آفتابنیوز : به نظر می رسد اروپایی ها به این مسئله پی برده اند که صبر ایران در انجام یکطرفه تعهدات اندازه دارد. دکتر "حسن روحانی" مقام ارشد هیات مذاکره کننده هسته ای ایران در این زمینه معتقد است که وعده اروپایی ها برای ارائه یک پیشنهاد مشخص نتیجه مهم مذاکرات ژنو است.
دبیر شورایعالی امنیت ملی کشورمان در توضیح گفته خود می افزاید: اروپاییها برای نخستین بار پس از 2 سال متعهد شده اند که شرایط خود را همراه با جزئیات و همچنین به صورت مشخص و درجه بندی شده ارائه کنند که در آن صورت بتوان به موافقت کلی رسید. اروپاییها پس از گذشت 2 سال از آغاز گفتگوهای هسته ای و 6 ماه پس از توافقنامه پاریس با چرخشی محسوس نشان دادند که سعی در به نتیجه رساندن پرونده هسته ای ایران دارند.
نمایندگان سه کشور اروپایی در حال مذاکره با ایران پس از مدتها سکوت در قبال ارائه پیشنهادهاي خود درخصوص تضمینهای عینی این کشور که منجر به طرح سوالاتی از سوی ایران شده و مذاکرات را وارد پروسه جدیدی کرد، تصمیم گرفتند تا شیوه خود را در برخورد با ایران تغییر دهند. به اعتقاد مقام ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای ایران، این روند یکنواخت و خسته کننده شده بود که باید هرچه زودتر تغییر می کرد.
تهديد ايران به آغاز غنی سازی، اروپاییها را به جدی تر بودن تشویق ساخت. به این ترتیب اروپاییها که تا کنون از تسریع در به نتیجه رساندن پرونده هسته ای ایران سر باز می زدند اکنون با این اقدام خود تعجب همگان را بر انگیختند.
کارنامه تیم هسته ای
با نگاهی اجمالی به سوابق اجرایی تک تک اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای متوجه خواهیم شد که ایران برای انجام یکی از مهمترین گفتگوهای دیپلماتیک خود از ورزیده ترین دیپلماتهای خود بهره جسته است.
در عین حال یک رسانه داخلی با نقل قول از یک شخصیت ناشناخته در لندن از ضعف روانشناختی (یا به تعبیر دیگر عقده حقارت) تیم مذاکره کننده ایران سخن به میان می آورد و خواستار اعتماد به نفس بیشتر آنان می شود.!
البته برچسب زدن و اتهام وارد کردن آن هم در قضایای پیچیده ای همچون پرونده هسته ای، کار دشواری نیست. منطق دیپلماتیک ویژه این گونه پرونده ها بازی پیچیده ای را در دامنه «پنهانکاری سخت» و «فاش گویی شاق» اجتناب ناپذیر می سازد. همین دامنه پرخطر، بهانه کافي به دست مخالفان خارجی نظام اسلامی یا دشمنان داخلی دیپلماسی تعامل سازنده می دهد که هر روز بر دامنه برچسبهای ناچسب خویش بیفزایند. به این ترتیب همواره سیلی از اتهامات میان تهی را شاهد بوده و هستیم؛ از حراج کردن منافع ملی گرفته تا عقده مثلا حقارت مذاکره کنندگان!.
ما انتظار نداریم که از شدت و حدت اتهامات کاسته شود، تنها هشدار می دهیم که سلطه گفتمان نظامی گری در دیپلماسی هسته ای ایران، تنها رها کردن رهیافت «دیپلماسی تعامل سازنده» نیست بلکه فراتر از آن ایجاد اکولوژی تخاصمی و دامن زدن به تضادهای منطقه ای و بین المللی در اطراف ایران است که اگرچه میلتاریستهای داخلی و خارجی از آن نفع می برند، اما بی شک ملت، بازنده نهایی آن خواهد بود.