کد خبر: ۵۶۲۵۶
تاریخ انتشار : ۲۶ دی ۱۳۸۵ - ۱۸:۳۹
سعیدی‌کیا در مجلس تشریح کرد:

راهکارهای دولت برای بحران مسکن

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: جلسه‌ علنی غیر رسمی مجلس به منظور بررسی وضعیت مسكن امروز سه‌شنبه با حضور محمد سعیدی‌كیا وزیر مسكن و شهرسازی برگزارشد وکامران، كاویانی‌پور، میرتاج‌الدینی، ندیمی و ابطحی از وزیر مسكن درباره افزایش مشکلات مسکن برای مردم از زمان شروع مسئولیت وی دراین وزارتخانه سوالاتی مطرح کردند. 

وزیر مسكن و شهرسازی در این جلسه‌ اعلام ‌كرد: امسال با نظر رییس‌جمهور تبصره جامعی برای مسكن تهیه و تصویب كرده‌ایم و بسیاری از برنامه‌ها در این تبصره دیده شده است؛ از جمله این‌كه فروش زمین به صورت مزایده‌ای را حذف كرده‌ایم و مزایده فروش زمین نداریم. اما برای دائمی شدن این و برای برآورده شدن نیت نمایندگان قرار است آن را به صورت لایحه یك فوریتی تقدیم مجلس كنیم تا این سیاست‌ها دائمی شود و با آمدن و رفتن افراد تغییری نكند.

محمد سعیدی‌كیا با بیان این‌كه مسكن در كشور ما 2 نقش دارد، یكی تامین سرپناه و دوم كالای ماندنی و سرمایه‌ای برای حفظ دارایی‌های خانوار، تصریح‌ كرد: مسكن در حوزه‌ اقتصادی كلان كشور فرابخشی و سرمایه‌ای است و در حوزه‌ اجتماعی بخشی است.

وی ادامه‌ داد: رونق مسكن علاوه بر تاثیر در اقتصاد كلان بر اشتغال و توسعه‌ی صنعت اثر مستقیم دارد. سعیدی‌كیا سپس به ارایه‌ آماری از روند ساخت و سازها در كشور پرداخت و خاطرنشان ‌كرد: نهاده‌ها، قیمت مصالح، فولاد و سهل‌الوصول بودن كسب درآمد برای بعضی دستگاه‌ها در قیمت مسكن موثر هستند.

درهمین حال حدادعادل از وزیر پرسید دولت می‌خواهد چه كند و شما به سوال مهم نمایندگان پاسخ دهید تا برای مردم جوابی داشته باشیم؟ سعیدی‌كیا گفت: طرح جامع مسكن را تدوین كرده‌ایم و آماده‌ی بحث و گفت‌وگو است و در كمیسیون عمران در حال بررسی است كه در قالب این طرح، 9 طرح و 55 راهكار اجرایی وجود دارد.

عضو هیات دولت درخصوص برنامه‌های مربوط به بخش مسكن كم‌درآمدها افزود: اولین برنامه وام ودیعه مسكن بوده كه به خوبی اجرا شده است. در مورد مسكن اجاره‌ای كه عرضه‌ آن در كشور پایین است دولت مصوبه‌ای دارد كه در شهرها، زمین را به اجاره واگذار می‌كند و پول آن را نمی‌گیرد، سرمایه‌گذار ساخت و ساز می‌كند و دولت به ازای هر واحد مسكونی، 75 درصد قیمت ساخت و ساز را وام یارانه‌ای با 4 درصد می‌دهد و وقتی واحد ساخته شد باید 5 سال اجاره دهد؛ بعد از 5 سال برای فروش، پول زمین را می‌گیریم و این از برنامه‌های مهم است كه در سال 50 هزار واحد مسكونی ساخته می‌شود، ا مسال سال اول آن است و قراردادهای آن نوشته و ساخت و سازها شروع شده است.

وزیر مسكن ادامه‌ داد: برنامه دوم ما واگذاری زمین به اجاره است؛ در شهرهای كوچك، متوسط و بزرگ، در شهرهای زیر 150 هزار نفر كه در بوجه‌ سال آینده 250 هزار نفر است، زمین را آماده‌سازی می‌كنیم و كسانی كه در این شهرها زندگی می‌كنند و خانه ندارند و از امكان دولتی استفاده نكرده‌اند در قالب تعاونی‌ها تحت نظر وزارت تعاون و اداره تعاون شكل می‌گیرند و وقتی زمین آماده شد به آنها واگذار و ساخت و ساز انجام می‌شود و دولت پول زمین را دریافت نمی‌كند؛ بلكه به اجاره 99 ساله واگذار می‌كنند و قیمت زمین از قیمت مسكن بیرون می‌آید.

سعیدی‌كیا خاطرنشان‌ كرد: مجموعه شرایطی كه می‌توانسته ساده‌سازی شود كه كم‌درآمدها صاحب خانه شود در این طرح آمده است و این طرح انشاءالله تصویب و اجرایی می‌شود.

وزیر مسكن با بیان این‌كه سیاست وزارت مسكن انبوه‌سازی و حذف قیمت زمین است گفت: در مورد انبوه‌سازی در این لایحه، پیش‌بینی‌های زیادی شده است و پیش‌بینی شد كه 3 هزار میلیارد تومان از تسهیلات بانكی برای انبوه‌سازان باشد و قسمتی از منابع سازمان ملی زمین و مسكن را در تبصره جامع به یارانه تسهیلات بانكی برای انبوه‌سازان تبدیل شود.

وی تاكید‌ كرد: ما نمی‌سازیم، بلكه برنامه‌ریزی، سیاست‌گذاری و حمایت می‌كنیم كه مسكن ساخته شود. البته بر ساخت و ساز نظارت عالی می‌كنیم.

سعیدی‌كیا خاطرنشان‌ كرد: امیدواریم با توجهات نمایندگان تبصره جامع مسكن در مجلس چكش‌كاری شود و احكام آن در بودجه بیاید و اصل آن به صورت لایحه یك فوریتی به تصویب رسد تا آینده‌ روشنی را نویدبخش باشد.

حدادعادل رییس مجلس پس از پایان توضیحات وزیر و نمایندگان تصریح كرد: این توضیحات مفید بود، اما تصور می‌كنم كه حكایت همچنان باقی است و باید از مجموع صحبت‌ها، راه بیرون رفتی از وضع موجود پیدا كنیم. وی از كمیسیون عمران خواست تا با دعوت از وزیر مسكن و سایر مسوولان برای اجرای راه حلی اقدام کنند. رییس مجلس خطاب به سعیدی‌كیا گفت: مردم منتظرند تا دولت آبی روی آتش افزایش قیمت مسكن بریزد، شما پیام مجلس را در دولت مطرح كنید. اقدامات درازمدت به جای خود، اما مردم و مجلس راه حل فوری‌تری از دولت می‌خواهند.

دراین جلسه‌ همچنین تعدادی از نمایندگان سوالاتی درخصوص برنامه‌های وزارت مسکن برای کنترول بحران کنونی از سعیدی‌كیا پرسیدند.

علت گرانی یكباره و بی‌رویه چیست؟
حسن كامران نماینده اصفهان گفت: می‌توان بافت‌های فرسوده در بعضی مناطق را احیا كرد و به مردم واگذار كرد. باید ساز و كارهایی ایجاد شود كه بتوانیم در پایان برنامه چهارم، برای 4 تا در به در چند تا خانه بسازیم.

محمدتقی كاویانی نیز اظهار‌ داشت: هر انسان بعد از تهیه‌ شغل به فكر تهیه‌ مسكن می‌افتد و دو اصل از قانون اساسی و چند اصل از قانون برنامه، به تهیه‌ مسكن اختصاص دارد.

وی افزود: دولت نهم تا كنون چه اقداماتی در این زمینه داشته است؟ وزارت مسكن مكلف شده طرح جامع مسكن را تا پایان سال اول برنامه چهارم تهیه و به تصویب هیات وزیران برساند. دولت چه اقداماتی كرده است؟

نماینده نهاوند ادامه داد: گرانی یكباره و بی‌رویه مسكن به چه دلیل است كه قشر ضعیف را در خرید، رهن و اجاره ناتوان كرده است؟

وی تصریح كرد: برای ازدیاد سهم انبوه‌سازان، دسترسی به مسكن اجاره‌ای و تامین مسكن خانوارهای كم‌درآمد چه برنامه‌ای داشته‌اید و یا در دست اقدام دارید؟

عضو كمیسیون عمران اظهار داشت: وزارت مسكن به تنهایی نمی‌تواند مشكل مسكن را حل كند، بلكه وزارتخانه‌ها و سایر مسوولان نیز باید در این زمینه اقدام كنند. 

5 میلیون خانوار امید به خانه‌دار شدن ندارند

عیوض حیدرپور نیز از وزیر پرسید كه در كشور 8 میلیون خانوار هستند كه خانه می‌خواهند و 4 تا 5 میلیون خانوار در دهك‌های پایین هستند كه تا پایان عمر امید به خانه‌دار شدن ندارند. وی ادامه داد: وزارت مسكن با مزایده فروش زمین‌ها وارد بازار شده و به افزایش قیمت زمین و مسكن دامن می‌زند.

مخبر كمیسیون بهداشت و درمان تصریح كرد: دولت در چند سال گذشته به صورت آزمون و خطا عمل كرد كه این موضوع در افزایش قیمت مسكن بی‌تاثیر نبوده است و اگر نیازمند لایحه باشد تا مشكل حل شود ما آماده‌ بررسی آن هستیم.

نماینده شهرضا خطاب به سعیدی‌كیا گفت: روش‌هایی كه انتخاب می‌كنید باید به گونه‌ای باشد که زمین به قیمت ارزان و منطقی به دست مردم برسد.

دولت فرافكنی نكند
ایرج ندیمی نیز اظهار داشت: پدیده‌ گرانی فقط به مسكن مربوط نیست و یك علت ندارد. گرانی در راستای بسیاری از تصمیمات مثل سیاست‌های پولی و نقش نقدینگی، افزایش قیمت مصالح و سیاست‌های متفاوت دولت و مجلس است و در راستای گرانی نمی‌توان گفت فقط یك وزیر مسوول است.

عضو كمیسیون اقتصادی ادامه ‌داد: حداقل مباحث اقتصادی را از جهت عرضه و تقاضا رعایت نمی‌كنیم. تقاضای ما از وزیر مسكن این است كه بیش از آن‌كه مسكن را دولت‌ساز كنیم، ملت‌ساز كنیم و باید تغییر تعریف از وظایف داشته باشیم. ندیمی گفت: این‌كه گفته شده رانت‌خواری باعث گرانی مسكن شده درست نیست و رانت‌خواری هیچ نقشی در این موضوع ندارد.

وی خاطرنشان كرد: در باب تحلیل پیامدهای اجتماعی باید دلایل مختلفی پیدا كرد. بخشی از وظایف در بانك مركزی است. بخشی مربوط به سیاست‌های خارجی است. لذا از قوه‌ مجریه می‌خواهم كه فرافكنی نكند.

دولت نتوانسته است... 
علی‌اكبر آقایی رییس كمیسیون عمران در پرسشی از وزیر مسكن گفت: بحران تامین مسكن، جهانی است و هیچ كشوری از بحران مسكن فارغ نیست، مگر این‌كه با اعمال سیاست‌های دقیق بتواند از این بحران بگذرد.

به گفته‌ وی، از بخش سیاست اقتصادی مسكن (به عنوان بازارهای سرمایه، كار و زمین) در این برنامه غافل مانده‌ایم و كشورهایی كه از بحران مسكن عبور موفق داشته‌اند اذعان كرده‌اند حل بحران مسكن سیاست اقتصادی می‌خواهد. رییس كمیسیون عمران دخالت دولت در حال حاضر در بخش مسكن را كمتر از سه درصد دانست.

رییس كمیسیون عمران عنوان كرد: دولت نتوانسته مدیریتی اعمال كند كه برای 97 درصد معقول عمل كنیم و مشكلات اداری، صدور پروانه باعث نشود سرمایه از این بخش فرار نكند. وقتی صنعت و كشاورزی نتواند میزان ‌دارایی مردم را جذب كنند مردم چاره‌ای ندارند كه به زمین روی آورند و این باعث بحران می‌شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین