آفتابنیوز : روز گذشته تجمعی ازسوی تعدادی از تعاونیها و دامداران مستقل استان فارس در مقابل سازمان جهاد کشاورزی این استان برگزار شد.
در این تجمع که حدود 4 ساعت –از ساعت 9 الی 13- به طول انجامید، دامداران مهمترین مطالباتشان را با مسئولان در میان گذاشتند.
علی مددپور (رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی دامداران داریون) که ازجمله شرکتکنندگان در تجمع بود، در گفتگو با خبرنگار ایلنا، اظهار داشت: بهخاطر خشکسالی در استان فارس، میزان تولید محصولات کشاورزی ازجمله یونجه بسیار کم شدهاست. اما در حدود 90-95 درصد همین یونجه تولیدشده صادر میشود و بهسختی بهدست دامداران میرسد. متاسفانه ما چند سال است درگیر این ماجرا هستیم.
وی تصریح کرد: معضل دیگری که با آن مواجهیم، بالا بودن قیمت نهادههای دامی در مقابل قیمت پایین شیر است. شیر به قیمت ناچیز 1150-1200 تومان بهازای هر لیتر از ما خریداری میشود در صورتی که ما مجبوریم هزینه بسیار زیادی را صرف نهادههای دامی کنیم. اکنون هر کیلو جو 1200 تومان و هر کیلو یونجه 1500-1600 تومان هستند. همچنین کاه را باید به قیمت 500 تومان بخریم که هیچگونه ارزش غذایی و ویتامین سودمندی را در خود ندارد. لازم است مسئولان نظارت دقیق و سازندهای روی قیمت نهادههای دامی و قیمت خرید شیر از دامداران داشته باشند.
وی افزود: البته دکتر قاسمی، ریاست سازمان جهاد کشاورزی استان فارس به ما قول مساعد دادند ظرف یک هفته اقداماتی برای جلوگیری از صادرات یونجه انجام دهند. همچنین در همین مدت تلاش میکنند قیمت شیر و نهادههای دامی را تنظیم کنند.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی دامداران داریون در پایان، اظهار داشت: ما تمام عمرمان را صرف پرورش دام و تولید شیر کردهایم اما متاسفانه در بسیاری اوقات مجبوریم گاوهایمان را برای کسب درآمد به کشتارگاهها بفروشیم. همچنین مجبوریم برای خرید بهصرفه نهادههای دامی، با بعضی دلالان و صادرکنندگان یونجه که هیچگونه اهمیتی به وضعیت نامطلوب دامداران نمیدهند، چانهزنی کنیم.
در همین رابطه، ابراهیم کلایی (مدیرعامل اتحادیه دامداران استان فارس) نیز اظهار داشت: درحالیکه قیمت اقلام علوفهای (یونجه، کاه، جو، سویا و...) بهشدت افزایش یافته، قیمت ارز بالا رفته و قیمت شیر و گوشت در بازارهای جهانی صعود کرده، اما در کشورمان قیمت شیر همچنان ثابت است.
وی ادامه داد: نهادههای دامی گران شدهاند اما قیمت شیر باکیفیت همچنان پایین است. در چنین شرایطی دامداران ناچار از پرداخت نقدی و یکجای هزینه نهادههای دامی مثل کاه و یونجه هستند درحالیکه کارخانجات لبنیات، هزینه شیر خریداریشده را طی 2 الی 3 ماه پرداخت میکنند.
کلایی تاکید کرد: براساس ماده 20 قانون نظام جامع دامپروری، دولت موظف به خرید شیر براساس قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی مصوب 21/6/1368 و اصلاحات بعدی آن، است. اما متاسفانه این کار صورت نمیگیرد. ضمن اینکه یونجه در حال خروج از کشور است درحالیکه دامداران بهشدت نیازمند آن هستند.
مدیرعامل اتحادیه دامداران استان فارس در پایان، تصریح کرد: مطالبه دامداران این است که تکلیف آنها باید روشن شود. وقتی که قیمت ارز و نهادههای دامی و متعاقبا هزینههای تولید افزایش مییابد قیمت شیر هم براساس قانون باید افزایش یابد. اکنون قیمت تمام شده شیر 1645 تومان است درحالیکه بهطور میانگین به قیمت 1300 تومان از تولیدکنندگان، شیر خریداری میشود. از همین روی، این تولیدگران به سازمان جهاد کشاورزی که متولی تولید آنها است، اعتراض کردند.
سیدعبدالله جزایری (معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس) در گفتگو با خبرنگار ایلنا، ضمن اشاره به جایگاه استان فارس بهعنوان قطب کشاورزی در گذشته، تصریح کرد: این استان از دیرباز محل تولید علوفههای دامی بوده است اما از چند سال گذشته و در پی خشکسالی، کاهش کشت محصولات و علوفههای دامی داشته است.
به گزارش ایلنا، وی در ادامه به مطالبه دامداران اشاره کرد و گفت: درخواست آنها برای جلوگیری از صادرات همین میزان علوفههای تولیدی ازجمله یونجه است. ریاست سازمان هم قول پیگیری این موضوع از نهادهای ذیربط را دادهاند. اما باید این نکته را لحاظ کرد سیاستهای صادراتی تابعی از سیاستها و برنامههای ملی است و باید آن را از مجاری ملی پیگیری کرد. با این وجود و با عنایت ریاست سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، دکتر قاسمی، این مساله در سطح استان و با استانداری هماهنگ خواهد شد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در پایان، اظهار داشت: لازم به ذکر است وقتی قیمت نهادههای دامی افزایش یابد یکچنین تنشها و اختلافاتی بین دامداران و عرضهکنندگان نهادههای دامی پیش میآید. ما وظیفه داریم بین دامداران حضور داشته و توضیحاتی را در اینباره ارائه دهیم. ما البته مشکلاتی همچون افزایش قیمت نهادهها و هزینههای تولید را درک میکنیم و امیدواریم با کمک همدیگر بتوانیم بر آنها فائق آییم.