آفتابنیوز : 
سیدمحمد خاتمی در شروع سخنرانی خود با اشاره به اینکه حوادث سیاسی مهمی که در جهان اتفاق افتاده هیچ کدام در ضرورت گفتوگو تردیدی ایجاد نکرده گفت: هر چند که در اولین نگاه گفتوگو ممکن است امری روزمره، تکراری و بیمانع به نظر برسد اما در حقیقت جریانی پیچیده و گرفتار موانعی بیپایان است که گاهی تا مرز محال پیش میرود.
خاتمی با اشاره به اینکه گاهی اوقات گفتوگو به ندرت اتفاق میافتد گفت: هنگامی که افرادی نگران ضرورت گفتوگو هستند. باید در همان حال نگران مشکلات و موانعی باشند که در سر راه آنها از درک گفتوگو وجود دارد.
خاتمی در سخنان خود با تأکید فراوان بر ضرورت شناخت و درک گفتوگو و درک دیگران گفت: زبان در حقیقت تلاشی برای درک دیگران در متن خودشان و نه تبدیل کردن آن به متن خودمان است اما درک بشر نسبت به این موضوع به دو قسمت روابط فردی و روابط اجتماعی طبقهبندی میشود: ما و دیگران
خاتمی در ادامه اظهارات خود با مرور مسأله فهم در فرآیند گفتوگو و نحوه برداشت از مفاهیم "ما" و "دیگران" ادعاهای فردگرایان و خوشباوریهای آنان در وجود نسبت میان گسترش فردگرایی و خشونت را مورد تردید قرار داد و گفت: باید از خوشباوری جامعه شناختی دوره جدید بیدار شویم، از علل خشونت در عصر امروز سوال کنیم، باید از دلایل آشکار شدن دوباره جنگهای خونبار مذهبی پرسش کنیم و بفهمیم که چگونه ممکن است در آغاز هزاره سوم و به نام تمدن و حقوق بشر از جنگهای صلیبی سخن بگوییم.
خاتمی در ادامه با طرح این سوال که چه کسی از بسط و گسترش ایدئولوژیهای فراگیر اجتماعی در نیمه دوم قرن نوزدهم و بیستم میتوانست احتمال دهد که در سالهای آخر قرن بیستم در قاره اروپا جنگهای مذهبی چنان بالا بگیرد که بر اثر آن هیچ زن، مرد، کودک و پیری خود را در امان نبیند و خانه و بازار و مسجد و کلیسا مورد هجوم و تخریب قرار بگیرد گفت: کجا بودند افراد متساهل متمدنی که مرزهای وجود خود را گسترش داده بودند و از تولد فرد جدید تبری میجستند؟
خاتمی همچنین با اشاره به اینکه روح بشر پیچیدهترین آفریده عالم هستی است گفت: درک و شناخت روح بشر تنها از طریق کاوش، آمار و تمرکز بر روی فلسفه میسر نیست. به گفته خاتمی پیدا کردن راهحلهایی برای مصیبتها و بیچارگیهایی که بشریت امروزه از آن رنج میبرد با تقلیل دادن مذهب به مؤسسات اجتماعی برطرف نخواهد شد.
خاتمی در انتهای سخنرانی خود با ابراز تأسف از اینکه جهان را بحرانهای زیادی تهدید میکند که یکی از آنها متأسفانه درگیریهای مذهبی است گفت: امروز صداهایی در خصوص جنگ مذاهب وجود دارد اما من میخواهم سخنرانیام را با تفسیری از امام بزرگ مسلمین، حضرت علی علیهالسلام به پایان برسانم.
امام علی در نامهای به مالک اشتر هنگامی او را برای اداره مصر فرستاده بود آورده است: همه مردم یا با تو در دین مشترکند یا خلقت. به گفته خاتمی میتوان در مرزهای دینی، سیاسی و جغرافیایی بود اما بیمرز دوست داشت. دوستی بیمرز جهان را نجات خواهد داد.