کد خبر: ۵۳۰۲۸۳
تاریخ انتشار : ۰۱ تير ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۱

در دهه‌های آینده جنگ نه بر سر آب، بلکه بر سر انرژی است

چهارمین دوره تجلیل از پژوهشگران جوان برجسته علوم پایه کشور امروز (۳۱ خرداد) در فرهنگستان علوم برگزار شد و پژوهشگران جوان منتخب علوم پایه در آن به ایراد سخنرانی پرداختند.
آفتاب‌‌نیوز :
وحید توکلی پژوهشگر جوان برگزیده شاخه زمین‌شناسی در این مراسم، ضمن اشاره به سالگرد زلزله رودبار و وقوع بسیار بلایای طبیعی در کشور، توجه به زمین‌شناسی را ضروری دانست و گفت: پژوهش در این زمینه صرفه اقتصادی در آینده را به دنبال دارد. 

وی با بیان اینکه اگر ده، پانزده سال پیش مسئله درگیر شدن شهرهای ما با گرد و غبار نزد یک زمین‌شناس مطرح می‌شد، باور آن سخت بود خاطرنشان کرد: بسیاری از حوادث غیرقابل پیش بینی هستند اما خسارت آن قابل پیش بینی است. 

این پژوهشگر جوان برجسته علوم پایه کشور، ایران را کشوری وابسته به منابع به خصوص منابع نفتی عنوان کرد، و با اشاره به اینکه تأمین بیش از ۵۰ درصد هزینه‌های کشور از طریق منابع نفتی صورت می‌گیرد، ادامه داد: کشورهای دیگر به سمتی می‌روند که به جای صادرکننده نفت، وارد کننده آن باشند که این به مدد پژوهش اتفاق افتاده است. 

توکلی تاکید کرد: در کشور ما چیزی حدود ۲۰ درصد منابع نفتی برداشت می‌شود در حالی که در کشورهای پیشرفته این رقم چیزی حدود ۷۰ الی ۸۰ درصد است. این موضوع بیش از پیش نیاز ما به پژوهش و سرمایه‌گذاری بر روی آن را یادآور می‌شود. 

وی متذکر شد: در دهه‌های آینده نیاز به انرژی بالاتر می‌رود و جنگ نه بر سر آب، بلکه بر سر انرژی خواهد بود. 

این پژوهشگر برجسته علوم پایه در همین زمینه توضیح داد: در تامین آب نیازمند انرژی هستیم چراکه از منابع آبی زیادی برخورداریم، اما نیاز به شیرین کردن آن‌ها داریم. 

توکلی ضمن اشاره به ضرورت صادرات منابع از جمله کانی‌ها و… در کنار صادرات نفتی بیان کرد: در این زمینه قدم‌های خوبی برداشته شده اما نیازمند افزایش سرعت آن هستیم. 

وی در پایان تاکید کرد: در بحث سازه‌ها، تونل‌ها و سدها نیز باید صرف هزینه برای پژوهش مورد توجه جدی قرار گیرد. 

ضرورت حمایت از زیست شناسی در هر دو زمینه تولید علم و کاربرد

علیرضا نقی نژاد پژوهشگر جوان برگزیده شاخه زیست شناسی نیز با حضور در این مراسم از لزوم توجه به حوزه‌های کاربردی علوم زیستی سخن گفت و برخی حوزه‌های مورد توجه خود در آینده را "گونه‌های بومی کمیاب و در معرض خطر"، و حفاظت از آن‌ها اعلام کرد. 

وی با بیان اینکه این حوزه مطالعه موجودات زنده و قدمت کمتری در پژوهش‌های ایران دارد ایران را متاثر از پیشرفت‌های جهان در این حوزه در قرن ۲۰ و ۲۱ دانست و گفت: در حال حاضر در حوزه ژنتیک و سلولی و مولکولی پیشرفت‌های بسیار خوبی در کشور حاصل شده است. 

این پژوهشگر جوان همچنین به گرایش اکولوژی یا گیاه‌شناسی اشاره کرد و توضیح داد: این حوزه که از گرایش‌های جذاب و رو به رشد علوم زیستی در ایران به شمار می‌رود، ارتباط این گرایش را با حوزه‌های کاربردی گیاهان دارویی، دیرینه‌شناسی اکولوژیکی، زیست‌فناوری گیاهان و… یادآور شد و تأکید کرد: حمایت از زیست‌شناسی باید در هر دو حوزه تولید علم و کاربرد مورد توجه قرار گیرد.

نقی‌نژاد با بیان اینکه این حوزه، به دلیل فقدان حلقه ارتباطی بین محققین پایه‌ای از یک سو و دست‌اندرکاران صنعت و بازار از سوی دیگر، فاقد اثربخشی لازم است، گفت: در راهبرد کلان نقشه جامع سیاست‌های علمی کشور نیز به این موضوع اهمیت زیادی داده شده است. 

به گزارش ایسنا، در مراسم تجلیل از پژوهشگران جوان برجسته علوم پایه کشور که امروز (31 خرداد) در فرهنگستان علوم برگزار شد، دکتر یاسر عبدی، پژوهشگر جوان برگزیده شاخه فیزیک، دکتر ایمان افتخاری پژوهشگر برگزیده شاخه ریاضی، دکتر علی‌رضا ختائی و دکتر مهدی بیات، پژوهشگران برجسته شاخه شیمی نیز به ایراد سخنرانی‌های تخصصی در شاخه علمی خود پرداختند. 


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین