداد با وی نشانه حمایت کاخ سفید از جمال مبارک بود.
دو سال پیش نیز این جمال مبارک بود که خواهان دستیابی مصر به فن‌آوری هسته‌ای صلح‌آمیز شد. اقدامی که تحسین ایالات متحده را برانگیخت. 

جمال مبارک اخیرا نیز با حضور در یک برنامه تلویزیونی نوید داد که مصری‌ها اندک اندک پایه‌های ستون دموکراسی را پی‌ریزی خواهند کرد و سال آینده میلادی نیز سال اصلاحات در قانون اساسی خواهد بود. 

البته به نظر می‌رسد که در حال حاضر قطار دموکراسی در مصر متوقف شده و کاخ سفید نیز دیگر برای اصلاحات بر حسنی‌مبارک و دولت فشار نمی‌آورد. 

کیفایا، اپوزیسیون سکولار مخالف دولت ظرف چند سال گذشته با شکست تابوی انتقاد از حسنی مبارک، تظاهرات گسترده‌ای علیه وی را به راه انداخته است. 

البته انتخابات پارلمانی سال گذشته در مصر به خشونت کشیده شد و پلیس مانع از حضورطرفداران اپوزیسیون مخالف در پای صندوق‌های رای شد. 

از سوی دیگر، دولت انتخابات شوراهای محلی را نیز دو سال به تعویق انداخت. یکی از دلایل این تعویق خنثی کردن محبوبیت اخوان المسلمین بود. 

با وجود گذشت بیش از دو دهه از مرگ انور سادات، قوانین قضایی مربوط به تعقیب مظنونان به مخالفت با دولت همچنان بی تغییر مانده است. 

اخوان المسلمین که بزرگترین اپوزیسیون اسلامی مصر است با سرسخت‌ترین مخالف جمال مبارک ائتلاف کرده است. سخنگوی این ائتلاف اعلام کرد که ائتلاف فوق به منظور جلوگیری از موروثی شدن قدرت در مصر انجام گرفته است.
جمال مبارک که پیش از ورود به عرصه سیاست، به عنوان سرمایه گذار مشغول به کار بوده است در تمامی مصاحبه‌ها خود را بانی اصلاحات اقتصادی معرفی می‌کند. البته اپوزیسیون‌های مخالف دولت وی را سیاستمداری می دانند که توسط ثروتمندان احاطه شده است. 

مقامات مصری اخیر اعلام کردند که شاخص رشد اقتصادی کشور پنج درصد افزایش یافته است، این در حالی است که عامه مردم از چنین رشدی بی‌بهره مانده‌اند. 

بیش از بیست درصد از جمعیت هفتاد وسه میلیونی مصر در حال حاضر زیر خط فقر زندگی می‌کنند. 

در حال حاضر بسیاری از سیاستمداران مصری بر این باورند که مصر تبدیل به مستعمره شده است. 

یک روزنامه‌نگار مصری در این خصوص می‌گوید: تنها راه نجات باقی مانده این است که حضور جمال مبارک به عنوان وارث همه آنچه را که برای مصر باقی مانده است تکذیب کنیم.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین