کد خبر: ۵۵۹۲۹
تاریخ انتشار : ۱۹ دی ۱۳۸۵ - ۲۰:۴۴

بوش در نهایت مجبور به مذاکره با تهران است

آفتاب‌‌نیوز : روزنامه لس‌آنجلس تایمز در تحلیلی به قلم پائول ریچستر نوشت:‌ رئیس جمهور آمریکا و مقامات ارشد دولت وی می‌گویند تا زمانی که ایران فعالیت‌های هسته‌ای‌اش را متوقف نکند و سوریه نیز دخالت‌هایش در لبنان را پایان ندهد با آنها وارد مذاکره نمی‌شوند. در عین حال کاخ سفید بیش از هر زمان دیگری تحت فشارهای داخلی و بین‌المللی برای مذاکره با این دو کشور در مورد اوضاع عراق است. 

کاخ سفید پیشنهاد گروه مطالعات عراق برای مذاکره با تهران و سوریه که تلاش‌های دیپلماتیک برای شروع آن تا قبل از پایان سال 2006 بی‌نتیجه ماند را نپذیرفته است. ولی با این حال برخی مقامات دولت بوش می‌گویند که برای شروع بین‌المللی چند جانبه تلاش‌های چند جانبه بین‌المللی جدید که بتواند ایران و سوریه را نیز در بر بگیرد هنوز شروع نشده است. 

یک مقام نزدیک به دولت بوش گفت: حمایت قابل توجهی برای از سرگیری تلاش‌های صورت گرفته جهت مداخله همسایگان عراق در حل مشکلات این کشور صورت گرفته است. 

وی افزود: ایران و سوریه اگر بخواهند می‌توانند بخشی از این تلاش جمعی باشند اما این بدان معنی نیست که ما صرفا برای مذاکره با آنها عمل می‌کنیم.
بنابه گفته مقامات تلاش جمعی به رهبری سازمان ملل برای کمک به بهبود اقتصاد عراق بخشی از تلاش جمعی برای حل مشکلات عراق است. این مسأله به همسایگان منطقه‌ای کشورهای دیگر اجازه می‌دهد تا از نفوذ خود برای آرام کردن خشونت‌ها در عراق استفاده کنند. این کمک‌ها فراتر از اقدامات گذشته سازمان ملل در عراق یا همکاری آمریکا، شورای همکاری خلیج فارس،‌ اردن و مصر خواهد بود. البته مقامات آمریکایی هنوز مطمئن نیستند جرج بوش بخواهد این مسأله را به عنوان بخشی از استراتژی جدیدش در عراق اعلام کند. 

لس‌آنجلس تایمز افزود: هنوز مشخص نیست بوش با تلاش‌های جمعی برای حل مسائل عراق که ایران وسوریه هم در آن دخیل باشند موافقت می‌‌کند یا نه. اما برخی مقامات ارشد آمریکایی معتقدند نگرانی‌های بوش برای عدم مذاکره با تهران و دمشق مانع از امکان همکاری‌های جمعی برای حل مشکلات عراق با حضور آمریکا، ایران و سوریه نیست. 

به عنوان مثال کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه‌ای اعلام کرد: مقامات آمریکا با نمایندگانی از سوریه، ایران و 30 کشور دیگر در مورد اوضاع عراق مذاکره کرده‌اند.
 رایس گفت: ما به یک رهیافت بین‌المللی در مورد عراق نیاز داریم. دولتمردان آمریکایی گفتگوهای این چنینی را با مذاکرات نفر به نفر کاملا متفاوت می‌دانند. پیش از این نیز کالین پاول وزیر خارجه پیشین آمریکا نیز در کنفرانس بین‌المللی در نوامبر 2004 در شرم الشیخ مصر با حضور ایران و سوریه شرکت کرد. 

لس‌آنجلس تایمز در ادامه با اشاره به گزارش گروه مطالعات عراق به بررسی واکنش ایران و سوریه در این زمینه پرداخته است. براین اساس مقامات سوری پس از انتشار گزارش برای مذاکره با آمریکایی‌ها اظهار تمایل کردند اما ایرانی‌ها همانند تلاش قبلی آمریکا برای مذاکره با تهران از طریق زلمای خلیل‌زاد واکنش مثبتی از خود نشان ندادند.
در عین حال شرایط حاکم بر منطقه به گونه‌ای است که برخی از کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند آمریکا در نهایت به تلاش جمعی با حضور ایران و سوریه برای حل مشکلات عراق رضایت خواهد داد. جیمز دابینز مشاور گروه مطالعات عراق معتقد است این احتمال وجود دارد که دولت جرج بوش مذاکره با ایران را به عنوان بخشی از تلاش‌های جمعی برای حل مشکلات عراق بپذیرد به گونه‌ای که این مسأله با سیاست‌های دیگر واشنگتن مبنی بر عدم مذاکره مستقیم با تهران و دمشق در تعارض قرار نگیرد. اما وی مفید بودن چنین مذاکراتی را مورد تردید قرار داده و می‌گوید: آمریکا پیش از این در مذاکرات چند جانبه (با حضور ایران و سوریه) شرکت کرده اما نتیجه‌ای به دست نیاورده است.
در عین برخی کارشناسان نیز نسبت به هرگونه مذاکره آمریکا با تهران و دمشق تردید دارند. استیون کوک کارشناس خاورمیانه در شورای روابط خارجی آمریکا در این زمینه به پایداری سیاست‌های آمریکا معتقد است. وی گفت: بوش به این عقیده خود که این کشورها قادر نیستند به آمریکا کمک متعهد است. 

دیدگاه‌های متفاوت در مورد مذاکره با ایران و سوریه در آمریکا که لس‌آنجلس تایمز به آنها اشاره کرده در شرایطی است که برخی از کارشناسان نیز معتقدند مذاکره با هیچ کشوری نمی‌تواند به صورت بازی با حاصل جمع صفر باشد. قطعا تهران و دمشق برای مذاکره با واشنگتن پیش‌شرط‌هایی دارند که بدون توجه به آنها هرگونه مذاکره‌ای چه دو جانبه و چه چند جانبه در عمل ناکارآمد خواهد بود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین