بازداشت "منگ وانژو" به اتهام نقض تحریمهای ایران، میتواند تهدیدی برای آتشبس واشنگتن و پکن باشد
آفتابنیوز : سرویس بینالملل- نشریه "آسیا تایمز" در گزارشی با اشاره به بازداشت "منگ وانژو" یکی از مدیران ارشد شرکت فناوری "هواوی" چین در کانادا به اتهام نقض تحریم امریکا علیه ایران اشاره میکند که ممکن است این بازداشت منجر به آغاز جنگ سرد تکنولوژیک (فناوری) میان امریکا و چین شود و بر روابط دو کشور تاثیر منفی بگذارد.
به گزارش آفتابنیوز؛ این نشریه مینویسد: "منگ" شخصیت مهمی است. او دختر مردی است که شرکت فناوری هواوی را بنیان گذاشت. با این حال، اکنون این مدیر 46 ساله بازداشت شده و مقامهای آمریکایی از کانادا خواستهاند تا مطابق قانون استرداد مجرمین، او تحویل دستگاه قضایی امریکا داده شود. این بازداشت میتواند تهدیدی برای آتشبس جنگ تجاری واشنگتن و پکن باشد و در نتیجه، بازارها را با شوک مواجه سازد.
سه دهه پیش "رن ژنگ فی"، پدر منگ کارخانه هواووی را ساخت؛ پیش از آنکه آن شرکت تبدیل به دهکده فناوری اصلی چین شود. اکنون پس از سه دهه هواوی بزرگترین شرکت خصوصی در چین با 180 هزار کارمند است که رکوردی جهانی در میان صد کشور جهان محسوب میشود. همپوشانی بخش تولید تلفن همراه با تجارت در بخش شبکههای مخابراتی در حال حاضر آن شرکت را به مرحلهای رسانده که در زمینه هوش مصنوعی، واقعیت مجازی و اینترنت 5G در حال سرمایهگذاری و کار است. رن 74 ساله که از افسران سابق ارتش آزادیبخش خلق چین بوده در سال 1992 میلادی گفته بود که هواوی در بیست سال آینده جزو سه شرکت برتر در بازار ارتباطات مخابراتی جهان خواهد بود. پیشبینی و وعده او درست از آب درامد. درآمد آن شرکت در سال جاری میلادی 655 میلیارد یوان بوده است که در مقایسه با سال گذشته رشدی 9.3 درصدی داشته است. تنها فروش 153 میلیون گوشی تلفن همراه درآمدی در حدود 236 میلیارد یوان را برای آن شرکت به همراه داشته است.
این نشریه اشاره میکند که همین رشد هواوی نگرانی نه تنها آمریکا بلکه اکثر کشورهای غربی را موجب شده است. این نشریه مینویسد: "تنها چند ساعت پیش از انتشار خبر بازداشت منگ، "بریتش تلکام" شرکت مخابراتی بریتانیا اعلام کرد که در حال حذف تجهیزات و دستگاههای هواوی از عملیات موبایل 3G و 4G خود است. همچنین، آن شرکت اعلام کرده که بریتانیا از ورود تجهیزات مخابراتی آن شرکت به برنامه حساس اینترنت 5G بریتانیا جلوگیری به عمل خواهد آورد. استرالیا و نیوزیلند نیز در بیانیههای مشابه و مشترکی مشارکت هواوی در پروژههای زیربنایی اینترنت خود را محدود کردهاند. آنان علت این موضوع را نگرانی از احتمال مداخله دولت چین در آن دانستهاند؛ ادعایی که هواوی آن را رد کرده است.
ماه فوریه گذشته بود که روسای دستگاههای اطلاعاتی مهم آمریکا از جمله اف بی ای یا پلیس فدرال، سیا و آژانس امنیت ملی آن کشور به کمیته اطلاعات سنای امریکا گفتهاند که آنان به امریکاییها توصیه میکنند از سرویس هواوی استفاده نکنند. آنان گفتند که نگران مداخله دولتهای خارجی در شبکههای مخابراتی آمریکا هستند. هواوی اما اعلام کرد که هیچ خطری برای امنیت سایبری در ارتباط با آن شرکت وجود نخواهد داشت. همچنین، مقامهای امریکایی به شرکت مخابراتی ZET چین نیز اتهام مشابهی را وارد کردند و در سال 2017 میلادی آن شرکت را به نقض تحریمهای وضع شده علیه ایران متهم کردند. کار تا جایی پیش رفت که در نهایت "شی جین پینگ" رییس جمهوری چین مجبور شد در قضیه ورود کند تا ZET از ورشکستگی نجات یابد. سه ماه بعد، این شرکت در نهایت با پرداخت جریمه 1.4 میلیارد دلاری به امریکا با اصلاح مدیریت ارشد خود موافقت کرد و با مقامهای امریکایی مشغول همکاری شد".
بازداشت "منگ" تهدیدی برای آتش بس تجاری اعلام شده میان امریکا و چین در هفته گذشته است. روزنامه "گلوبال تایمز" متعلق به حزب کمونیست چین در روزهای گذشته در سرمقالههایی هشدار داده است که بازداشت منگ عواقب جبرانناپذیری خواهد داشت. این روزنامه از مقامهای چینی خواسته تا کشور را آماده پیشرفت در جنگ تجاری با امریکا سازند. این روزنامه نوشته که به نظر میرسد آمریکا از موضع خود عدول نخواهد کرد و بازداشت یکی از مدیران هواوی هواوی نمونه بارز آن است.
تنش در بازارها نسبت به این خبر به خصوص در بخش فناوری آشکار بود. در بازار شانگهای شاخصها با کاهشی 1.68 درصدی مواجه بودند و در بازار شنزن این میزان به میزان کاهش 2.17 درصد و در بازار هنگ کنگ به میزان 2.47 درصد بوده است. ارزش سهام Nikkei ژاپن نیز به میزان 1.91 درصد و ارزش سهام Kospi کره جنوبی به میزان 1.55 درصد کاهش یافتند. بازداشت منگ و احتمالا استرداد او به آمریکا میتواند شروع یک کابوس باشد: آغاز جنگی تکنولوژیک میان امریکا و چین".
پس تحریم کاغذ پاره نیست .