آفتابنیوز : محمد البرادعی در مصاحبه با مجله نیوزویک به بیان دیدگاه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص آزمایش اتمی کرهشمالی و مساله هستهای ایران پرداخت.
البرادعی در خصوص اتهامات کارشناسان و مقامات آمریکایی در خصوص برنامه تسلیحات هستهای ایران گفت: در مورد مساله هستهای ایران مردم در مورد دانش، توانایی صنعتی و مقاصد دچار سردرگمی شدهاند. واقعیت این است ایران دانش غنیسازی اورانیوم را بدست آورد و بازرسیهای ما شکی در این خصوص به جای نگذاشته است. اما مساله این است که این دانش هنوز به مرحله صنعتی نرسیده و تنها در این مرحله توانایی تولید مواد مورد نیاز برای ساخت سلاح هستهای وجود دارد.
البرادعی افزود: بسیاری از مردم براساس اهداف ایران در مورد برنامه هستهای آن قضاوت میکنند من اخیرا از نیگروپونته رئیس اطلاعات ملی آمریکا شنیدهام که ایران بین سالهای 2010 تا 2015 به سلاح هستهای دست خواهد یافت، یعنی ظرف 4 تا 9 سال دیگر، در حالی که ارزیابیهای ما نشان میدهد آنها هنوز به این مرحله نرسیدهاند.
به همین خاطر است که ما مساله هستهای ایران را خطری آشکار و فوری نمیدانستیم و زمان کافی برای مذاکره در مورد آن اختصاص دادیم. بنا به گفته البرادعی نگر و پونته همچنین گفته است آمریکا معتقد است ایران قصد ساخت سلاح هستهای را دارد. البرادعی افزود: من پیش از این نیز گفتهام که آژانس قادر به خواندن مقاصد کشورها نیست و نمیتوانیم بر اساس این با کشورها معامله کنیم. چرا که مقاصد و اهداف کشورها میتواند در طول زمان تغییر کند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد اینکه رفتارهای ایران نتوانسته اعتماد جامعه بینالملل را کسب کند گفت: هنوز نمیتوان در این خصوص قضاوت کرد.
برنامه هستهای ایران در سال 1985 و در اواسط جنگ با عراق آغاز شد و ما همچنان با سوالات متفاوتی در مورد ایران روبرو هستیم. آیا آنها در آن شرایط قصد ساخت سلاح هستهای را داشتند و بعد منصرف شدند؟ آیا بازرسیهای ما باعث این تغییر شد؟ آیا آنها قصد ساخت سلاح هستهای را دارند یا تنها به دنبال کامل کردن توان غنیسازی خود هستند.
از نظر البرادعی اینها موضوعات متفاوت و پیچیدهای هستند.
اما نکته مهم و درسی که از مورد عراق گرفته میشود این است که جامعه جهانی برای نتیجهگیری در مورد برنامه هستهای به دقت بسیار بسیار زیادی نیاز دارد چرا که تفاوت بین جنگ و صلح مطرح است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بخش دیگری از سخنانش گفت: من همواره گفتهام که ایران در بدترین حالت هنوز چند سال تا ساخت سلاح هستهای فاصله دارد و آژانسهای اطلاعاتی نیز این مساله را تائید میکنند. البرادعی افزود: من زمان کافی برای مذاکره در این خصوص با طرف ایرانی اختصاص داده و از آنها میخواهم که با من همکاری کنند.
البرادعی در پاسخ به این سوال که سیاستمداران آمریکایی شما را متهم به تساهل در مقابل ایران میکنند گفت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی سعی دارد با عدالت به وظایف خود عمل کند و تعجب میکنم که عدهای در مورد نقض بیطرفی از سوی آژانس سخن میگویند.
وی در مورد راهحلهای موجود برای حل مساله هستهای ایران و کرهشمالی گفت: هنوز هم میگویم ما باید این تفکر که مذاکره باید جایزهای برای رفتار خوب باشد را کنار بگذاریم. ما باید در مقابل رفتار بد از مذاکره استفاده کنیم چرا که هدف از گفتوگو تغییر رفتار بد است. همچنانکه جیمز بیکر وزیر خارجه اسبق آمریکا گفته است: گفتوگو با دشمن به معنای دلجویی از آن نیست.
البرادعی در پایان گفت: تنها یک راهحل وجود دارد و آن اینکه هیچ کشوری حق توسعه سلاح هستهای را نداشته باشد و نتواند برای دفاع از خود به این سلاح تکیه کند.