آفتابنیوز : رویترز در ادامه به بررسی دلائل عدم واکنش تند ایران به قطعنامه اخیر شورای امنیت پرداخته است. در همین راستا دیوید آلبرایت مدیر موسسه علوم و امنیت بینالملل معتقد است. احتمالا ایران آنچه را برای نصب چند هزار سانتریفوژ لازم است در اختیار دارد و همین امر باعث واکنش ملایم تهران در مقابل تحریمهای اعمال شده علیه برنامه هستهای و موشکیاش شده است. به این ترتیب ایران در طول سالهای گذشته و پس از سالها فعالیت در بازار سیاه هستهای تجهیزات و دانش غنیسازی اورانیوم را بدست آورده، به همین خاطر محمود احمدینژاد رئیس جمهور ایران قطعنامه 1737 را تکه کاغذ پاره و بی ارزشی میداند.
رویترز افزود: ایران پس از تصویب قطعنامه تحریم شورای امنیت هشدار داد در صورت اجرایی شدن تحریمها از معاهده منع تکثیر هستهای (NPT) خارج خواهد شد. این مساله که بیشتر از سوی مجلس ایران مطرح شده بود از سوی دولت این کشور چندان مورد توجه قرار نگرفت و سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت: همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همانند سابق ادامه خواهد داشت.
مارک فیتز پاتریک از موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک در تشریح این موضع ایران به خبرگزاری رویترز گفت: برای ایران از دست دادن قانونی و مشروع بودن فعالیتهای هستهایاش در چارچوب NPT به معنای بهانه دادن به دست تندروهای آمریکایی است که معتقدند ایران از NPT به عنوان سرپوشی برای اهداف تسلیحات هستهایاش استفاده میکند.
آلبرایت نیز گفت: خروج ایران از NPT باعث میشود چین و روسیه که از عاملان اصلی در ملایم بودن قطعنامه فعلی هستند به جبهه آمریکا و اروپا بپیوندند و این مساله افزایش فشارهای جهانی علیه ایران را به همراه خود داشت. به همین خاطر انتظار چنین اقدامی از سوی رهبران ایران بسیار کم است.
البته دیپلماتهای غربی معتقدند در شرایط کنونی تجدید نظر ایران در همکاری با بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی محتمل است چرا که این مساله به لحاظ فنی باعث نقض پادمانهای ایران با آژانس نمیشود.
در پایان خبرگزاری رویترز نتیجهگیری میکند قطعنامه 1737 شورای امنیت نتوانسته فشار کافی به ایران برای متوقف کردن برنامه هستهایاش وارد کند. در عین حال به نقل از کارشناسان یادآوری میکند که تلاشهای آمریکا و اروپا خارج از چارچوب شورای امنیت ممکن است بتواند این فشارها را افزایش دهد.