کد خبر: ۵۳۶۲۹
تاریخ انتشار : ۲۷ آبان ۱۳۸۵ - ۱۴:۲۰
دیوید آلبرایت تحلیل کرد:

موقعیت خطرناک غرب در مقابل ایران

آفتاب‌‌نیوز : آلبرایت در مصاحبه با سایت شورای روابط خارجی آمریکا با بیان اینکه «خوش بینی گذشته‌اش نسبت به حل دیپلماتیک مساله هسته‌ای ایران را از دست داده است» گفت: گمان می‌کنم ایرانی‌ها قصد دارند برنامه هسته‌ای‌ خود را ادامه دهند. اما نسبت به اینکه جامعه بین‌الملل بتواند تحریم‌هایی را علیه تهران سازماندهی کند بدبین هستم. اکنون تلاش شورای امنیت در این زمینه آشفته است. شما روسیه را می‌بینید که با اعمال تحریم‌ها مخالف است. روسیه از همراهی با تحریم‌ها خودداری می‌کند و خواستار تحریم‌هایی است که به طور باور نکردنی ضعیف و تا حد زیادی نمادین است. 

آلبرایت افزود: مسکو همچنین نمی‌خواهد چیزی را در بوشهر از دست بدهد. ایران نیز در حال تقویت موضع خود است و می‌گوید مساله هسته‌ای‌اش به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بازگردد. آنها حتی می‌گویند تا زمانی که پرونده‌اشان به آژانس بازنگردد با بازرسان بین‌المللی همکاری نمی‌کنند. 

وی با اشاره به گزارش اخیر مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: گزارش البرادعی نشان می‌دهد که ایران همچنان از کمک به آژانس برای رفع ابهامات موجود طفره می‌رود. یعنی آنها می‌گویند تا وقتی مساله به آژانس برنگردد به سوالات پاسخ نخواهند داد. این مساله باعث می‌شود آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نتواند نظر نهایی خود در مورد برنامه هسته‌ای ایران را ارائه دهد. 

وی افزود: بنابر این ما در موقعیت خطرناکی قرار داریم، زیرا پادمان‌ها مناسب نیستند و آژانس در حال از دست دادن مقادیر زیاد اطلاعات مربوط به برنامه سانتریفوژ‌ ایران است. به طور مثال آژانس دیگر نمی‌داند که ایران چه تعداد قطعات سانتریفوژ می‌سازد. بنابر این در موقعیتی قرار داریم که ایران می‌تواند به حرکت خود ادامه دهد و حتی می‌تواند یک نیروگاه سانتریفوژ اعلام نشده بسازد اما آژانس شانس کمی برای کشف آن دارد. 

آلبرایت در عین حال گزینه نظامی علیه ایران را به دو دلیل عملی ندانست. اول اینکه بمباران تاسیسات هسته‌ای ایران نمی‌تواند باعث نابودی کل برنامه هسته‌ای ایران شود و ممکن است برنامه مخفی هسته‌ای ایران در نتیجه‌ این حملات آسیبی نبیند. دوم اینکه با توجه به آنچه در عراق اتفاق می‌افتد می‌توان گفت هیچ عقل سلیمی اقدام نظامی را توصیه نمی‌کند. ضمن آنکه در صورت حمله نظامی ایران توانایی تلافی دارد. 

مدیر انجمن علوم و امنیت بین‌المللی همچین معتقد است تلاش دولت جرج بوش برای استفاده از تهدید اقدام نظامی علیه ایران مشکل ساز شده است. آمریکا حسی را ایجاد کرده که ممکن است جنگی در بگیرد. 

این کارشناس بین‌المللی مسائل هسته‌ای تاکید می‌کند که درباره احتمال تدوین یک «سیاست واقع‌گرایانه از سوی آمریکا در مقابل ایران» چندان خوش‌بین نیست و می‌گوید: نمی‌دانم چطور این مساله اتفاق می‌افتد. ایرانی‌ها به آهستگی به طرف ساخت سلاح هسته‌ای پیش می‌روند. بنابراین امیدوار نیستم بوش سیاستی واقع‌گرایانه در مقابل ایران در پیش بگیرد، شاید وسعت درخواست‌های آمریکا از ایران یکی از دلایل ناکار‌آمدی این گزینه باشد. 

آلبرایت حتی نسبت به توانایی رئیس جمهور آینده آمریکا یا دموکرات‌ها که عملگراتر از جمهوریخواهان هستند نسبت به در پیش گرفتن سیاست واقع بینانه در مقابل ایران بدبین است. 

آلبرایت حتی به مذاکره با ایران هم چندان امیدوار نیست. البته معتقد است هرگونه مذاکره با ایران باید به برنامه هسته‌ای محدود باشد و این در حالی است که تلاش آمریکا برای حل مسائل عراق و لبنان «گفت‌وگو» را به امری معقول تبدیل کرده است. نگرانی او در مورد مذاکره با ایران در خصوص مسائل عراق این است که «نمی‌توان این مساله را به یک بازی با حاصل جمع صفر تبدیل کرد. یعنی از ایران خواست در مسائل عراق به آمریکا کمک کند ما از آنها خواسته شود برنامه سانتریفوژ‌ را در حد کمی دنبال کنند و مشکل‌ساز نشوند. چرا که ایران در نهایت چنین چیزی را قبول نخواهد کرد».
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین