آفتابنیوز : درست در همان روزی که وینفرد شفر، برانکو و امیر قلعهنویی به عنوان مربیان مدعی فتح لیگ برتر هجدهم به کمپین «نه به خشونت در استادیومها» پیوستند و حتی شجاع خلیلزاده که جای لگدهایش هنوز روی اسباب و اشیای ورزشگاه غدیر اهواز مانده هم عضو این کمپین «نه به خشونت» شد تا امیدوار باشیم قرار است تغییر رویه بدهد و اصلاح رفتاری (!) شود، یکی از بوقچیهای تیم پارس جنوبی جم با انتشار متن تهدیدآمیزی هواداران استقلال را از ورود به ورزشگاه خانگی تیمش منع کرد. این بوقچی که قطعاً باید از حضورش در ورزشگاه جلوگیری شود، تهدید کرده: «منتظر حضور هواداران در لانه زنبورهای زرد هستیم، ولی هر استقلالی که در جایگاه طرفداران پارس با لباس یا شال و پرچم آبی حضور پیدا کند و یا با هر شکلی از تیم تهرانی طرفداری کند، خودش مسئول جان و مال خود خواهد بود و از روز قبل از بازی هر هوادار سرخابی از شهرستانها و روستاهای اطراف شهر جم برای تشویق استقلال حضور پیدا کند، اگر لباس یا هر نشانهای از تیم استقلال به همراه داشته باشد، به شکلی نامعقول از او پذیرایی خواهد شد.» بوقچی پارس جنوبی نظریهپردازی هم کرده و ادامه داده: «استقلالیها لطفاً در منزل نشسته و بازی را تماشا کنید تا از هرگونه آسیب در امان باشید.»
صدالبته جناب بوقچی تخفیف داده و تأکید کرده: «این بیانیه فقط جهت تیمهای منفور تهرانی است و هرگز در مورد تیمهای دیگر استانها صدق نمیکند.» این نمونه بارز نفرتپراکنی است، نمونه بارز جرم، اما خوشبختانه یا بدبختانه در فوتبال ایران هیچکس برنامه پیشگیرانه ندارد و همه منتظرند اول جرم به وقوع بپیوندد و بعد فریاد وامصیبتا سر بدهند!
مگر قبل از بازی پرسپولیس و استقلال خوزستان برخی بوقچیهای فولاد اهواز که از رفتار منزجرکننده و شرمآور برخی بوقچیهای پرسپولیس به خشم آمده بودند، به صراحت نگفتند تلافی میکنند؟ چه کسی مانع تلافی آنها شد؟ مگر قبل از بازی استقلال و تراکتورسازی مشخص نبود یک عده از هواداران تراکتور اهانت به آذریها را بیپاسخ نمیگذارند؟ آیا برای مهار خشم آنها چاره یا تدبیری اندیشیده شد؟
حالا موج خشونت از تهران و اهواز به جم میرود و احتمالاً در جم هم شاهد دعواهای فرافوتبالی خواهیم بود. حالا لابد قرار است دوباره جناب داورزنی از دشمنان خارجی حرف بزند و بعد از فاجعه، درباره اتفاقات تلخ و زننده، فرمایش تازهای داشته باشد، اما منطق میگوید حداقل این بار منتظر فاجعه نمانیم و برنامه پیشگیرانه داشته باشیم.
جدا از این بوقچی که باید از ورودش به ورزشگاه جلوگیری شود، از همین حالا باید به فکر کنترل و مهار این خشونتها بود. خشم جاری در لایههای مختلف جامعه به ورزشگاهها کشیده شده و مردمی که از شرایط اقتصادی ناراضی و از شنیدن خبر اختلاسها شاکی هستند، با خشم به ورزشگاه میآیند تا حرص خود را خالی کنند و کار از دست آنها که تصور میکردند استادیوم میتواند مکان مناسبی برای تخلیه انرژی جوانان باشد، در رفته است چرا که عدهای سودجو هم این وسط هستند که سوار موج میشوند و به شعارها جهت غیرفوتبالی و رنگ و لعاب قومیتی و نژادی میدهند.
این که قرار است در آینده با شمارهدار کردن صندلیها و نصب دوربینهای پایشی جلوی بینظمیها گرفته و عوامل تحریک و تخریب شناسایی شوند، برای آینده خوب است، اما برای امروز چه باید کرد؟ شاید یک راه حل ساده جلوگیری از ورود بوقچیها به ورزشگاه باشد.
جالب اینجاست که دیروز باشگاه پارس جنوبی هم به جای محکوم کردن این تهدیدهای بیمنطق، فقط هرگونه نسبت این بوقچی به باشگاه شهر جم را تکذیب کرد تا این پرسش ایجاد شود که آیا همین که تهدیدکننده منسبت به باشگاه نباشد، کافی است؟!
