آفتابنیوز : سرویس بین الملل-دونالد ترامپ رییس جمهوری امریکا می گوید تصمیم او برای ترک برجام تاثیر زیادی بر ایران گذاشته است. ایرانیان می گویند .
به گزارش افتاب نیوز، «توماس اردبرینک» خبرنگار روزنامه امریکایی «نیویورک تایمز»در تهران با انتشار گزارشی اشاره می کند که محاسبات ترامپ در قبال پیامدهای خروج امریکا از برجام اشتباه بوده است. او می نویسد:«ترامپ در اوایل ماه جاری گفته بود که ایران پس از خروج امریکا از برجام رفتار خود را در منطقه تغییر داده است. او به خبرنگاران گفته بود که ایران دیگر نگاه سابق را به مدیترانه ندارد. او گفته بود که ایران رفتار متفاوتی را در قبال یمن، سوریه و سایر منطقه خاورمیانه پس از خروج امریکا از برجام داشته است و ایران کشوری نیست که چند ماه پیش از آن بود.
تحلیلگران اما می گویند که وضعیت ایران در منطقه تغییری نکرده است. تاثیر واقعی خروج امریکا از برجام و پیامدهای تحریم ها بر اقتصاد ایران و افزایش نارضایتی های اقتصادی بوده است. «میرزا بابا مطهری نژاد» سخنگوی حزب مردم سالاری از احزاب سیاسی میانه رو در ایران می گوید:«روند خوب اقتصادی و سیاسی در ایران در حال گسترش بود. متاسفانه پس از خروح ترامپ از برجام وضعیت فعالیت سیاسی برای فعالان آن حوزه دشوارتر و فشارهای داخلی بیش تر شد».
«نیویورک تایمز» اشاره می کند که با این وجود، به نظر می رسد که ایران در منطقه سیاست سابق خود را دنبال می کند. فرماندهان سپاه در هفته های اخیر از قابلیت حزب الله با دارا بودن ۱۰۰ هزار موشک برای نابودی اسرائیل می گویند. در سوریه، ایران نقش مهمی در حفظ بشار اسد در قدرت داشته است. از دید مقام عالی رهبری ایران نیز اسرائیل باید حذف شود. «حسین شیخ الاسلام» مشاور ویژه وزیر امور خارجه ایران در مورد مسائل منطقه ای می گوید:«ترامپ این توهم را داشت که با خروج امریکا از برجام ایران مجبور به تغییر رفتار در سوریه، یمن، عراق، لبنان و فلسطین می شود. اگر هم بخواهیم روزی سیاست مان را تغییر دهیم این ارتباطی به ترامپ یا هر فرد دیگری در کاخ سفید نخواهد داشت».
خبرنگار «نیویورک تایمز» در ادامه می نویسد:«اکثر تحلیلگران غربی با این ارزیابی موافق هستند.
«والتر پوش» کارشناس امور خاورمیانه در آکادمی دفاع ملی در وین می گوید:«ایران در حال ارزیابی دوباره نقش خود در منطقه است اما نه مستقیما به دلیل موضع ترامپ. تهران در منطقه بیش از اندازه در حال گسترش نفوذ خود است. به نظرم ایران معتقد است که از این طریق می توان قدرت خود را در حوزه میدانی حفظ کند: در سوریه قوی باشد و فشار غیر مستقیم بر اسرائیل وارد کند اما آن رژیم را تحریک به حمله نظامی علیه ایران و منافع آن کشور نکند. با این حال، این استراتژی با دشوای های بیش تری مواجه می شود».
«نیویورک تایمز» در ادامه اشاره می کند که خروج امریکا از برجام با فرمان ترامپ باعث تشدید بحران اقتصادی در ایران شده است. این روزنامه می نویسد:«روز دوشنبه اعتراضاتی در بیرون از ساختمان مجلس ایران برگزار شد. معترضان از وضعیت بد اقتصادی گلایه داشتند. روز یکشنبه در بازار بزرگ تهران شاهد اعتصاب بازاریان بودیم. اقتصاد ایران در حال حاضر در وضعیت خوبی به سر نمی برد.
ارزش ریال واحد پول ملی ایران نسبت به دلار ۵۰ درصد کاهش یافته است. صندوق بین المللی پول گزارش داده که در سال گذشته در حدود ۲۷ میلیارد دلار سرمایه از ایران خارج شده است. بحران ارز باعث تشدید قیمت کالاهای وارداتی شده است. در تلاش برای حفاظت از ارزش پس انداز بسیاری از مردم در حال خرید املاک، طلا و خودرو هستند قیمت کالاها نیز افزایش می یابد».
این روزنامه در ادامه می نویسد:«همه چیز گران تر شده حتی خودروهای داخلی که افزایش قیمت ۴۰ درصدی پیدا کرده اند. چشم انداز تحریم ها و فشار اقتصادی همه را وحشت زده کرده است. این احساس در میان ایرانیان وجود دارد که همه چیز از کنترل خارج می شود.
.........................................