چین در مقابل روز گذشته با انتقاد از تحریم سه شرکت دولتی خود به بهانه صدور تسلیحات ممنوعه اعلام کرد که بشدت با این اقدامات آمریکا مخالف است. پکن از طرف آمریکایی درخواست کرد تا اقدامات نادرست خود را تصحیح کند.
به گزارش آسوشیتدپرس، لی جیانگشو سخنگوی وزارت خارجه چین با اشاره پکن این اقدامات آمریکا را دخالت در امور داخلی خود میداند گفت: آمریکا در روابط معمولی کشورها نباید دخالت کند، ما فکر میکنیم که اینگونه روابط و همکاریها قانونی است. هشدار چین به آمریکا در خصوص خودداری از دخالت در روابط اقتصادی دو کشور بعد از آن صورت میگیرد که سوزان استیونسون سخنگوی سفارت آمریکا درپکن روز گذشته گفت که مذاکرات ماه گذشته کمپانی نفتی دولتی CNOOC با مقامات ایرانی درخصوص توسعه میدان گازی پارس شمالی موجبات نگرانی دولت آمریکا را فراهم آوردهاست.
خانم استیونسون در ادامه گفت: ایالات متحده هم به دلیل ملاحظات سیاسی و هم به دلیل نگرانیهای قانونی مخالف هرگونه سرمایهگذاری عمده در صنعت نفت و گاز ایران است و ما فکر می کنیم که مقطع زمانی کنونی مشخصا برای عقد قراردادهای تجاری بزرگ با تهران مناسب نیست.
مقامات آمریکایی بر این باورند که اقدام چین به مصابه نقض قطعنامه 1737 شورای امنیت سازمان ملل است ولی مقامات چینی با رد چنین اظهاراتی میگویند که توافق مذکور قبل از اعمال تحریمها صورت گرفته و بنابراین هیچ نقضی در میان نیست.
در همین خصوص چندی پیش توماس لنتوس، رئیس کمیته روابط بینالملل مجلس نمایندگان آمریکا در این باره گفت: کمیته روابط بینالملل در گردهمایی ژانویه تفاهم نامه بین شرکت ملی نفت چین (CNOOC) و ایران را بررسی خواهد کرد تا تصمیمگیری کند که آیا توافق مذکور نقض قطعنامه است یا خیر.
منابع چینی با اشاره به اینکه چنین توافقی در راستای نیازهای استراتژیک چین به انرژی و براساس تصمیم دولت چین صورت گرفته میگویند که این توافق قبل از تصویب قطعنامه حاصل شده و بنابراین چین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را نقض نکرده است. طبق توافق دو کشور طرف چینی با سرمایهگذاری 16 میلیارد دلاری در توسعه میدان گازی پارس 50 درصد از تولید گاز طبیعی LNG سهم خواهد داشت.