آفتابنیوز : روزنامه فایننشیال تایمز با طرح این سوال مینویسد: کرهشمالی همسایه بزرگ و قدرتمندی مثل چین دارد که میتواند غذا و سوخت مورد نیاز این کشور را تامین کند. بعلاوه پکن نمیخواهد شاهد هرجومرج در کرهشمالی و سپس سرازیر شدن سیل آوارگان این کشور به مرزهایش شود. به همین دلیل چین به دنبال تحریمهایی است که کره شمالی را برای بازگشت به مذاکرات ترغیب کند نه اینکه باعث وخیمتر شدن اوضاع این کشور شود.
اما برای اینکه کشورهای دیگر هم نخواهند راه کرهشمالی را طی کنند، این روزنامه چهار گزینه را پیشنهاد میکند.
اول: آمریکا باید مانع از دستیابی کرهشمالی به تجیهزات مورد نیاز برای ساخت بمب هستهای شود. البته اگر سازمان ملل نیز به این اقدامات مشروعیت ببخشد میتوان امیدوار بود که ابتکار غیر رسمی امنیت تکثیر هستهای شکل بگیرد.
دوم: آمریکا باید برای متحدان قدیم و جدیدش تضمینهای امنتیی بیشتری ایجاد کند. هنوز هم کشورهایی وجود دارند که اگر احساس ناامنی کنند میتوانند آرام و بیصدا به سمت هستهای شدن پیش بروند. ژاپن و کرهجنوبی از جمله این کشورها هستند. در عین حال باید توجه داشت که کشورهای عرب حوزه خلیجفارس بیش از آمریکا از برنامه هستهای ایران احساس تهدید میکنند. پس بخشی از تضمینهای امنیتی نیز باید به این قسمت اختصاص داده شود.
سوم: واشنگتن باید از فرستادن پیامهای پیچیده تکثیر هستهای اجتناب کند. این مساله بویژه در مورد پاکستان و هند قابل توجه است. هردو این کشورها پیمان منع گسترش هستهای را امضا نکردهاند اما آمریکا از برنامه تکثیر هستهای پاکستان چشمپوشی میکند و با عقد قرارداد هستهای با هند به این کشور جایزه میدهد.
چهارم: دولت جرج بوش میتواند از آزمایش هستهای کرهشمالی به عنوان فرصتی برای حمایت از تصویب معاهده منع جامع آزمایشات هستهای استفاده کند. این مساله بدون آنکه به تسلیحات هستهای آمریکا لطمه بزند باعث پررنگ شدن نقش دولت جرج بوش در تصویب این قرارداد میشود.
در پایان فایننشیال تایمز مینویسد در پیش گرفتن این اقدامات ممکن است فرصتی برای محدود کردن عرضه تکنولوژی هستهای به کرهشمالی و از بین بردن مشوقهای موجود برای دیگران جهت دستیابی به آن باشد. قطعا این گامها آسان نیست اما اتخاذ آنها برای اجتناب از عضویت دهمین کشور در باشگاه هستهای اجتناب ناپذیر است.