به گزارش خبرگزاری روسی «ریانوویستی» رئیس آژانس فدرال انرژی اتمی روسیه گفت که «روسیه به تمامی تعهدات خود در قبال ساخت نیروگاه بوشهر طبق برنامه عمل خواهد کرد» و در ادامه افزود: «درصورتی که پرداختها به موقع انجام شوند و ارسال تجهیزات از کشورهای ثالث به موقع صورت گیرد ما هیچ مانعی بر سر راه ساخت بوشهر طبق برنامه زمانبندی نمیبینیم».
ریانوویستی در ادامه گزارش خود به نقل از یک منبع ناشناس نوشت: «کار بر روی نیروگاه تحت تاثیر تغییرات سازمانی و مشکلات ارسال تجهیزات از سوی کشورهای ثالث به علت شرایط بیثباتی که در روند رسیدگی به پرونده هستهای ایران وجود دارد قرار گرفته است».
تاکید کرینکو بر ساخت و تحویل به موقع نیروگاه بوشهر در شرایطی صورت میگیرد که وی در هفتههای اخیر گفت که نیروگاه هستهای بوشهر سود چندانی را نصیب روسیه نمیکند و مسکو به خاطر منافع اقتصادی ساخت نیروگاه را ادامه نمیدهد. کرینکو در یک کنفرانس خبری در مسکو گفت: «دولت روسیه ساخت نیروگاه هستهای در ایران را صرفا به خاطر منافع اقتصادی آن انجام نمیدهد زیرا در تامین منافع ما در ایران نیروگاه بوشهر اولویت برتر را ندارد».
وی در بخش دیگری از اظهاراتش یادآور شد: «نمیتوانم بگویم پروژه بوشهر برای ما خیلی پر سود است، بلکه آن را پروژه جالبی میدانم که کار بسیاری برای آن انجام دادهایم و قرار است در پایان سال 2007 بهره برداری از آن آغاز شود».
کرینکو همچنین تاکید کرد که روسیه همانند سایر کشورها صرفا میخواهد از صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران مطمئن شود. بنا به گفته وی نیروگاه بوشهر در سپتامبر 2007 راه اندازی میشود و دو ماه پس از آن قادر است تولید برق را آغاز کند. وی گفت: «در این خصوص هیچ مشکل فنی وجود ندارد». وی همچنین اعلام کرد پیشنهاد مسکو برای سرمایهگذاری مشترک با تهران و تولید اورانیوم غنیشده ایران در خاک روسیه همچنان روی میز است. این در حالی است که ایران به شدت بر غنیسازی در خاک خود تاکید دارد.
محمد سعیدی معاون بین الملل سازمان انرژی اتمی نیز اخیرا اعلام کرده که ایران سر رسید پرداختهای نیروگاه اتمی بوشهر به روسیه را جلو میاندازد تا مشكلات مالی طرف روسی برای ساخت تجهیزات نیروگاه بوشهر بر طرف شود. به گفته سعیدی «شركتهای روسی برای ساخت برخی تجهیزات نیروگاه بوشهر محدودیت دارند به همین دلیل ساخت این تجهیزات را به یكی از شركتهای طرف قرارداد خود از کشور ثالث سپردهاند».
فرازو نشیب های نیروگاه بوشهر:
نخستین نیروگاه اتمی ایران از زمان آغاز پروژه تا کنون با مشکلات بسیاری مواجه شده است. پروژه ساخت نیروگاه بوشهر در سال 1352 توسط شرکت آلمانی زیمنس آغاز شد. اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 همکاری ایران با این شرکت قطع شد و به دلیل نیمه تمام بودن پروژه یافتن یک پیمانکار جدید برای اتمام آن دشوار بود تا اینکه در سال 1373 روسیه که برای صنعت برق هستهای خود نیاز به نقدینگی داشت با امضای قراردادی 800 میلیون دلاری کار تکمیل بخش یک نیروگاه هستهای بوشهر را بر عهده گرفت.
این قرارداد از ابتدا با مخالفت شدید آمریکا و اسراییل روبهرو بود و بسیاری معتقدند علت عمده تاخیرهای به وجود آمده در جریان اجرای این قرارداد توسط روسیه نیز همین دلایل سیاسی است، اگرچه کرینکو اعلام کرده که این تاخیرها به دلایل فنی بوده است. تشدید مناقشه هستهای ایران با غرب نیز از دیگر دلایلی است که در انجام به موقع این پروژه اختلال ایجاد کرده است.
دست اندر کاران روسی این پروژه در توضیح این تاخیر ها گفته اند که پروژه ای که روسیه پذیرفته، پروژه ای منحصر به فرد است. مهندسین روسی مجبور شدند که دستگاه های کمپانی آلمانی زیمنس را به مدل روسی نیروگاه اتمی متصل کنند.