آفتابنیوز :
ابراهیم یزدی در گفتگویی کوتاه با آفتاب به سئوالاتی پیرامون ائتلاف اصلاحطلبان، نقش خاتمی و کروبی در این ائتلاف و سلامت انتخابات پاسخ گفته است:
آقای دکتر! اهمیت ائتلاف میان اصلاحطلبان را چگونه ارزیابی میکنید؟ ما از اینکه اصلاحطلبان توانستهاند به رغم اختلافاتی که میان خود دارند بر سر یک لیست مشترک به توافق برسند، استقبال میکنیم و آن را نشانه رشد و بلوغ سیاسی و توجه به مصالح مردم شهر تهران میدانیم. در انتخابات گذشته شورای شهر تهران، اصلاحطلبان به دو دلیل شکست خوردند؛ یعنی اینکه مردم از عملکرد شورای قبلی که عمدتا در دست اصلاحطلبان بود، به شدت ناراحت بودند و ناراحتی خود را با عدم مشارکت در انتخابات نشان دادند. اما این رفتار مردم نوعی خود زنی بود چرا که در نتیجه آن یک گروه پادگانی با آرای یکپارچه و منسجم ولی در پایینترین سطح ممکن به شورا راه یافتند و اختیارات شهر بزرگی همچون تهران را به دست گرفتند.
مردم تهران به زودی، متوجه خطای گذشته شدند که با عدم مشارکت خود راه را برای چه گروهی باز کردند. اما این یکطرف قضیه بود. طرف دیگر این بود که اصلاحطلبان در انتخابات دوره قبل شورای شهر تهران نتوانستند یک لیست واحد ارائه دهند و در نتیجه آرا شکسته شد. اگر اصلاحطلبان در همان انتخابات گذشته یک لیست واحد میدادند، به رغم سطح پایین مشارکت مردم در انتخابات، پیروز میشدند.
در این دوره نیز این مسائل همچنان مطرح است. جریان راست افراطی توان محدودی دارد و هنگامی برنده میشود که مردم از شرکت در انتخابات استقبال نکنند. در نتیجه آنان بتوانند با تعداد آرای یکپارچه محدودی که دارند، انتخابات را ببرند. اما خوشبختانه اصلاحطلبان توانستند به یک لیست واحد برسند. در واقع یکی از علل شکست دوره قبل را به این ترتیب اصلاح کردند. اکنون نوبت مردم است که از حالت انفعال بیرون بیایند و با تمام نیرو در انتخابات شورای شهر خود شرکت کنند. حتی اگر نمیخواهند به تمام لیست اصلاحطلبان رای دهند، به هر تعدادی که ممکن است رای دهند.
سلامت انتخابات از دغدغههای اصلی اصلاحطلبان در انتخابات شوراهاست. در این باره دیدگاه شما چیست؟
با توجه به اینکه اصلاحطلبان یک لیست واحد را ارائه میدهند، اکنون بیش از هر زمان ممکن خطر جهتدهی آرا وجود دارد. متاسفانه برخی کسانی که ناظر و مجری انتخابات هستند توصیههای ماکیاول مبنی بر اینکه «هدف وسیله را توجیه میکند» به کار میبندند و چون خود را حق مطلق میدانند لابد به خود اجازه میدهند که در آرای مردم دخل و تصرف کنند.
در انتخابات ریاست جمهوری، این دخالتها تا آنجا بود که افرادی مانند کروبی و هاشمی رفسنجانی فریاد اعتراضشان بلند شد و چون خود احساس کردند که کاری نمیتوانند بکنند، اعلام کردند که شکایتشان را به خدا میبرند. به عبارت دیگر اصلاحطلبان که به یک لیست واحد رسیدهاند باید از تمام امکانات قانونی برای کنترل نظارت بر صندوقهای آرای مردم و جلوگیری از دخل و تصرف در آرای مردم کوشش کنند.
در شهرستانهایی که هیاتهای اجرایی و نظارت به ردصلاحیت گسترده کاندیداها پرداختهاند، ما از مردم دعوت میکنیم از میان کاندیداهای تایید صلاحیت شده کسانی را که به طور نسبی قبول دارند ولو یک نفر، به او رای دهند.
اهمیت نقش آفرینی آقایان خاتمی و کروبی در این ائتلاف چه بود؟ بویژه در مورد آقای کروبی که انتقاداتی از اصلاحطلبان داشت؟ رئیس جمهور سابق و رئیس مجلس سابق هر دو در مورد برگزاری انتخابات مجلس هفتم، غلفتهایی داشتهاند. از جمله اینکه وقتی این دو بزرگوار در اعتراض به عمل غیرقانونی شورای نگهبان مشترکا نامهای به مقام رهبری مینویسند و تقاضا میکنند که اسامی افراد رد صلاحیت شده را به وزارت اطلاعات بفرستند و هر کسی را که وزارت اطلاعات عدم صلاحیت آنان را محرز دانست، شورای نگهبان همانها را رد صلاحیت کند. در ذیل این تقاضا مقام رهبری خطاب به دبیر شورای نگهبان دستور دادند که طبق درخواست رئیس جمهور و رئیس مجلس عمل شود. اما شورای نگهبان این دستور رهبری را نادیده گرفت. حق آن بود که رئیس جمهور و وزارت کشور از برگزاری انتخابات امتناع میکردند، اما انتخابات انجام گرفت. بنابراین یک توضیح و پاسخ به ملت بدهکار هستند.
اما اکنون ما در مقام آن نیستیم و نباید باشیم که انتقادات گذشته را بهانهای برای عدم همکاری میان نیروهای اصلاحطلب قرار بدهیم. بنابراین ما به تلاش این افراد ارج مینهیم، اگرچه گروههای اصلاحطلب هیچیک نسبت به رد صلاحیت گسترده نامزدهای نهضت آزادی ایران که در انتخابات شورای گذشته تماما تایید شده بودند و این بار رد صلاحیت شدند، اعتراضی نکردند. با وجود این، ما این همکاری میان گروههای اصلاحطلب را به فال نیک میگیریم.