کد خبر: ۵۴۶۳۵
تاریخ انتشار : ۱۹ آذر ۱۳۸۵ - ۱۲:۰۴
تایم بررسی می‌کند:

واکنش مثبت ایران به مذاکره با آمریکا

آفتاب‌‌نیوز : تایم می‌نویسد منوچهر متکی وزیر خارجه ایران با اعلام حمایت تهران از هرگونه پروسه سیاسی برای تامین امنیت، ثبات و تمامیت ارضی عراق گفت: آمریکا برای بیرون رفتن از عراق به راه‌حلی آبرومندانه احتیاج دارد و ایران در موقعیتی است که می‌تواند در این زمینه به آنها کمک کند. برعکس رئیس جمهور آمریکا با رد پیشنهاد گروه مطالعات عراق مذاکره با ایران در مورد عراق را نیز منوط به تعلیق برنامه غنی‌سازی اورانیوم این کشور کرد. 

تایم به نقل از یک مقام دولتی ایران می‌افزاید اظهارات متکی بازتاب اجماع میان تصمیم گیرندگان سیاست خارجی ایران در مورد بهبود روابط با آمریکاست. بنا به گفته این مسئول ایرانی مذاکره آمریکا با ایران به معنی پذیرش انقلاب اسلامی 1979 است، از این‌رو ایران می‌تواند با استفاد از این فرصت بخشی از نگرانی‌هایش در منطقه را برطرف کند. 

وی می‌افزاید: اگر چه هنوز تندروها در ایران مخالف برقراری رابطه با شیطان بزرگ هستند اما اجماع وسیعی نیز در مورد مذاکره با آمریکا وجود دارد. اجماع آنها بر این پایه استوار است که تقویت روابط با آمریکا می‌تواند منافع ایران در چندین جبهه از جمله عراق، افغانستان، تولید نفت، سرمایه‌گذاری خارجی و برنامه هسته‌ای ایران را تامین کند. منبع ایرانی تایمز همچنین می‌گوید: تعریف ایران از مذاکرات شنیدن نصایح آمریکا در مورد سیاست خارجی نیست بلکه آنها می‌خواهند این مذاکره نگرانی‌هایشان در مورد تحریم‌های آمریکا، ضبط دارایی ایرانی‌ها، طرح‌های نظامی آمریکا برای منطقه و حمایت واشنگتن از گروه‌های ضد حکومتی (ایران) را نیز در بر بگیرد. 

در عین حال برخی مقامات ایرانی از جمله رئیس جمهور معتقدند اکنون بهترین فرصت برای معامله با آمریکا پس از انقلاب 1979 است. استدلال آنها نیز این است که آمریکا اکنون در مرداب عراق و افغانستان گرفتار شده در حالی‌که نفوذ ایران در منطقه و جهان اسلام رو به گسترش است. از نظر این گروه از مقامات آغاز مذاکرات ایران و آمریکا در این شرایط زمانی می‌تواند به افزایش پرستیژ بین‌المللی و نفوذ منطقه‌ای ایران بینجامد.
در عین حال ایران به شدت در مورد ثبات عراق نگران است برعکس چیزی که آمریکا‌یی‌ها سعی در نشان دادن آن دارند. 

این مقام ایرانی‌ می‌افزاید: یکی از دلایل موافقت ایران با طرح بیکر هم همین است که بتوانند از این طریق به تامین ثبات در عراق کمک کنند چون ادامه هرج و مرج در این کشور به نفع تهران نیست. در عین حال ایران نمی‌خواهد شاهد پیروزی آمریکا در عراق باشد چون این مساله می‌تواند انگیزه‌ای برای حمله به ایران باشد. 

به نظر وی بهترین گزینه‌ای که ایران می‌تواند به حل مشکلات عراق کمک کند استفاده از نفوذش برای متقاعد کردن اکثریت شیعی و کرد در عراق است تا با مصالحه بیشتری با اقلیت سنی برخورد کنند. 

این مقام ایرانی همچنین امتناع آمریکا از مذاکره با ایران پس از آنکه علی لاریجانی پیشنهاد گفت‌وگو با زلمای خلیل‌زاد را پذیرفت مورد انتقاد قرار می‌دهد. وی معتقد است این مساله باعث تقویت موضع تندروها در ایران شده است. البته این آخرین فرصت مذاکره نبوده و هر دو کشور می‌توانند از فرصت‌های باقی مانده استفاده کنند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین