آفتابنیوز : سال گذشته ۱۱.۱ میلیمتر بارندگی در ایران در مدت مشابه صورت گرفت که امسال حجم بارشها از اول مهرماه تا ۱۸ آبانماه معادل ۵۶.۵۲۷
میلیارد مترمکعب تخمین زده شده است.
به گزارش آفتابنیوز؛ طی این مدت میزان بارندگیها بهگونهای بود که در شش حوزه اصلی آبریز کشور هیچگونه کاهش بارندگی را شاهد نیستیم و در تمام حوزهها وضعیت بارشها نسبت به سال آبی گذشته بهبود یافته است؛ بهگونهای که در حوزه دریای خزر ۱۲.۱ میلیمتر، در حوزه خلیج فارس و دریای عمان ۴۸.۳ میلیمتر، در حوزه دریاچه ارومیه ۲۰.۱ میلیمتر، در حوزه فلات مرکزی ۱۴.۱ میلیمتر، مرزی شرقی ۷.۳ میلیمتر و در حوزه قرهقوم ۳۷.۷ میلیمتر افزایش بارندگی را شاهد هستیم.
بهطور کلی باید گفت که در شش حوزه اصلی کشور میزان بارشها نسبت به سال آبی گذشته ۲۳.۲ میلیمتر افزایش داشته است که این اعداد بیانگر وضعیت مطلوب بارندگیها در کشور است.
البته باید به این مساله نیز توجه کرد که ١١ سال است که کشور با خشکسالی دست به گریبان بوده، در این مدت بارش از ۲۵۰ میلیمتر در دورههای گذشته به ۲۰۰ میلیمتر کاهش یافته است؛ همچنین سال گذشته با ۱۷۱ میلیمتر بارش جریان آبهای سطحی در کشور به کمترین میزان رسید و سال ۱۳۹۶ شاهد کاهش ۵۰ درصدی جریان روان آبهای سطحی در کشور بودیم.
از سوی دیگر در سال آبی ۷۷-۷۸، میزان بارشها ۴۲۰ میلیارد متر مکعب در سال آبی ۸۵-۸۶، این میزان معادل ۴۰۶ میلیارد متر مکعب، سال آبی ۹۲-۹۳، نیز ۳۹۴ میلیارد متر مکعب بوده در حالیکه طی ۱۵ سال اخیر این عدد به ۳۷۱ میلیارد مترمکعب و طی پنج سال اخیر به ۳۵۹ میلیارد مترمکعب کاهش پیدا کرده است.
علاوه بر این میزان منابع آب تجدیدشونده در سال آبی ۷۷-۷۸، معادل ۱۳۰ میلیارد مترمکعب در سال آبی ۸۵-۸۶، معادل ۱۲۵ میلیارد مترمکعب، در سال ۹۲-۹۳، معادل ۱۲۰ میلیارد متر مکعب بوده که این میزان طی ۱۵ سال اخیر به ۱۱۵ میلیارد مترمکعب طی پنج سال اخیر به ۱۰۴ متر مکعب کاهش یافته است.
همچنین در سطح جهان سالانه ۶۰ درصد از بارشها بهطور متوسط تبخیر میشود که در کشور ما بهدلیل شرایط اقلیمی این رقم به بیش از ۷۰ درصد میرسد، اما آنچه موضوع مهمی است، تبخیر از مخازن سدها و دریاچههای مصنوعی است که این رقم در دنیا بهطور متوسط پنج درصد و در ایران حدود شش درصد تخمین زده میشود.
ورود سامانه بارشی جدید به کشور
همچنین مدیر کل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی ضمن اشاره به تداوم بارشها در کشور از ورود سامانه بارشی جدید به کشور طی روز چهارشنبه (۲۳ آبان) خبر داد.
احد وظیفه در گفتوگو با ایسنا افزود: سامانه بارشی جدید روزهای چهارشنبه و پنجشنبه (۲۳ و ۲۵ آبان) در نیمه غربی کشور فعال خواهد بود. همچنین به تدریج دامنه فعالیت آن به شرق کشور نیز گسترش مییابد.
مدیر کل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی با اشاره به اینکه بر اساس نقشههای پیشیابی امروز (۲۰ آبان ماه) در جنوب غرب، جنوب به تدریج قسمتهای از مرکز و شرق کشور بارش باران، گاهی رعد و برق و وزش باد رخ میدهد، اظهار کرد: از عصر امروز بهتدریج با شمالی شدن جریانات روی دریای خزر افزایش ابر، بارش باران، وزش باد و کاهش دما در غرب سواحل نیز آغاز و غرب دریای خزر بهتدریج مواج میشود.
وی با اشاره به این که طی فردا و پسفردا (۲۱ و ۲۲ آبان ماه) در سواحل دریای خزر این شرایط برقرار خواهد بود، تصریح کرد: طی این روزها بارش پراکنده باران و وزش باد برای برای بخشهایی از شمال غرب کشور، زنجان، قزوین، البرز، شمال سمنان، خراسان رضوی و خراسانجنوبی پیشبینی میشود.
کاهش دما تا شش درجه در استانهای ساحلی دریای خزر و شمال شرق
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی ادامه داد: طی روزهای دوشنبه و سهشنبه (۲۱ و ۲۲ آبان ماه) کاهش نسبی دما بین چهار تا شش درجه در استانهای ساحلی دریای خزر و شمال شرق کشور انتظار میرود همچنین طی این مدت بارش برف در ارتفاعات البرز دور از انتظار نیست.
وی با اشاره به اینکه به سبب شکلگیری ابرهای همرفتی غرب و مناطق مرکزی خلیج فارس به ویژه سواحل خوزستان و بوشهر طی سه روز آینده مواج خواهد بود، گفت: از بعد ازظهر فردا (۲۱ آبان ماه) و روز سهشنبه (۲۲ آبان ماه) به سبب وزش باد شدید شرق خلیج فارس مواج میشود.
کاهش دمای هوای پایتخت
وظیفه در پایان درباره وضعیت جوی تهران طی دو روز آینده، اظهار کرد: آسمان تهران روز دوشنبه (۲۱ آبان) کمی ابری همراه با غبار صبحگاهی در بعد از ظهر افزایش ابر و بارش پراکنده با حداقل دمای 8 و حداکثر دمای ۱۷درجه سانتیگراد و روز سهشنبه (۲۲ آبان) نیمه ابری همراه با غبار صبحگاهی، در بعد از ظهر افزایش ابر و بارش پراکنده با حداقل دمای 8 و حداکثر دمای ۱۳ درجه سانتیگراد پیشبینی میشود.