آفتابنیوز : جورج ماسکولو خبرنگار خبرگزاری فرانسه در واشنگتن در اینباره مینویسد: گزارش بازرسی یک نهاد بین المللی و نحوه تنظیم آن میتواند به اندازه فاصله جنگ تا صلح مهم و موثر باشد.
در مورد ایران تا زمانی که این کشور فرآیند غنیسازی اورانیوم را تنها در ابعاد آزمایشگاهی دنبال میکند به هیچ وجه نمیتوان این ادعا را مطرح کرد که احتمال دستیابی این کشور به بمب اتم یا چیزی شبیه آن وجود دارد. این موضوع بقدری روشن است که گروه بازها نیز تاکنون نتوانستهاند از احتمال مداخله نظامی ایالات متحده سخن بگویند.
به نوشته «خبرگزاری فرانسه» روند بررسیهای IAEA از تاسیسات هستهای ایران تاکنون از اقتدار خوبی برخوردار بوده و باعث شده گزارشهای آژانس در این خصوص دارای سندیت و اعتبار مناسب و به دور از گمانه زنیهایی باشد که موضوع بازرسی های تسلیحاتی سازمان ملل در عراق در ماههای پایانی سال 2002 به شدت گریبانگیر آن بود. گروه همکاران البرادعی با استفاده از بهترین کارشناسان و امکانات تکنیکی خود و تهیه هزاران نمونه آزمایشگاهی از مواد موجود در تاسیسات اتمی ایران یکی از بهترین ماموریتهای خود در طول حیات این نهاد را سازماندهی و اجرا کردهاند .
اما چه عاملی میتواند باعث توقف این روند مثبت شود؟
خبرگزاری فرانسه به نقل از هاینونن مینویسد: بدترین سناریویی که این روزها بر سر IAEA سایه انداخته این است که ایالات متحده بتواند با هل دادن شورای امنیت به سمت وضع تحریمهایی هرچند آسان ولی تحقیرکننده علیه ایران، مقامات آن کشور را در مقام پاسخگویی و نمایش قدرت قرار دهد و بدیهی است که یکی از سادهترین کارهایی که ممکن است تهران نست به انجام آن اقدام ورزد اخراج بازرسان IAEA از ایران و قطع همکاری با آژانس باشد.
در ادامه این گزارش تاکید شده است: اگر بازی تحریم ها شدیدتر شود هم ممکن است به این نتیجه فاجعهبار منتهی شود که تهران راه کرهشمالی را در پیش گرفته و اقدام به خروج کامل از معاهده منع گسترش تسلیحات اتمی نماید.
جورج ماسکولو مینویسد: «کابوس از همینجا شروع میشود، بدون داشتن دوربین و بازرسیهای 24 ساعته همه چیز به حدس و گمان منتهی شده و جدا از اینکه واقعا چه اتفاقی ممکن است در تاسیسات اتمی ایران بیافتد تندروهای آمریکایی این شانس را پیدا میکنند که سناریوی عراق را یکبار دیگر تکرار کنند. به یاد بیاورید که سناریوی عراق از پائیز 1998 و زمانی که صدام اقدام به اخراج بازرسان IAEA نمود آغاز شد. بازها یا همان عناصر تندرو کاخ سفید این شانس را پیدا کردند که به بزرگنمایی گذشته تاریک رژیم عراق در استفاده از تسلیحات شیمیایی پرداخته و با تکرار ادعاهای بیپایه و نادرست افکار عمومی را برای حمله به اینکشور آماده کنند».
به نوشته خبرگزاری فرانسه، تکرار این سناریو درباره ایران کاملا محتمل است. گزارش ماه گذشته کمیته اطلاعاتی کنگره در مورد برنامه اتمی ایران پر از دروغهایی بود که خشم مقامات IAEA را برانگیخت. این گزارش محمد البرادعی رئیس آژانس را متهم ساخته بود که کارشکنیهای ایران در روند بازرسی ها را مخفی کرده و به حفظ روابط با ایران بیشتر از انجام درست کار بها میدهد. اما این تنها شاهکار این گزارش نبود، در حالیکه بازرسان آژانس غلظت اورانیوم غنیشده در ایران را حدود 3.5 درصد تعیین کردهاند گزارش کمیته اطلاعاتی کنگره به احتمال وجود اورانیوم با غلظت 90 درصد اشاره کرده بود.
در انتهای این گزارش تاکید شده است: با توجه به سوابق آمریکاییها نحوه تنظیم این گزارش را صرفا نمیتوان به سبب بیبرنامگی وناآگاهی قلمداد کرد. دیوید آلبرایت یک کارشناس عالی تسلیحات اتمی در این باره میگوید: «آنها بهروشنی در حال تکرار داستان عراق هستند با تکیه بر اطلاعاتی که هیچوقت یک منبع موثق برای آن پیدا نمیشود».