کد خبر: ۵۳۵۶۹
تاریخ انتشار : ۲۵ آبان ۱۳۸۵ - ۱۲:۵۳

آمریکا بر سر دو راهی

آفتاب‌‌نیوز : بنا به نوشته روزنامه واشنگتن پست طرح مذاکره با تهران و دمشق به شکل وسیع در گزارش گروه مطالعات عراق به سرپرستی جیمز بیکر مطرح شده است.

 تونی بلر نخست وزیر انگلیس نیز در اظهاراتی ضمن هشدار به ایران و سوریه خواستار مذاکره با آنها در خصوص مسائل عراق شد. مدیر سیا و رئیس آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا نیز دیروز اعلام کردند مذاکره می‌تواند در حل مسائل عراق راه‌گشا باشد. همزمان با اظهارات مقامات رسمی طیف وسیعی از کارشناسان نیز رئیس‌جمهور آمریکا را به مذاکره با کشورهایی که بیش از همه به مسائل عراق نزدیک هستند تشویق کرده‌اند. 

در عین حال دولت جرج بوش با تردید به این گزینه نگاه می‌کند و حتی طرفداران آن نیز پذیرفته‌اند که همکاری کامل ایران و سوریه ممکن است تاثیر کمی بر شورشیان عراق داشته باشد. 

اظهارات دیروز کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا نیز گویای این مساله بود. وی از آمادگی خود برای مذاکره با هر کس، در هر کجا و هر زمان سخن گفت اما تحت شرایطی که زمینه‌های لازم برای دستیابی به نتیجه‌ای قابل قبول محیا باشد. از این‌رو می‌توان گفت خانم رایس چندان اعتقادی به توانایی دیپلماسی برای حل مسائل عراق ندارد، ضمن آنکه نمی‌خواهد به عنوان وزیر خارجه کشوری دمکراتیک تعهد خود به روش‌های دیپلماتیک را انکار کند. 

رایس در بخشی از اظهاراتش گفت: فرصت برای مذاکره با ایرانی‌ها وجود دارد اما سوال این است که آیا چیزی در رفتار ایرانی‌ها وجود دارد که نشان دهنده آمادگی آنها برای ایجاد ثبات درعراق باشد؟ پاسخ وزیر خارجه آمریکا به این سوال قطعا منفی است. 

به اعتقاد وی سوریه تمایلی به ایجاد ثبات نه فقط در عراق بلکه در لبنان نیز ندارد و دولت بشار اسد خود را به نیروهای افراطی نزدیک کرده است. 

استفان هادلی مشاور امنیت ملی جرج بوش نیز که از مخالفین مذاکره با سوریه و بویژه ایران است در اظهاراتی عنوان داشت: آنچه آمریکا در مقابل ایران به آن احتیاج دارد نه مذاکره بلکه اقدامات عملی بیشتر است. 

در مقابل این تردیدها و مخالفت‌ها گروهی از کارشناسان معتقدند پس از چند دهه روابط پر تنش اکنون ایران و سوریه با آمریکا در خصوص مسائل عراق به منافع مشترکی رسیده‌اند. به همین خاطر افرادی همچون جوزف کرینشاون معاون مرکز پیشرفت آمریکا بر لزوم مذاکره با تهران و دمشق تاکید می‌کنند.
واشنگتن پست می‌افزاید: ایران نگران تاثیرات جنگ داخلی عراق بر اقلیت‌های کرد، سنی و عرب خود است. هجوم آوارگان عراقی به ایران بخش دیگری از نگرانی‌های این کشور به عنوان همسایه نزدیک عراق است. سفیر سابق آمریکا در دمشق هم در بیان تمایل سوریه برای مذاکره می‌گوید آنها به دنبال راهی برای پایان بخشیدن به انزوای خود هستند، ضمن آنکه می‌ترسد جدایی‌طلبی کردها در عراق بر مناطق کر‌دنشین این کشور نیز تاثیر بگذارد. 

جفری کمپ از کارشناسان به نام مسائل ایران و از اعضا شورای امنیت ملی آمریکا در زمان دونالد ریگان نیز معتقد است ایران و سوریه خواستار مذاکره‌اند چون از این طریق می‌توانند برای همکاری با آمریکا پیش‌شرط عقب‌نشینی نیروهای ائتلاف از عراق را که برایشان از اهمیت بسیاری برخودار است مطرح کنند. 

شاید به همین دلیل است که این کارشناسان در مورد زمینه‌های محدود موفقیت آمریکا در مذاکرات هم هشدار می‌دهند. چرا که پشت میز مذاکره کارت‌های برنده در دست ایران و سوریه خواهد بود. آنها معتقدند اگر دولت جرج بوش در آستانه جنگ 2003 (حمله به عراق) یا حتی سال گذشته با دمشق و تهران وارد مذاکره می‌شد، می‌توانست از موضع قدرت با آنها معامله کند. شائول بخاش از کارشناسان مسائل ایران در دانشگاه جرج ماسون می‌گوید: ایران و سوریه هیچ یک نمی‌خواهند با آمریکا همکاری کنند مگر آنکه مطالباتی را مطرح کنند. درخواست‌هایی که آمریکا هیچگاه نخواسته آنها را قبول کند. ضمن آنکه سوریه و ایران اعتماد چندانی به آمریکا ندارند و می‌دانند که این همکاری ممکن است با خطراتی برای آنها همراه باشد. 

کارشناسان نظامی نیز معتقدند ایران و روسیه از توانایی محدودی برای حل مسائل عراق برخور دارند. میشائل هایدن مدیر سیا در جلسه کمیته خدمات تسلیحاتی سنا با اشاره به اینکه ایران و سوریه از درجات متفاوتی برای نفوذ در عراق برخودار هستند گفت: عملکرد این دو کشور در عراق زمانی مفید خواهد بود که از طریق مذاکره بتوانیم آنها را متقاعد کنیم که با شکست ما در عراق منافع آنها تامین نخواهد شد. 

پاتریک کلاوسون از موسسه مطالعات شرق نزدیک واشنگتن هم معتقد است ایران قادر به کنترل شبه‌نظامیان شیعی در عراق نیست. بنا به گفته وی بسیاری از شیعیان از دریافت کمک‌های مالی و تسلیحاتی ایران خوشحال می‌شوند اما تمایلی به قبول کردن دستورات ایرانی‌ها ندارند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین