کد خبر: ۵۵۱۸۹۵
تاریخ انتشار : ۲۸ مهر ۱۳۹۷ - ۱۳:۰۴

6 ابهام بزرگ در روایت رسمی عربستان سعودی از قتل خاشقجی

روایت رسمی عربستان سعودی درباره کشته شدن روزنامه‌نگار منتقد آل‌سعود با پرسش‌ها و تردیدهایی جدی رو به رو است که پذیرفتن آن را دشوار می‌کند.
آفتاب‌‌نیوز :
حکومت آل‌سعود در بیانیه‌ای بامداد شنبه روایت خود را از کشته شدن«جمال خاشقجی»،روزنامه‌نگار منتقد سعودی داخل کنسولگری این کشور در استانبول تأیید کرد.

دادستان کل عربستان در بیانیه‌ای بامداد شنبه مدعی شد خاشقجی بعد از درگیری با چند نفر داخل ساختمان کنسولگری به قتل رسیده و 18 شهروند سعودی در ارتباط با این حادثه بازداشت شده‌اند.

در روایت سعودی، هیچ توضیحی برای بسیاری از جزئیات مفصلی که رسانه‌های ترکیه و آمریکا درباره قتل خاشقجی افشا کرده بودند، ارائه نشده؛ مثلاً هیچ اشاره‌ای به سرنوشت جسد خاشقجی که به گواه منابع متعدد تکه تکه شده، نشده است.

این روزنامه‌نگار 59 ساله سعودی سه‌شنبه 2 اکتبر وارد ساختمان کنسولگری شد و از آن زمان به بعد ناپدید شد. مقام‌های ترکیه‌ای فیلمی منتشر کردند که لحظه ورود خاشقجی به ساختمان کنسولگری را نشان می‌داد، اما هیچ فیلمی از لحظه خروج او ثبت نشده بود.

دومین ابهام در روایت رژیم سعودی همین موضوع است که آنها ابتدا قاطعانه تأکید کرده بودند که خاشقجی به فاصله کوتاهی بعد از ورود به کنسولگری از آن خارج شده، در حالی که در بیانیه جدید روایت عربستان سعودی تغییر کرده و گفته شده که او داخل ساختمان کشته شده است.

این موضوع مورد توجه نمایندگان مجلس سنای آمریکا هم قرار گرفته است. به عنوان مثال، «لیندسی گراهام»، سناتور آمریکایی در توئیترش نوشت: «ابتدا به ما گفته شد که آقای خاشقجی ساختمان کنسولگری را ترک کرده و هر گونه احتمال دخالت از سوی سعودی‌ها انکار شد. حالا آنها می‌گویند که دعوایی داخل ساختمان درگرفته و او بدون هیچ گونه اطلاع ولیعهد سعودی، داخل ساختمان کنسولگری کشته شده است.»

«باب کورکر»، رئیس‌ کمیته روابط خارجی مجلس سنا هم نوشت: «روایتی که سعودی‌ها درباره ناپدید شدن خاشقجی گفته‌اند روز به روز عوض شد، بنابراین ما نباید تصور کنیم که داستان جدید آنها هم موثق باشد.»

اشکال دیگر روایت سعودی که با اطلاعات موجود همخوانی ندارد عدم توضیح درباره ورود 15 نفر، از جمله یک متخصص برای جداکردن اعضای بدن پیش از ورود روزنامه‌نگار سعودی به ساختمان کنسولگری است. آن‌طور که منابع مختلف اطلاعاتی گزارش داده‌اند و بر اساس فیلمی که ترکیه منتشر کرده تیمی 15 نفره از نزدیکان بن‌سلمان حدود 2 ساعت قبل از ورود خاشقجی به کنسولگری وارد ساختمان شده‌اند و دو ساعت بعد از خروج او آنجا را ترک کرده‌اند.

گزارش رسانه‌های معتبر حاکی است که در میان اعضای این تیم 15 نفره یک متخصص کالبد شکافی برای جدا کردن اعضای بدن خاشقجی بوده و آنها تجهیزاتی مانند اره استخوان‌بر به همراه داشته‌اند؛ مسئله‌ای که نشان می‌دهد این تیم با برنامه‌ریزی قبلی برای قتل وارد استانبول شده‌اند و مرگ خاشقجی، آن‌طور که عربستان سعودی ادعا می‌کند به صورت تصادفی و بر اثر نزاع از پیش‌برنامه‌ریزی‌نشده اتفاق نیفتاده است.

«تد لو»، نماینده مجلس نمایندگان آمریکا هم بر همین اساس روایت سعودی‌ها را «مضحک» خوانده است. او در توئیترش نوشت: «روایت عربستان سعودی که خاشقجی با 18 نفری که خیلی‌هایشان قاتلان کارآزموده‌اند وارد دعوا شده، کاملاً مضحک است. راستی، آنها برای چه اره استخوان‌بر داشته‌اند؟»

علاوه بر این، حذف فیلم دوربین‌های امنیتی از کنسولگری عربستان سعودی و دادن مرخصی به تمام کارکنان ترکیه‌ای در این ساختمان در روز حادثه موارد دیگری هستند که برنامه‌ریزی‌های قبلی برای قتل را نشان می‌دهند و در روایت سعودی به آنها اشاره نشده است.

ادعای عجیب دیگر بی‌اطلاع بودن «محمد بن سلمان» از این عملیات بوده است. سعودی‌ها ادعا کرده‌اند که اصل این عملیات، برای رایزنی با خاشقجی و بازگرداندن او به عربستان بوده که بدون اطلاع بن سلمان انجام شده و به صورت تصادفی به جدال کشیده و باعث قتل خاشقجی شده است.

جدا از اینکه بن سلمان، حاکم غیررسمی عربستان قلمداد می‌شود و پذیرفتن اینکه چنین عملیاتی بدون دستور مستقیم او امکان‌پذیر نبوده، در تصاویر منتشر شده از تیم 15 نفره افراد بسیار نزدیک به بن سلمان دیده می‌شوند. یکی از این افراد «محمد سعید الزهرانی» از اعضای گارد سلطنتی است که نمی‌توان پذیرفت «خودسرانه» در عملیاتی با این پیچیدگی شرکت کرده باشد.

از همه اینها که بگذریم، قتل خاشقجی الگوی رفتاری‌ای است که با پیشینه رفتاری رژیم سعودی کاملاً انطباق دارد. عربستان سعودی حدود 40 سال پیش، نصیر السعید که مجری یک برنامه رادیویی مخالف آل‌سعود بود را ربود و هیچ‌گاه خبر دیگری از او نشد.

به عنوان مثال دیگر، این رژیم 15 سال پیش هم در ژنو سلطان بن ترکی یکی از شاهزاده‌ها که خواستار اصلاحات در عربستان شده بود را ربود. شاهزاده ترکی بن بندر آل‌سعود که خواستار پناهندگی در فرانسه شده بود هم در سال 2015 ناپدید شد. او هم خواستار اصلاح در کشورش شده بود. این سرنوشت برای شمار بسیار زیادی از دیگر منتقدان رژیم سعودی نیز تکرار شده است.
تسنیم 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین