کد خبر: ۵۴۵۳۱
تاریخ انتشار : ۱۶ آذر ۱۳۸۵ - ۱۲:۱۰

خواسته‌های ایران و سوریه در مقابل مذاکره

آفتاب‌‌نیوز : دیروز و پس از انتشار گزارش جیمز بیکر و همکارانش،‌ فاروق الشارا معاون رئیس جمهور سوریه در اظهاراتی اعلام کرد ایران و سوریه آماده همکاری هستند. وی در کنفرانس خبری گفت: دو کشور همسایگان عراق هستند و بدون دخالت دادن آنها پیدا کردن راه‌حلی برای ایجاد ثبات و امنیت در عراق ناممکن است.
وی افزود: ما معتقد نیستیم که تنها ایران و سوریه قادر به حل مشکلات عراق هستند همانطور که ممکن است کل جامعه جهانی هم قادر به انجام این کار نباشد. اما به آمریکایی‌ها اجازه دهید کمی میانه‌روی را هم تجربه کنند و آنهایی را که توانایی کمک دارند بپذیرند. 

سفیر سوریه در واشنگتن نیز گفت کشورش آماده است تا اعراب سنی عراق را به حمایت از پروسه سیاسی حل مشکلات این کشور ترغیب کند. اما در عین حال دمشق از آمریکا می‌خواهد مانع از تجزیه عراق شود. 

پیش از انتشار گزارش بیکر علی‌ لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز شرط کمک تهران را تعیین جدول زمانی عقب‌نشینی نیروهای آمریکایی از عراق اعلام کرد. 

مارک فیتز پاتریک از مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک در لندن معتقد است علاوه بر عقب‌نشینی نیروهای نظامی از عراق تهران خواسته دیگری نیز دارد و آن به رسمیت شناختن حق هسته‌ای‌اش می‌باشد. 

بنابه گفته وی احتمال قبول این خواسته از سوی آمریکا بسیار کم است اما واشنگتن می‌تواند مشوق‌هایی را به ایران پیشنهاد بدهد که به اندازه کافی جذاب باشند. مثل تعهد به عدم استفاده از نیروی نظامی علیه ایران، لغو تحریم‌ها و پایان بخشیدن به محدودیت سرمایه‌گذاری خارجی در بخش نفت و گاز ایران. 

یک دیپلمات آمریکایی در عراق نیز می‌گوید: مردم معتقدند مذاکره با ایران و سوریه چندان هم آسان نیست. چون مذاکره با ایران می‌تواند بخشی از مسأله را حل کند اما با این کار شما مشکلات بیشتری درست می‌کنید. 

کشورهای عرب سنی در خاورمیانه که برخی از متحدان نزدیک آمریکا نیز هستند ممکن نیست نفوذ رو به گسترش ایران که کشوری غیرعرب و شیعی است را بپذیرند. 

یک کارشناس روزنامه الحیات نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: مذاکره با ایران و سوریه متحدان اصلی آمریکا در منطقه یعنی عربستان و مصر را ناراحت می‌کند چرا که می‌ترسند مذاکره با تهران به افزایش نفوذش در منطقه منجر شود. 

این نکته را نیز باید مورد توجه قرار داد که اعراب می‌خواهند صدایشان پس از سه سال شنیده شود چون گمان می‌کنند در این مدت آمریکا آنها را در مورد اوضاع عراق نادیده گرفته است. کشورهایی مثل اردن معتقدند در شرایط کنونی آمریکا باید بیشتر به موضوع صلح اعراب و اسرائیل توجه نشان دهد. 

فهیم هویدی نویسنده الشرق الاوسط هم معتقد است آمریکا در موضع ضعیف‌تری نسبت به گذشته قرار دارد و باید بتواند دوستان خود در جهان عرب را راضی نگه دارد. وی گفت: رهبران عرب باید از آمریکا بخواهند حرف آنها را گوش دهد چون دوران انحصار ابزار بازی در منطقه خاورمیانه به سرآمده است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین