کد خبر: ۵۳۲۸
تاریخ انتشار : ۰۹ خرداد ۱۳۸۴ - ۰۸:۵۸

پرونده هسته اي و سازمان تجارت جهاني

آفتاب‌‌نیوز :
ايران و تجارت جهانی
فايننشال تايمز در گزارشی به پذيرش بررسی عضويت ايران در سازمان تجارت جهانی پرداخته و با اشاره به اينکه کشورهايی مانند روسيه و عربستان سعودی بيش از ۱۰ سال است در حال مذاکره برای پيوستن به اين سازمان هستند، نوشته ايران برای عضويت کامل ، بايد دست کم ۵ سال صبر کند . 

در اين گزارش آمده اکنون و در اين مدت ، ايران علاوه بر تطبيق قوانين داخلی خود با قوانين سازمان تجارت جهانی ، بايد به توافقهای دوجانبه با کشورهای مختلف عضو اين سازمان نيز دست يابد و اين باعث می شود ايالات متحده در صورت تمايل، بتواند باز هم در مقابل عضويت کامل ايران مانع ايجاد کند .

فايننشال تايمز در اين مورد به گفته های مقامات ارشد آمريکايی استناد کرده که ابراز نگرانی کرده اند کشورهای اروپايی ممکن است در پشت پرده ، نسبت به ايران موضع ملايمتری داشته و به اين کشور اجازه دهند توليد گاز هگزافلورايد اورانيوم را که گام مقدماتی در چرخه سوخت هسته ای است، از سر گيرد .

اينترنشنال هرالد تريبيون در مطلبی در همين مورد نوشته ايران همواره علاقه مند بوده به تکنولوژی غرب، از جمله رآکتورهای هسته ای دست يافته ، حجم سرمايه گذاری و تجارت خارجی را افزايش داده و چهره ای که در دنيا از اين کشور به عنوان شريکی غير قابل اعتماد و به گفته ايالات متحده، حامی تروريسم، ترسيم شده را از بين ببرد و پذيرش بررسی عضويت اين کشور در سازمان تجارت جهانی، در اين مورد بسيار به ايران کمک می کند.

امتيازات هسته ای
هرالد تريبيون که مانند بسياری ديگر از روزنامه ها اين مساله را امتيازی از سوی آمريکا به ايران دانسته، در عين حال به نقل از نيکولاس برنز، معاون وزير خارجه ايالات متحده در امور سياسی، اعطای امتيازات بيشتر به ايران را رد کرده است.  برنز به نوشته هرالد تريبيون، به کنگره آمريکا گفته هيچ دليلی وجود ندارد که بگوييم امتيازات بيشتر از سوی آمريکا در اين مقطع، مفيد باشد.

اما به نوشته هرالد تريبيون ايران به گونه ديگری به اين مساله نگاه می کند و به عنوان بخشی از امتيازات، از جمله خواهان آن است که اروپاييها رآکتورهای هسته ای پيشرفته در اختيار اين کشور قرار دهند؛ اقدامی که به نوشته هرالد تريبيون، از توان اروپاييها خارج است، چرا که به دليل وجود تکنولوژی آمريکايی در اين رآکتورها، آنها بايد برای اين کار از آمريکا اجازه بگيرند.

شايد به همين دليل است که اين روزنامه از قول دو ديپلمات اروپايی حاضر در مذاکرات با ايران نوشته حسين موسويان، از اعضای تيم مذاکره کننده ايران، به اروپاييها گفته از رييس بزرگشان يعنی آمريکا بخواهند که مستقيما اين ۱۰ رآکتور را در اختيار ايران قرار دهد.

فايننشال تايمز در سر مقاله اش نيز به بحث ايران و سازمان تجارت جهانی پرداخته و ضمن استقبال از اين مساله ، مشکلات موجود در روابط ايران و آمريکا را عامل اساسی عدم پيشرفت در بسياری از زمينه ها دانسته است .

در سرمقاله اين روزنامه چاپ لندن، با اشاره به اينکه نشانه اميدوار کننده ای در مورد از سرگيری روابط ايران و ايالات متحده به چشم نمی خورد، آمده اگر آمريکا از پشتيبانی صرف از گفتگوهای اتحاديه اروپا با ايران دست بردارد و به طور رسمی وارد اين گفتگوها شود، تغييرات بسياری رخ خواهد داد .

توافق پس از انتخابات
ديلی تلگراف نيز   در مورد ايران نوشته توافق ايران و کشورهای اروپايی در دور آخر مذاکراتشان، وقت کافی را در اختيار هر دو طرف قرار می دهد، برای ايران ازآن جهت که پرونده اش به شورای امنيت نرود و برای کشورهای اروپايی از آن جهت که توافق نهايی به بعد از انتخابات رياست جمهوری در ايران موکول خواهد شد .

اما هفته نامه اکونوميست نيز اين هفته مطلبی در مورد ايران چاپ کرده است. در اين مطلب ضمن اشاره به رد صلاحيت مصطفی معين توسط شورای نگهبان و سپس تاييد صلاحيت او به دليل نامه رهبري ايران، به اين مساله پرداخته که اکنون او بر سر دوراهی قرار گرفته که آيا در اعتراض به اين مساله و محدوديتهای موجود در انتخابات شرکت نکند يا پادرميانی رهبر مذهبی ايران را پذيرفته و در انتخابات حضور يابد. 

اکونوميست با يادآوری انتخابات مجلس هفتم و رد صلاحيت تعداد زيادی از اصلاح طلبان توسط شورای نگهبان نوشته از آن زمان به بعد، تمام تلاش اصلاح طلبان تنها براين بود که در صحنه باقی بمانند. اما به نوشته اکونوميست، با اين کار ، بسياری از طرفداران اصلاح طلبان، آنها را به سازش بيش از حد با محافظه کاران متهم کردند و اکنون اين خطر وجود دارد که آقای معين نيز با شرايط به وجود آمده، در صورت شرکت در انتخابات، محبوبيت خود را از دست بدهد .

در ادامه، اکونوميست با مروری بر نامزدهای تاييد صلاحيت شده در اين انتخابات نوشته پرونده هسته ای ايران، اين انتخابات را نيز تحت الشعاع خود قرار داده و از ميان نامزدهای تاييد صلاحيت شده ، تنها مصطفی معين است که گفته تعليق غنی سازی اورانيوم بايد ادامه يابد . اکونوميست در عين حال اين نکته را هم گفته که تصميم گيری در اين مورد در اختيار رييس جمهور نيست .
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین