کد خبر: ۵۴۲۰۶
تاریخ انتشار : ۰۹ آذر ۱۳۸۵ - ۱۲:۱۷

اعراب در دوراهی سخت ایران یا آمریکا

آفتاب‌‌نیوز : برای جلوگیری از نفوذ رو به رشد ایران شیعی در دنیای اعراب سنی و البته به خاطر برنامه هسته‌‌ای تهران، کشورهایی مثل اردن، مصر و عربستان سعودی نمی‌خواهند با شرکت دادن ایران در حل مسائل عراق شاهد گسترش حوزه نفوذ شیعیان در نزدیکی مرزهایشان باشند. 

بنا به گفته مقامات اردن، پیام عبدالله پادشاه اردن در دیدار با رئیس جمهور آمریکا از سوی اعراب میانه‌رو این بود که خشو‌نت‌های داخلی در عراق مساله‌ای نیست که نیاز به حضور ایران داشته باشد بلکه این مساله نیازمند قدرت‌ بخشیدن بیشتر به اعراب سنی در عراق است. 

بنا به نوشته روزنامه فایننشیال تایمز جرج بوش نیز برای طفره رفتن از پذیرش درخواست گروه مطالعات عراق مبنی بر مذاکره با ایران و سوریه برای حل مسائل عراق از دولت‌های سنی و طرفدار غرب در منطقه می‌‌خواهد که مداخله بیشتری در اوضاع عراق داشته باشند. ضمن آنکه از رهبران سنی عراق هم خواسته ‌است تا دست از حمایت شورشیان بردارند. 

دیدار جرج بوش با نوری المالکی نخست‌وزیر عراق، مذاکرات دیک چنی معاون وی با مقامات عربستان سعودی و گفت‌وگوهای کاندولیزا رایس با سران اعراب میانه‌رو در اردن در همین راستا برنامه‌ریزی شده است. 

از سوی دیگر اعراب سنی نیز از آمریکا می‌خواهند به جای حل مسائل عراق ابتدا به اختلافات فلسطین و اسرائیل رسیدگی کند. هدف آنها از این جابجایی اولویت‌ها تضعیف نفوذ ایران است. 

اصولا از نظر اعراب سنی، حمله آمریکا به عراق باعث شده این کشور به دست احزاب شیعه متحد با ایران بیفتد. این مساله به شکل خطرناکی (از نظر آنها) توزان قدرت در منطقه را به هم زده است. یک مقام نزدیک به دولت عربستان سعودی در این زمینه معتقد است: ریاض به مواجهه با ایران فکر نمی‌کند اما این مساله را هم روشن کرده است که عراقی را که بدست ایرانی‌ها افتاده قبول نخواهد کرد. 

نواف عباید، کارشناس امنیتی سعودی در مقاله‌ای که در روزنامه واشنگتن پست به چاپ رسیده می‌نویسد: اگر آمریکا عراق را ترک کند یکی از نتایج اولیه آن دخالت وسیع عربستان در این کشور برای مقابله با گروه‌های شبه نظامی طرفدار ایران خواهد بود. 

ضمن آنکه اعراب نسبت به مفید بودن دخالت دادن ایران و سوریه در عراق تردید دارند. یک دیپلمات اروپایی می‌گوید: از یک سو اعراب خواستار آرامش در عراق هستند و گمان می‌کنند دخالت ایران در این راستا می‌تواند مفید باشد. اما از سوی دیگر نیز می‌ترسند دخالت جدی ایران باعث بروز چیزی شود که آنها همواره از آن گریزان بوده‌اند. 

مقامات عربی معتقدند ایفای نقش بیشتر از سوی ایران و سوریه در جنگ داخلی عراق آنها را جسورتر می‌کند. یک دیپلمات عربی می‌گوید: جنگ عراق یک امتیاز به ایران داده است و بسیار سخت است بپذیریم که با برقراری صلح در عراق تهران امتیاز دیگری هم بدست آورد. 

در تکمیل تحلیل فایننشیال تایمز می‌توان گفت اعراب در شرایط کنونی بر سر دوراهی قرار گرفته‌اند. آنها می‌خواهند در راستای استراتژی‌های امنیتی خود از بروز بی‌ثباتی و نا‌امنی درمنطقه جلوگیری کنند اما از سوی دیگر برای مقابله با نفوذ شیعیان در نزدیکی مرزهایشان با افزایش نقش ایران در منطقه که بنا به گفته کارشناسان می‌تواند در تامین ثبات منطقه موثر باشد مخالفت می‌کنند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین