فوتبالیستی که سه بار عنوان بهترین بازیکن جهان را به دست آورد و تیم کشورش را به عنوان قهرمانی جام جهانی 98 هدایت کرد، با حرکت عجیب خود فراموش نشدنیترین صحنه ورزش سال 2006 را رقم زد.
بیش از یک میلیارد بیننده تلویزیونی با احساسات مختلف شاهد بازی بودند. نبردی نفسگیر که طی آن فرانسه و ایتالیا برای بالا بردن جام قهرمانی تلاش میکردند. نتیجه یک - یک مساوی بود و حملات دو تیم بینتیجه و ظاهرا قرار بود سرنوشت بازی به ضربات پنالتی کشیده شود که ناگهان زیدان یک حرکت غیرقابل تصور را انجام داد.
در حال حرکت به سمت زمین خودی ناگهان برگشت، سه قدم به عقب برداشت و با ضربه سر به سینه مارکو ماتراتزی کوبید تا مدافع ایتالیایی با وجود قد بلند و هیکل تنومند به چمن استادیوم برلین دوخته شود.
زیدان که پیش از شروع رقابتها هم اعلام کرده بود در پایان بازیها با میادین حرفهای خداحافظی خواهد کرد کارت قرمز داور را مقابل چشمان خود دید و به طور اتوماتیک از بزرگترین فینال دوران حرفهایاش کنار رفت.
صحنه بسیار عجیبی بود که تا قبل از آن به ندرت در رقابتهای فوتبال سطح بالا دیده شده بود و جهان فوتبال هنوز هم گاهی در خصوص حوادث مربوط به آن صحبت میکند.
حتی تصور آن غیرقابل باور بود. در بزرگترین رخداد فوتبال جهان که هر چهار سال یک بار انجام میشود و حتی از رقابتهای المپیک هم جذابیت بیشتری دارد یکی از بزرگترین چهرههای فوتبال جهان چنین حرکت عجیبی را مرتکب شد.
به نظر میرسید زیدان در بدترین لحظات دچار حملههای عصبی شد. نمیدانیم دقیقا چه صحبتهایی بین این دو بازیکن رد و بدل شد اما انسان میتواند خود را جای زیدان قرار دهد.
اما نکته جالب توجه اینکه صحنه جهان را تحتالشعاع خود قرار داد. همه در خصوص آن صحبت میکردند و تلویزیونهای مختلف تا مدتها پس از آن، این صحنه را به تصویرمیکشیدند. آیا اگر این اتفاق در یک رشته ورزشی غیر از فوتبال و توسط ستاره دیگری انجام میشد تا این اندازه نگاهها را به خود جلب میکرد؟
تصور کنید به عنوان مثال مایکل جردن در زمان اوج در هفتمین بازی از فینال NBA بازیکن حریف را به این شکل نقش بر زمین میکرد آیا باز هم تا این اندازه در کانون توجه رسانهها قرار میگرفت؟ باید پذیرفت زیدان حتی صرفنظر از این حادثه یک چهره استثنایی در فوتبال جهان بود و حتی بعد از اتفاقات فینال جام جهانی هم این محبوبیت در سراسر جهان افزایش یافت.
یعنی در حقیقت زیدان بیش از آنکه به دلیل انجام این حرکت منفور شود، توانست محبوبیت خود را افزایش دهد هر چند این نکته قطعا در برابر بالا بردن دومین جام جهانی دوران حرفهایاش ارزش چندانی نداشت.
چه جملاتی رد و بدل شد؟ زیدان ادعا میکند ماتراتزی به خانوادهاش توهین کرده است؛ نکتهای که مدافع خشن ایتالیایی هم تلویحا آن را تأیید کرد. آیا عکسالعمل زیدان ارزش از دست دادن جام را داشته است؟ در ظاهر حرکت زیدان غیر حرفهای بود چون ما درون زمین نبودیم و فقط این تصور را داریم که یک بازیکن باتجربه در حساسترین لحظات تمرکزش را از دست داد و حرکتی را انجام داد که شاید در لحظات دیگر آن را انجام نمیداد. در هر صورت قضاوت کردن در این مورد خاص بسیار دشوار است.
و اکنون بزرگترین پرسش و آن اینکه آیا اخراج زیدان شرایط را به ضرر فرانسه تغییر داد؟ به احتمال فراوان پاسخ مثبت است. یک نکته جالب اینکه فرانسه تا قبل از آن دیدار در رقابتهای جام جهانی هیچوقت در ضربات پنالتی شکست نخورده بود و برعکس ایتالیا هیچوقت پیروز نشده بود! زیدان با ضربه پنالتی فرانسه را یک بر صفر پیش انداخت و فرانسه توانست حتی پس از دریافت گل تساوی در اکثر دقایق توپ و میدان را در اختیار داشته باشد.
فرانسه از ابتدا با یک ترکیب هجومی وارد زمین شده بود و حتی ایتالیایی را که مشهور به دفاع نفوذناپذیر بود تحت تأثیر قرار داد اما پس از اخراج زیدان و به خصوص در هنگام ضربات پنالتی روحیه بازیکنان این تیم به حد قابل توجهی کاهش یافت.
تصویری که زیدان از خود ارائه داد بسیار متفاوت بود. پس از پایان رقابت حرف و حدیثهای فراوانی در این خصوص شنیده شد.
عدهای حرکت او را به شدت محکوم کردند. در رقابتهای جام جهانی 94 آندرس اسکوبار، بازیکن کلمبیا به اشتباه دروازه خودی را باز کرد و باعث شکست تیمش مقابل آمریکا شد. 10 روز بعد از سوی هواداران افراطی فوتبال کشورش در یک رستوران به رگبار بسته شد؛ آیا او سزاوار چنین پاداشی بود؟ و آیا زیدان که با حرکت خود بخت قهرمانی را از فرانسه گرفت لیاقت این همه ستایش و حتی انتخاب شدن به عنوان بهترین بازیکن جام را داشت؟ حرف اصلی منتقدین زیدان همین بود.
تصویری که او در فینال بزرگترین رویداد ورزشی سال ارائه داد همچنان در ذهن همه باقی مانده است و به نظر میرسد در هر صورت تعداد طرفداران و دوستداران این اسطوره بزرگ بسیار بیشتر از مخالفانش در جهان است...
منبع: ایپنا