مسئولان و کارشناسان پاسخ میدهند
راه پاکسازی بوقچیها و ایجاد آرامش در ورزشگاهها چیست؟
بعد از ناآرامیهای ورزشگاههای آزادی تهران و غدیر اهواز اینبار ورزشگاه تختی جم تهدید به اغتشاش شده است و یکی از بوقچیها، هواداران استقلال را تهدید کرده اگر پایشان را به ورزشگاه تختی و حتی نزدیکیهای آن بگذارند، جانشان پای خودشان خواهد بود. اینکه چرا فوتبال ما به سمتی رفته که برخی بوقچیها تبدیل به افراد اغتشاشگر شدهاند و هر کاری دلشان میخواهد، میکنند و اینکه در کل راه پاکسازی آنها و ایجاد آرامش در ورزشگاهها چه میتواند باشد، سؤالی است که آن را با تنی چند از کارشناسان و صاحبنظران مطرح کردیم. این پاسخها را بخوانید:
امیرحسین فتحی: با یک پلاکارد و اعلامیه نمیشود کار فرهنگی انجام داد
سرپرست باشگاه استقلال در این خصوص گفت: به نظر من برخی افراد با اهداف غیرورزشی میآیند و میان تماشاگران قرار میگیرند. وقتی چندین هزار نفر به ورزشگاه میآیند، بین آنها افراد هنجارشکنی هم وجود دارند که شعارهای غیراخلاقی سر میدهند و سعی در ترغیب هواداران برای ایجاد آشوب دارند. این مشکلات میتواند حتی ریشه در فوتبال هم نداشته باشد و مشکل این ناهنجاریها از داخل جامعه باشد و به مسائل فرهنگی برگردد. در باشگاهها هم کار فرهنگی نباید به یک پلاکارد و یک بنر ختم شود. باید کار فرهنگی ریشهای باشد و بستر مناسب را برای بالا بردن سطح فرهنگی هواداران فراهم کنیم و جلوی این حوادث را بگیریم.
سعید فتاحی: باید به دوربینهای مخصوص و بلیتفروشی الکترونیکی مجهز شویم
رئیس کمیته مسابقات سازمان لیگ در این خصوص به ما گفت: کانون هواداران تیمها زیر نظر باشگاههای خود هستند و ارتباطی به سازمان لیگ ندارند. ما حتی برای بوقچیها کارت هم صادر نمیکنیم و این باشگاهها هستند که باید از افراد دارای صلاحیت در کانون هواداران خود استفاده کنند. ما دیگر نمیدانیم چهکار باید بکنیم. من قبلاً هم گفتم اگر ورزشگاهها به دوربینهای مخصوص مجهز شوند تا افراد اخلالگر شناسایی شوند و همچنین اگر بلیتفروشیها الکترونیکی شود، میشود آرامش را به ورزشگاهها برگرداند. خود مردم هم میتوانند راهشان را از افراد حاشیهساز جدا کنند.
محمد مایلیکهن: مشکلات معیشتی مردم حل شود، آرامش هم برمیگردد
سرمربی اسبق تیم ملی در این خصوص گفت: من سالها در این خصوص صحبت کردم و حتی کارهای عملی هم انجام دادهام. مشکل اینجاست که ما تا وقتی به خودمان اهانت نشده، ناراحت نمیشویم در حالی که من وقتی روی سکوها به سایرین هم توهین میشد، واکنش نشان میدادم. برخی از این آقایان که حالا صدایشان درآمده و قیافه مظلومانه به خود گرفتهاند، خودشان قبلها عامل این توهینها بودهاند و آن را پایهگذاری کردهاند. راههای ایجاد آرامش در ورزشگاهها به مشکلات عدیده معیشتی مردم مربوط میشود و مسئله اصلی مربوط به مسائل کلان مملکتی است و به شرایط حاکم بر جامعه ما برمیگردد.
بهرام رضاییان: باید زیرساختهای حرفهای فراهم باشد
مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی جم در این خصوص گفت: قبل از هر چیز باید بگویم آن پست اینستاگرامی که درخصوص تهدید هواداران استقلال مطرح شده، هیچ ربطی به باشگاه پارس جنوبی ندارد و اتفاقاً ما بهترین میزبانی را برای هواداران استقلال در روز بازی با این تیم فراهم میکنیم و نشان میدهیم که ما هواداران با فرهنگ و فهیمی داریم و اجازه نخواهیم داد کوچکترین ناهنجاری در ورزشگاه ایجاد کنند. ایجاد آرامش در ورزشگاهها به مسائل زیادی برمیگردد که مهمترین آن سطح فرهنگی خود جامعه است و اینکه باید زیرساختها از جمله نحوه بلیتفروشیها و... درست باشد تا یک هوادار فوتبال با آرامش کامل در ورزشگاه حضور یابد و ۹۰ دقیقه بدون مشکل تیم خود را تشویق کند.
افشین حیدری: تقویت سیستم مانیتورینگ و انجام بلیتفروشی الکترونیکی!
مدیرکل اداره ورزش و جوانان استان خوزستان به خبرورزشی گفت: برای این کار باید چندین حرکت اساسی انجام داد. مثلاً برویم به سمت ایجاد سیستم مانیتورینگ در جایگاهها و یک تماشاچی بداند از زمانی که روی صندلیاش مینشیند تا پایان بازی، تمام رفتارش پایش و رصد میشود یا انجام بلیتفروشی الکترونیکی که یک هوادار بداند صندلیاش کجاست و اجازه ندهد کسی از جای او سوءاستفاده کند و ایجاد اغتشاش نماید. خود باشگاهها هم باید روی کارهای فرهنگی تمرکز بیشتری داشته باشند و بوقچیهای خود را ساماندهی کنند و از آنها کار درست را بخواهند. الان خیلی از این بوقچیها دقیقاً نمیدانند کارشان چیست و فقط کار تشویقی انجام میدهند. آنها باید مسئولیتپذیر هم باشند. روی هم رفته کارهای زیادی باید صورت بگیرد تا جو ورزشگاهها آرام شود.
منبع: خبرورزشی