آفتابنیوز : بخشی از مصاحبه غلامحسین کرباسچی را میخوانید:
برخی از طلاب حوزه علمیه قم، تجمعی را روز پنجشنبه شکل دادند و در آن هجمههایی علیه دولت در قالب شعارهای خود داشتهاند. چرا فقط دولت از سوی این طیف محکوم میشود و تلاش میشود که نقش سایر نهادها در پدیدآوری وضعیت فعلی کشور دیده نشود؟
اگر در کشور آزادی وجود داشته باشد و دستگاههای اجرایی و بخصوص دولت که در رأس نظام اجرایی کشور قرار دارند مخاطب اعتراضات مردم قرار بگیرند، خوب است. مهم این است کسانی که حرف و اعتراضی علیه دولت دارند، در ابراز احساسات خود آزاد باشند. این آزادی میتواند یا بهصورت فردی باشد یا بهصورت اجتماعاتی که نمونه آن را روز پنجشنبه دیدیم.
این نقطه منفیای نیست. میتوان گفت باعث افتخار است که یک دولت مخالفان خود را در هرجایی، از دانشگاه گرفته تا حوزه و بازار و خیابانها تحمل کند و اجازه دهد تا انتقاد کنند. البته کلماتی که بهکار برده میشود و شعارهایی که سر داده میشود و پلاکاردهایی که نوشته میشود، اگر جنبه توهین و اتهام و افترا داشته باشد، بالطبع پذیرفته نیست و در جامعه هم اثر معکوس خواهد داشت. طلبهها هم بخشی از جامعه هستند و حق دارند در رابطه با مسائل مختلف سیاسی و اجتماعی کشور چه بهصورت فردی و چه بهصورت جمعی ابراز نظر و مسائل خود را مطرح کنند.
اما این اولینبار نیست شعارهایی که هدفی جز تخریب دولت را دنبال نمیکنند از سوی برخی حوزویان مطرح میشود...
حوزهها امروز سر و سامانی هم پیدا کرده و مدیریت نسبتاً متمرکزی هم در آنجا حاکم است. اینگونه نیست که هرج و مرجی وجود داشته باشد و هرکسی بتواند هر حرکتی را داخل حوزه بهطور خودسرانه راهاندازی کند. اگر احساس شود حوزههای علمیه ما که مراجعی برای اعتقادات و باورهای دینی مردم هستند، در مسائل سیاسی جهتگیریهای خاصی داشته و به یک گروه یا حزب سیاسی تبدیل شوند حال به اسم حوزه یا اسم طلبهها باشد، به اعتقادات و باورهای مردم یعنی همان کسانی که قصد مراجعه به این افراد را دارند لطمه جدی وارد میشود. اگر جهتگیریهای سیاسی عمده شود و بحثهای گروهی بخواهد در مراکز حوزه و نزد شخصیتهای حوزوی پررنگ شود، میتواند به اعتقادات مردم آسیب برساند.
مردم دیگر حرفها و بحثهایی که از ناحیه بزرگان و مراجع و کسانی را که برای بحثهای اعتقادی به آنان مراجعه میکنند نمیتوانند باور کنند و یک ضربه اساسی به آنها وارد خواهد شد.
اگر نارساییهای مختلفی در جامعه و در بخشهای مختلف اقتصادی و سیاسی و قضاوت و قانونگذاری وجود داشته باشد و احساس شود که این مجموعه طلاب به بخشی از این مسائل بنا به هر دلیلی حساسیت دارند و تنها به همان بخش میپردازند، آنگاه در بین مردم صورت خوشی نخواهد داشت. اگر بنابر پرداختن این نارساییها باشد خوب است که به گونهای به آن پرداخته شود که احساس جهتگیری سیاسی در آن وجود نداشته باشد.
ما گاهی اوقات در ایام انتخابات تحرکاتی را از همین مجموعهها میبینیم. حال چه به شکل دعوت از سخنرانان خاص و شخصیتهای سیاسی باشد و چه به شکل برگزاری تجمعات. اولین آسیب این رفتارها در وهله اول به خود حوزهها میرسد. تا آنجایی که من اطلاع دارم شخصیتها و مراجع بزرگی که در حوزه هستند عمدتاً با این نوع حرکات مخالفند. این شخصیتها به هیچ وجه نسبت به توهین و افترا نظر مساعدی ندارند. باز هم تأکید میکنم که نقد دولت یا دستگاه اجرایی خودبهخود کار منفی نیست ولی اگر حالت تخریبی و اتهام داشته باشد بیفایده است.
تجمع خودجوش بود؟
حسین مرعشی نیز نوشت: انگیزههای جماعتی که روز پنجشنبه در مدرسه فیضیه قم تجمع کرده و پلاکارد به دست، هجمههای زیادی را علیه دولت شکل دادهاند حداقل برای من قابل فهم نیست. البته گمان هم نمیبرم که برای بسیاری دیگر نیز قابل تحلیل باشد تا دریابند که چرا باید در شرایط فعلی کشور، چنین حرکاتی را از یک اجتماع خاص شاهد باشیم.
اما میتوان برای همین اقدام غیرقابل فهم هم دو فرض را در نظر گرفت. فرض نخست اینکه، دوستانی که برگزاری چنین اجتماعی را ساماندهی کرده و شعارهایی را علیه دولت و مسئولان دولتی سرداده و اقدامات چندین ساله آنان را نقد میکنند، اساساً درکی از شرایط ایران چه در داخل مرزهای کشور و چه بیرون از آن ندارند.
گردانندگان این گونه اجتماعات آنقدر به مسائل واقعی و فشارهای بینالمللی و از همه مهمتر خستگی مردم در داخل کشور و ضعیف شدن پشتوانه مردمی همه نهادهای نظام بیتوجه هستند که بدون در نظر گرفتن عواقب رفتارهاشان محکم بر طبل اختلافات میکوبند.
فرض دومین تحلیل از اتفاقات نامیمون روز پنجشنبه مدرسه فیضیه میتواند هدف طلاب از تجمعشان باشد. بعید نیست که گردانندگان این اجتماعات دنبال این هستند تا فضا را برای کنار زدن آقای دکتر روحانی و دولت دوازدهم مهیا کنند. چه کسی میتواند باور کند آنچه که در مدرسه فیضیه قم رخ داده همچون ادعاهای پیش از این برخی تجمع کنندگان، اقدامی خودجوش بوده و هیچ دستی از پشت پرده در کار نبوده باشد؟
قطعاً اینگونه است و چه زود و چه دیر در جایی دیگر خود را نشان خواهد داد. اگر قرار بر خودجوش بودن چنین اقداماتی بوده باشد، این حق مردم بیپناه است که دست به چنین اعتراضاتی بزنند نه طلاب حوزه علمیه. معنا و مفهوم این اقدام این است که حتماً در جایی تصمیمی گرفته شده و به مرحله عملیاتی درآمده و تصمیمگیرندگان نیز قصد دارند کشور را به سمتی هدایت کنند تا تغییرات سیاسی زودهنگامی در ردههای مدیریتی آن رخ دهد.
البته اگر فرض دوم ما، قصد و نیت معترضان حوزوی باشد، فکر میکنم که طلاب بازی خطرناکی را شروع کردهاند. بازیای که قطعاً شروع آن با آقایان است اما پایان آن را ممکن است خدای نکرده دشمنان ایران رقم بزنند.
من بهعنوان یک هشدار به دوستان میگویم که ادامه حرکت در این مسیری که از سرگرفتهاند، هزینههای بسیار سنگینی را در کشور خواهد داشت و خسارات زیادی به ملت ایران تحمیل خواهد کرد. بهگونهای که شاید بتواند همه دستاوردهای انقلاب را تحت تأثیر خود قرار بدهد.
منبع: روزنامه ایران