کد خبر: ۵۵۵۹۲
تاریخ انتشار : ۱۱ دی ۱۳۸۵ - ۱۰:۲۱
پس از 4 دهه صورت می‌گیرد

افشای دخالت‌های بریتانیا در منطقه

آفتاب‌‌نیوز : اين اسناد گزارش تحولات گوناگون داخلي، وضعيت اقتصادي و برنامه توسعه، روابط خارجي با كشورهاي همسايه، منطقه و قدرت‌هاي بزرگ و تحولات سياسي، فرهنگي، اقتصادي و نظامي در روابط دوجانبه تهران و لندن در سال ‌ 1976‌را شامل مي‌شود. ‌ پرونده‌هاي موجود در روابط خارجي ايران در سال ‌ 1976‌شامل روابط ايران با بريتانيا، آمريكا، فرانسه، اتحاد شوروي سابق، عمان، عراق، مصر، افغانستان و بازار مشترك اروپا مي‌شوند. در اين ميان اسناد مربوط به روابط ايران و عراق به دليل شرايط حساس پس از امضاي معاهده صلح ‌ 1975‌در الجزاير از اهميت خاصي برخوردار است. 

در اين اسناد كه عمدتا مكاتبات بين ماموران سفارت بريتانيا در تهران با وزارت خارجه و به‌خصوص بخش خاورميانه اين وزارتخانه است، توجه خاصي به فراز و نشيب‌هاي وضعيت سياسي و اقتصادي ايران در پرتو افزايش هنگفت درآمدهاي نفتي كشور و مشكلات اجرايي و برنامه‌ريزي براي عملي كردن خواسته و نقشه‌هاي حكومت وقت شده است. ‌اين گزارش‌ها نشان مي‌دهد كه افزايش بيش از ‌ 400 ‌درصدي درآمدهاي كشور كه ناشي از افزايش شديد بهاي جهاني نفت بود، از يك سو به تسريع برنامه‌هاي اقتصادي و توسعه منجر شد و از سوي ديگر، اين افزايش ناگهاني به علت وجود مشكلات ساختاري و اجرايي، كشور را دچار بحران برنامه‌ريزي و مديريت ناشي از سرمايه‌هاي سرگردان و تورم‌زايي كرد كه در كنار معضل سوء مديريت، بحران‌آفرين شده بود. ‌ 

بخش ديگري از اين اسناد و مكاتبات رسمي به ادامه حكومت تك‌حزبي (حزب رستاخيز ملت ايران) و عدم اعتناي جدي حاكميت به ديدگاه‌هاي ديگران در برنامه‌ريزي و اداره كشور توسط حكومت پهلوي دوم اختصاص دارد. ‌ از نظر ناظران ديپلماتيك بريتانيا، حكومت تك حزبي در ايران برخلاف وعده‌هاي اوليه خود نتوانست به ميزان مشاركت عمومي و ايجاد علاقه در جوانان و دانشجويان براي شركت در برنامه‌هاي دولتي منجر شود. ‌بر اساس اين اسناد، مشكل نيروي كارآمد و ماهر داخلي از معضلات راهبردي و مهم ايران به شمار مي‌رفت که شاه مخلوع ایران تلاش داشت با استفاده از همكاري‌هاي بين‌المللي به‌طور سريع و ضربتي به حل آن اقدام كند .
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین