آفتابنیوز : معاون وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با روزنامه فرانسوی زبان فیگارو با اشاره به اینکه آمریکا درلندن، باکو، برلین، عراق و افغانستان نیروهایی دارد که به سفیران آمریکا در این کشورها مشاروه میدهند گفت: ما با مسئولان کشورهای دوست که در ایران پایگاه دارند تبادلات گستردهای داریم و از کمک آنان قدردانی میکنیم.
وی در پاسخ به این سوال که دلیل تاسیس اداره ویژه ایران در دبی چیست؟ گفت: به دلیل اینکه ما در ایران سفارتخانه نداریم و بسیار علاقه مندیم بدانیم در ایران چه میگذرد، افرادی را گماردهایم که به تعقیب وضعیت ایران در دبی بپردازند.
دفتر حضور منطقهای ایران (Regional Presence Office) در کنسولگری آمریکا در دبی اولین ماموریت دیپلماتیک وزارت خارجه آمریکا در مورد ایران از سال 1979 است. این دفتر به دنبال اظهارات کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا مبنی بر تقویت بررسی وضعیت ایران در دولت آمریکا ایجاد شد. تشکیل میز ایران و آموزش کارمندانی که به زبان فارسی مسلط باشند در دولت جرج بوش نیز در همین راستا مورد توجه قرار گرفت.
نیکلاس برنز، مرد شماره سه وزارت خارجه آمریکا در اظهاراتی مرکز دبی را به موقعیت مرکز ریگا در لیتوانی در زمان جنگ سرد تشبیه کرده است. در آن زمان آمریکا که روابط دیپلماتیک با اتحاد جماهیر شوروی نداشت از این مرکز برای کسب اطلاعات از رقیب خود استفاده میکرد.
برنز در این خصوص گفت: در آن زمان ما جرج کنا را به ایستگاه ریگا فرستادیم و به او گفتیم برو و هرچه میتوانی از روسیه بدست آور. شما پنجره ما در اتحاد جماهیر شوروی هستید و اکنون نیز همین حرف را به کارمندانمان در دبی میگوئیم چون نمیتوانیم در ایران کار کنیم شما به دبی بروید، با هر ایرانی که پیدا میکنید مصاحبهکنید، از آنها اطلاعات کسب کنید و هر آنچه را از ایران فهمیدید به ما بگوئید.
لازم به ذکر است که بعد از انتشار اخباری مبنی بر تاسیس دفتری در دبی از سوی آمریکا برای جاسوسی علیه ایران وزارت امور خارجه به این اقدام اعتراض کرد. در همین خصوص سید محمدعلی حسینی سخنگوی وزارت خارجه با انتقاد از آنچه فعالیتهای ضد ایرانی واشنگتن در دبی خواند گفت: با وجود شعارهایی که آمریکا در مورد تغییر سیاستهایش میدهد، شاهد تغییراتی عملی در این زمینه نیستیم. نمونه اقدامات آنها نیز در امارات متحده عربی قابل مشاهده است.