کد خبر: ۵۵۰۵۰
تاریخ انتشار : ۲۷ آذر ۱۳۸۵ - ۱۷:۵۳
تبدیل ایران به یک قدرت نظامی خطرناک است

هشدار شدید کویت درباره خروج ایران از NPT

آفتاب‌‌نیوز :

به گزارش روزنامه الشرق الاوسط وزیر خارجه مصر در یک کنفرانس خبری مشترک با شیخ محمد الصباح،‌ همتای کویتی خود در کویت با دفاع از حق ایران برای استفاده از انرژی هسته‌ای صلح آمیز گفت: «چنانچه ایران به یک قدرت هسته‌‌ای نظامی تبدیل شود بحران و چالشی جدید در منطقه روی خواهد داد که پیامدهای منفی آن فراگیر تمام منطقه خواهد بود».

ابوالغیظ در ادامه اظهارات خود با اشاره به بیانیه اخیر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس گفت: «مصر همچنین با تلاش کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس جهت دستیابی به فناوری صلح آمیز هسته‌ای موافق است». 

کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس هفته گذشته در بیانیه‌ پایانی اجلاس خود در دوحه اعلام کردند که یک فرآیند مطالعاتی گسترده برای آغاز برنامه هسته‌ای صلح آمیز مشترک را در دستور کار قرار داده‌اند. این موضع ‌گیری شورای ‌همکاری این نگرانی را در سطح جهان غرب دامن زد که مبادا کشورهای عربی از بیم افزایش قدرت منطقه‌ای ایران درصدد آغاز یک برنامه هسته‌ای نظامی برآمده باشند، امری که می‌تواند به آغاز یک مسابقه تسلیحات اتمی فاجعه‌آمیز در خاورمیانه منجر شود.

روز گذشته روزنامه گلف تایمز در تحلیلی پیرامون تلاش اعراب برای دسترسی به انرژی هسته‌ای نوشت: «کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا می گوید که مایل است تا درباره تمایل روبه‌افزایش کشورهای عرب خاورمیانه برای دستیابی به تکنولوژی هسته‌ای اطلاعات بیشتری داشته باشد. او با اشاره مستقیم به عربستان سعودی می‌گوید: واقعا چه‌دلیلی وجود دارد که بزرگترین تولیدکننده نفت در جهان نیز مایل به صرف هزینه‌های سنگین دستیابی به انرژی اتمی شده‌باشد؟»

گلف‌ تایمز در ادامه نوشت: «شاید وقتی که کشورهای عضو شورای همکاری خلیج(فارس) هدف خود از آغاز چنین برنامه‌ای را تحصیل منابع جدید انرژی عنوان می کنند بی‌اعتمادی رایس به آنها بیشتر شود:« فکر نمی کنم متعجب‌شدن ما از اعلام نیاز برخی کشورها به انرژی هسته‌ای واقعا غیرقابل پذیرش باشد، به‌خصوص وقتی که هیچ خطری منابع عظیم انرژی آن‌ها را تهدید نمی‌کند. شاید بتوان پذیرفت مصر بواسطه این‌که 34 سال دیگر ذخایر گاز طبیعی‌اش به پایان می‌رسد نیازمند آغاز یک برنامه تولید انرژی هسته‌ای است، اما آیا این موضوع در مورد مالک بزرگترین ذخایر نفتی جهان (عربستان‌سعودی) نیز صدق می کند؟».

به نوشته گلف‌ تایمز، «آنگونه که وزیر خارجه ایالات متحده ادعا می کند این‌کشور هیچ مخالفتی با افزایش تعداد کشورهای دارای «انرژی مطمئن و پاک هسته‌ای» ندارد، مشروط بر اینکه کلیه استاندارهای ایمنی لازم در این زمینه رعایت شده و کاملا ثابت شود که برنامه کاملا مطابق با مفاد NPT و مقررات IAEA دنبال می‌شود. اما واقعیتی که آمریکایی ها بسیار روی آن حساس‌اند و خانم رایس به آن اشاره نمی‌کند موضوع چرخه سوخت است. مطابق مقررات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هر کشوری که معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای را امضا کند حق داشتن چرخه سوخت را خواهد داشت، ولی ایالات متحده همواره بر این موضوع تاکید می‌گذارد که کشورها سوخت اتمی مورد نیاز خود را از خارج وارد کنند».

در بخش دیگری از این تحلیل تاکید شده است: «هدف آمریکا از محدود کردن ساختن تعداد کشورهای دارای چرخه سوخت مشخصا این‌است که تعداد اعضای باشگاه اتمی بیشتر از این نشود، زیرا داشتن چرخه سوخت یعنی غنی سازی اورانیوم یا بازفرآوری پلوتونیوم و طبیعتا امکان دسترسی به تسلیحات اتمی. خانم رایس البته حاضر نیست به روشنی پاسخ دهد که آیا امریکا حاضر است یک چتر دفاع اتمی در حاشیه جنوبی خلیج فارس در مقابل تهدید هسته‌ای احتمالی ایران ایجاد کند یا خیر: «مسئله اصلی در شرایط کنونی این نیست، مسئله این‌است که در وهله اول بکوشیم ایران به چنین تسلیحاتی دست پیدا نکند».

اما آیا آمریکا و متحدانش می توانند دراین زمینه یک تضمین واقعی به اعراب بدهند؟ رایس می‌گوید که آمریکا و شرکایش به توافق نهایی بر سر تحریم تهران نزدیک شده‌اند، ولی هیچکس باور ندارد که این تحریم‌ها بتواند تهران را واردار به متوقف ساختن برنامه ‌هسته‌ای‌اش نماید.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین